tee logo

Ημερίδα “Go Green” για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Αμφιθέατρο Επιτροπής Ερευνών Παν/πολης Σερρών

Tην Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, με τίτλο: “Go Green”, στο Αμφιθέατρο της Επιτροπής Ερευνών της Πανεπιστημιούπολης Σερρών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Η ημερίδα αποτελεί συνδιοργάνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Σερρών και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος (Be Lab) του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού Περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργήσει εικαστική έκθεση με θέμα: «Δημιουργίες από ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες» στον εξωτερικό χώρο του Αμφιθεάτρου. Η ημερίδα απευθύνεται στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και στο ευρύτερο κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της εκδήλωσης θα μιλήσουν οι: Αθανασίου Κώστας, Δρ. Αρχιτέκτων, «Η τεχνολογία στην υπηρεσία των αστικών περιβαλλοντικών πρακτικών: οι έξυπνες πόλεις χρησιμοποιούν έξυπνο αστικό εξοπλισμό» Θεοδωρίδου Λίλα, Καθηγήτρια, Διευθύντρια BE-LAB, «Green Campus, Πανεπιστημιούπολη Σερρών (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας): αποτίμηση και προοπτικές» Τερμεντζίδου Μαρία, Περιβαλλοντολόγος, Δήμος Σερρών, «Δημιουργία πράσινου σημείου ανακύκλωσης (διασταύρωση Κρίνου)» Δράκου Αικατερίνη, Αρχιτέκτων MSc UCL (London), Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Αλληλεπίδραση των χρηστών με το κτηριακό κέλυφος: Η επίπτωση στις ενεργειακές προσομοιώσεις» Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο με θέμα: “Τέχνη με τη μέθοδο Οrigami”  και θα ακολουθήσουν  οι ομιλητές: Κερτεμελίδου Βίκυ, Δρ. Αρχιτέκτων, Μουσειολόγος, «Αξιοποίηση φυσικών και ανακυκλώσιμων υλικών και περιβαλλοντική εκπαίδευση: εικαστικές παρεμβάσεις με θέμα Τέχνη και Φύση» Παπατσώρης Αναστάσιος, Καθηγητής, Διευθυντής Ερευνητικού Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών και Νέων Τεχνολογιών «Πράσινες Επικοινωνίες»(Green Communications)» Μωϋσιάδης Αναστάσιος, Καθηγητής, Διευθυντής Ερευνητικού Εργαστηρίου Hλεκτρομηχανολογικών Μελετών και Κατασκευών, «Μελέτη της επίδρασης ειδικών λιπαντικών και καυσίμων στις εκπομπές πετρελαιοκίνητων οχημάτων» Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν  με ερωτήσεις και συζήτηση. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ημερίδα “Go Green” αφιερώνεται στην 5η Ιουνίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Α ́ Διάσκεψη για το Περιβάλλον το 1972 στην Στοκχόλμη ως Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού του Περιβάλλοντος. Το φετινό θέμα της Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος “WED” είναι “Beat Air Pollution”, μια εκστρατεία κατά της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα».

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΚΕ.ΔΕ.Α. του ΑΠΘ.

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, και ώρα 11:00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ (Αμφιθέατρο Ι). Στην εκδήλωση –όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση- θα παρουσιαστούν οι περιβαλλοντικές εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις που διοργανώνουν και οι έντεκα Σχολές του ΑΠΘ και θα αναδειχθούν οι διαφορετικές διαστάσεις και προσεγγίσεις της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από κάθε Σχολή, γεγονός που σε ένα διεπιστημονικού χαρακτήρα Πανεπιστήμιο, όπως το ΑΠΘ, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με τη συμμετοχή των Κοσμητόρων όλων των Σχολών ή των εκπροσώπων τους, η ημερίδα επιδιώκει να παρουσιάσει τόσο στις φοιτήτριες και στους φοιτητές όσο και στο σύνολο των πολιτών τη συμβολή του ΑΠΘ στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και να επιχειρήσει τον συντονισμό δράσεων και πολιτικών, μέσω της διεπιστημονικής προσέγγισης. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ συστάθηκε το 1999, «με στόχο τη χάραξη της περιβαλλοντικής πολιτικής του Ιδρύματος. Από το 2010 συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι όλων των Τμημάτων του ΑΠΘ. Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα έχει κάνει εισηγήσεις για σημαντικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα συμμετείχε στη διοργάνωση συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων σχετικών με το περιβάλλον. Το Συμβούλιο εργάζεται συστηματικά για την ενημέρωση των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους σε περιβαλλοντικά ζητήματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εσπερίδα του ΣΔΝΜΕ

ΣΔΝΜΕ Φίλωνος 28 και Ελ. Βενιζέλου, Αθήνα

Ο Σύλλογος Διπλωματούχων  Ναυπηγών  Μηχανικών  Ελλάδος- Σ.Δ.Ν.Μ.Ε. διοργανώνει στις 5 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:00 (στα γραφεία του, Φίλωνος 28 και Ελ. Βενιζέλου στον Πειραιά), εσπερίδα με ομιλητές τον Κοσμήτορα της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γ. Γρηγορόπουλο με θέμα: «SEEMP και Βέλτιστη Ενεργειακή διαχείριση πλοίων», τον καθηγητή της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ Κ. Μπελιμπασάκη με θέμα: «Διατάξεις Εξοικονόμησης Ενέργειας» και τον Ν. Τζούμα, πτυχιούχο Ναυπηγό, με θέμα: «Advanced Techniques for the Installation of the WAKE EQUALIZING DUCTS». Κόστος: Μέλη Σ.Δ.Ν.Μ.Ε και φοιτητές 10 ευρώ, μη μέλη 15 ευρώΠληροφορίες: Τηλ.: 210 4127327 , email: naval@tee.gr ιστοσελίδα: www.navalarchitects.gr