logo

Ongoing

Σεμινάριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει σεμινάριο μικρής διάρκειας με θέμα: «Εκπόνηση Επιχειρηματικού Σχεδίου-Υποβολή πρότασης – Θέματα διαχείρισης και ενίσχυσης των Μηχανικών από το ΕΣΠΑ 2014-2020». Το σεμινάριο είναι διαρκείας 20 ωρών και θα διεξαχθεί από τις  4 Ιουνίου έως τις 8 Ιουνίου 2018 (ώρες 5:00μ.μ.-9:00μ.μ.) στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49, ισόγειο) στη Θεσσαλονίκη. Απευθύνεται σε μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΜ, όλων των ειδικοτήτων, και δραστηριοτήτων (π.χ. επιχειρηματίες, ελεύθεροι  επαγγελματίες, σύμβουλοι μηχανικοί προγραμμάτων ΕΣΠΑ). Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 20€ ευρώ για τους μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΜ κάτω 5ετίας και 30 ευρώ για τους μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΜ άνω 5ετίας. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι 25 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες, πρόγραμμα, εγγραφές: https://teetkm.us11.list-manage.com/track/click?u=3adeb6a66fdb34ca0a94d165a&id=412f928123&e=66baec273a

Εκδήλωση στη μνήμη του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη 

Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη AΘΗΝΑ

            Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων /Πρόσωπα Άξια Τιμής, διοργανώνει αφιέρωμα στη μνήμη του μεγάλου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, την Τετάρτη 6 Ιουνίου, στις 17.00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου). Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η ζωή και το έργο της εμβληματικής αυτής προσωπικότητας της μεταπολεμικής Ελλάδας θα φωτιστεί μέσα από τις εισηγήσεις της Ελένης Λιβάνη, του Στέλιου Γιαμαρέλου, της Σουζάνας Αντωνακάκη, του Λεωνίδα Κουτσουμπού, της Αμαλίας Κωτσάκη, του Σταύρου Πετσόπουλου, του Παντελή Μπουκάλα και του Δημήτρη Κωνσταντινίδη, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αναδείξουν πτυχές του πολύπλευρου έργου του. Ο Άρης Κωνσταντινίδης ανήκει στις κορυφαίες μορφές της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής. Μέσω της στοχαστικής προσέγγισής του ενέπλεξε το σύγχρονο με το αρχαϊκό και το λαϊκό και ανέδειξε τα κύρια χαρακτηριστικά του ελληνικού τοπίου, ενσωματώνοντας, παράλληλα, στα σχέδια του γνώσεις και εμπειρίες από τα ταξίδια του στην Ευρώπη. Οραματίστηκε και εξέφρασε με το αρχιτεκτονικό καθώς και με το πλούσιο συγγραφικό του έργο την πεποίθησή του για μια σύγχρονη αρχιτεκτονική, η οποία να πηγάζει από τις ανάγκες του τόπου, να εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον και να διαμορφώνει μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική γλώσσα. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό η Ναταλία Μπούρα, υπεύθυνη Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ντίνα Βαΐου, καθηγήτρια Ανάλυσης του Χώρου και Προσεγγίσεων από την Οπτική του Φύλου, Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής.

Αξιοποίηση της γνώσης για την αειφορία των συμμίκτων γεφυρών στο δομημένο περιβάλλον  

Aίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ Nίκης 4, Αθήνα

Εσπερίδα για την παρουσίαση του προγράμματος SBRI+, με τίτλο: «Αξιοποίηση της γνώσης για την αειφορία των συμμίκτων γεφυρών σε δομημένο περιβάλλον- Valorization of knowledge for sustainable steel-composite bridges in built environment» διοργανώνει η Μελετητική Εταιρία ΔΟΜΗ Α.Ε., μέλος της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος SBRI+, στις 6 Ιουνίου 2018 και ώρα 17.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, Αθήνα). Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του ΤΕΕ, του Ελληνικού Τμήματος της IABSE και του ΣΕΓΜ. Το ερευνητικό πρόγραμμα SBRI+ πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία - HORIZON2020 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ερευνητικό Ταμείο για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα (RFCS). «Οι γέφυρες είναι έργα υποδομής ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, τονίζεται σε ανακοίνωση. Έτσι η εφαρμογή της μεθόδου Ανάλυσης στον Κύκλο-Ζωής  σε αυτό τον τύπο κατασκευών έχει  προσελκύσει τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων με τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία τους. Με την ανάπτυξη του ερευνητικού προγράμματος για αειφόρες σύμμικτες γέφυρες σε δομημένο περιβάλλον (SBRI 2009-2012), εφαρμόσθηκε μία ολιστική προσέγγιση σε τρεις διακριτούς τύπους σύμμικτων γεφυρών από χάλυβα και σκυρόδεμα, συνδυάζοντας τις διαφορετικές αναλύσεις αξιολόγησης κύκλου ζωής: την περιβαλλοντική (LCA), την οικονομική (LCC) και τη λειτουργική ανάλυση (LCP) καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Με βάση τα αποτελέσματα του SBRI, το πρόγραμμα SBRI+ αποσκοπεί στην αξιοποίηση και επέκταση της μεθοδολογίας σε εξειδικευμένα παραδείγματα εφαρμογής. Στόχος του είναι να διαδοθούν τα αποτελέσματα της έρευνας στους ενδιαφερόμενους μελετητές, κατασκευαστές, υπηρεσίες και παραχωρησιούχους, που εμπλέκονται με την κατασκευή και λειτουργία οδικών γεφυρών». Οι εργασίες της εκδήλωσης θα ξεκινήσουν με χαιρετισμό του Γ. Στασινού, Προέδρου ΤΕΕ και του Κ. Καλλέργη Προέδρου του ΣΕΓΜ. Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος SBRI+ από τον Ι. Σιγάλα, Πρόοεδρο του Ελληνικού Τμήματος IABSE, ενώ θα ακολουθήσουν οι ομιλίες: Σ. Σταθόπουλος, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός: Σύμμικτες Γέφυρες στον Ελληνικό χώρο Ι. Βάγιας, Καθηγητής ΕΜΠ: Ολιστική θεώρηση της αειφορίας στις σύμμικτες γέφυρες Π. Κοτσανόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, ΕΜΠ, MSc: Σύμμικτες Γέφυρες – Αιτίες πρόωρης υποβάθμισης Κ. Σταθόπουλος, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός: Παρουσίαση των εγχειριδίων του ερευνητικού προγράμματος Ε. Σταθόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ: Παρουσίαση επιλεγμένων παραδειγμάτων Δ. Φάρρος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, MBA: Παρουσίαση του SBRI+ eTool. Οι εργασίες της εσπερίδας θα ολοκληρωθούν με συζήτηση.