logo

All Day

«Φυσική δόμηση και εναλλακτική προσέγγιση της αποκατάστασης»

Ξενώνας Στάμου Στούρνα Άλλη Μεριά Βόλου

Το 13ο εβδομαδιαίο εργαστήριο – σεμινάριο με τίτλο: «Φυσική δόμηση και εναλλακτική προσέγγιση της αποκατάστασης»  διοργανώνει στα τέλη Μαΐου ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, για την προώθηση της φιλικής στο περιβάλλον αρχιτεκτονικής. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε νέους αρχιτέκτονες και θα διεξαχθεί από  τις 26  Μαΐου  έως την 1η Ιουνίου 2018 στον Ξενώνα Στάμου Στούρνα στην Άλλη Μεριά Βόλου. Η θεματολογία του εργαστηρίου – σεμιναρίου αφορά στα προβλήματα αποκατάστασης συντήρησης που παρουσιάζουν τα παραδοσιακά κτίρια, με συγκεκριμένο αντικείμενο αναφοράς το παραδοσιακό κτίριο του Ξενώνα Στάμου Στούρνα, που θα φιλοξενήσει το εργαστήριο – σεμινάριο, με διερεύνηση εφαρμογών και τεχνικών επεμβάσεων που δεν αλλοιώνουν τις βιοκλιματικές ιδιότητες των στοιχείων του κτιρίου, αλλά θεραπεύουν και βελτιώνουν την απόδοσή τους, καθώς  και σε σύγχρονες εφαρμογές  της φυσικής δόμησης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός της θεωρητικής υποστήριξης, εργαστήρια οικοδομικών εφαρμογών (όπως χτίσιμο ή αποκατάσταση λίθινων τοίχων, αποκατάσταση συντήρηση ξύλινων κατασκευών κλπ) και διάφορες εφαρμογές φυσικής δόμησης, (χτίσιμο με χώμα, ωμοί πλίνθοι κλπ.). Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα  115  ευρώ. Για τα μέλη του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και τους φοιτητές των αρχιτεκτονικών σχολών εσωτερικού είναι 85 ευρώ. Πληροφορίες και την αίτηση συμμετοχής στο site: www.sadas-pea.gr και στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ (Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3215146 και 210 3215147). Οι εγγραφές στο σεμινάριο θα γίνονται, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τη Γραμματεία του ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ, μέχρι την Δευτέρα 21 Μαΐου 2018.

Η συμβολή του ΙΤΣΑΚ στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας

Αμφιθέατρο κτηρίου Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ Θεσσαλονίκη

Το ΙΤΣΑΚ, σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ διοργανώνει εσπερίδα για την «Συμβολή του ΙΤΣΑΚ στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας» στις 30 Μαΐου 2018 και ώρα 17:00, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49, Θεσσαλονίκη).Οι εργασίες της εκδήλωσης θα ξεκινήσουν με χαιρετισμό των προέδρων ΤΕΕ και ΤΕΕ/ΤΚΜ, καθώς και εκπροσώπων φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην ενότητα με τίτλο: «Ίδρυση, αποστολή & προσφορά του ΙΤΣΑΚ στην επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία» θα μιλήσουν οι καθηγητές: Β. Παπαζάχος, Γ. Πενέλης, Κ. Πιτιλάκης, Γ. Μάνος και Α. Κάππος. Στην ενότητα με τίτλο: «Αναγκαιότητα & Προοπτικές Ανάπτυξης του ΙΤΣΑΚ» θα γίνουν οι ομιλίες: - Θεσμικό πλαίσιο Έρευνας - Συμβολή του ΙΤΣΑΚ στην εφαρμοσμένη έρευνα για την Αντισεισμική Θωράκιση της χώρας (ομιλητής: Β. Λεκίδης, Δ/ντης Ερευνών ΙΤΣΑΚ) - Συμβολή του ΙΤΣΑΚ στην μελέτη της ισχυρής σεισμικής κίνησης και παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών στην κοινωνία (Ν. Θεοδουλίδης, Δ/ντης Ερευνών ΙΤΣΑΚ) - Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές στην καταγραφή και ανάλυση της σεισμικής απόκρισης εδάφους, θεμελιώσεων, γεωκατασκευών και υποδομών (Εμμ. Ροβίθης, Δόκιμος Ερευνητής ΙΤΣΑΚ) - Συμβολή του ΙΤΣΑΚ στην αποτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς-επάρκειας υφιστάμενων κατασκευών και αξιοποίηση μετρητικών δεδομένων κατασκευών (Χ. Καρακώστας, Δ/ντης Ερευνών ΙΤΣΑΚ). Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας.  

Συναντήσεις για τις γεωχωρικές προσεγγίσεις και εξελίξεις στη γεωργία και στο περιβάλλον

Αμφιθέατρο Φραγκόπουλου Ιερά Οδός 75, Αθήνα

Η Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΕΜΓΠΣ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία GIS (HellasGIs) διοργανώνουν, στο ΓΠΑ, κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων – συζητήσεων και διαδραστικών παρουσιάσεων - συμμετοχών με γενικό θέμα: «Γεωχωρικές Προσεγγίσεις και Εξελίξεις στη Γεωργία και στο Περιβάλλον» και συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΓΠΑ κ. Διον. Καλύβα. Τρίτη ενότητα Πηγές Χωρικών Δεδομένων – Εφαρμογές διαθεσιμότητάς τους Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, 5.30 μμ. – 8.00 μμ. Περιεχόμενα: Πηγές χωρικών δεδομένων για την Ελλάδα και ποιότητά τους.  Διαθέσιμα ψηφιακά διανυσματικά και πλεγματικά δεδομένα για τους φυσικούς πόρους. Εφαρμογές διάχυσης-διάθεσης δορυφορικών δεδομένων. Οι εισηγητές και οι συντονιστές των συζητήσεων είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΓΠΑ, μέλη της HellasGIs και γενικά επιστήμονες και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τη χωρική ψηφιακή πληροφορία στις δραστηριότητές τους μέσω παροχής υπηρεσιών και εμπορίας σχετικών μηχανημάτων και λογισμικών. Σε κάθε συνάντηση μετά τις παρουσιάσεις θα γίνεται συζήτηση, με δυνατότητα παρεμβάσεων από τους συμμετέχοντες, ενώ εντός και εκτός του αμφιθεάτρου θα υπάρχει έκθεση και επίδειξη υλικού, σχετικού με τα αντικείμενα της ενότητας. Το υλικό που θα παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες στις ενημερωτικές συναντήσεις θα είναι διαθέσιμο, μετά το πέρας της εκάστοτε συνάντησης, στις ιστοσελίδες της HellasGIs (http://www.hellasgi.gr ) και της Ερευνητικής Μονάδας GIS του ΓΠΑ (www.gis.aua.gr ). Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να εγγραφεί ως μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών γεγονός που παρέχει, εκτός άλλων ωφελειών, τη δωρεά συμμετοχή στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της HellasGIs (12-14 Νοεμβρίου 2018). Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο Φραγκόπουλου που βρίσκεται στο κτήριο Κουγέα, στο κεντρικό συγκρότημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιερά Οδός 75). Δηλώσεις συμμετοχής: info@hellasgi.gr

Εκδήλωση

Κτήριο «Ξυλαποθήκη» Αστικές Πύλες Πειραιά

Η Αττικό Μετρό Α.Ε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση της εξέλιξης των έργων επέκτασης του Μετρό και του Τραμ στον Πειραιά, την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 και ώρα 7.00 μμ στο κτήριο «Ξυλαποθήκη», στις Αστικές Πύλες του Πειραιά.