tee logo

Ολοήμερη Εκδήλωση

Διεθνές συνέδριο για έξυπνες πόλεις, στη Λάρισα

ΛΑΡΙΣΑ

Παγκόσμιο συνέδριο που θα εστιάζει στις νέες τεχνολογίες και τις «έξυπνες πόλεις» θα διεξαχθεί στην πόλη της Λάρισας, από τις 27 ως τις 29 Μαΐου 2020, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 50 πόλεις του κόσμου. Πρόκειται για το ετήσιο συνέδριο του δικτύου Οι Σημαντικότερες Πόλεις της Ευρώπης (Major Cities of Europe). Σημειώνεται ότι το δίκτυο Major Cities of Europe ιδρύθηκε το 1982 και αποτελεί σταθερό πλαίσιο αναφοράς των σημαντικότερων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, αλλά και οργανισμών πάνω σε θέματα νέων τεχνολογιών και καινοτόμων υπηρεσιών. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η κοινότητα των Major Cities of Europe θεωρείται ευκαιρία για: - δικτύωση και συνεργασία με έμπειρους προμηθευτές υπηρεσιών υψηλών τεχνολογιών, με σημαντικούς εθνικούς κυβερνητικούς οργανισμούς, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική - ανταλλαγή εμπειριών με τους κορυφαίους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο - ενημέρωση και προώθηση καλών πρακτικών όπως αυτές παρουσιάζονται στα εκάστοτε workshops, τα ετήσια συνέδρια αλλά και την προβολή στα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης και - προώθηση της καινοτομίας και σημαντική βελτίωση της απόδοσης της εκάστοτε τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από την τεχνολογία. Η βασική δραστηριότητα του Οργανισμού είναι το ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 1982, σε μια διαφορετική πόλη, κατά τη διάρκεια του οποίου διακεκριμένοι ομιλητές από όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως παρουσιάζουν τις τελευταίες καινοτομίες ΤΠΕ στις πόλεις τους. Οι στόχοι που επιτυγχάνονται μέσα από το Συνέδριο είναι: η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, η πραγματοποίηση εργαστηρίων, η διάδοση μεταξύ των μελών καινοτόμων πρακτικών από όλο τον κόσμο, η διευκόλυνση της συζήτησης και της συμμετοχής των μελών, η υποστήριξη της συμμετοχής των μελών σε διακρατικά σχέδια, η συνεργασία με τους χορηγούς για να ενημερώσουν τη συμμετοχή τους στον δημόσιο τομέα σε υποεθνικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένοι Δήμοι που είναι μέλη του δικτύου: Αμβούργο, Τελ Αβίβ, Δουβλίνο, Όσλο, Βαρκελώνη, Βοστώνη, Μπέρμινχαμ, Βερολίνο, Τεργέστη, Ουψάλα, Ρώμη, Ζυρίχη, Γενεύη, Τρίκαλα, Γένοβα, Αϊντχόβεν, Λειψία, Λιβόρνο, Πράτο, Λιουμπλιάνα κ.α.  

Το 1ο Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας

Το 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Διαδικτυακό Συνέδριο με τίτλο: «Η Κοινωνία της Κυκλοφορίας: Μια ολοκληρωμένη θεώρηση παραμέτρων της αυριανής κινητικότητας» θα διεξαχθεί από τις 29 ως τις 31 Μαΐου 2020, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΣΕΟ). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ψηφιακής πλατφόρμας και οι ενδιαφερόμενοι που θα το παρακολουθήσουν, θα έχουν ταυτόχρονα και το δικαίωμα παρεμβάσεων και υποβολής ερωτήσεων. Εγγραφές γίνονται στην ιστοσελίδα: congress.driving.org.gr. Το συνέδριο διοργανώνεται από τον ΠΣΕΟ και σε συνεργασία με: •    το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), •    τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), •    το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC), •    το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.), •    τις Πρότυπες Σχολές Ζωγράφος (ZDrA) και •    την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ) και με υποστηρικτές το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πτυχιούχων Μηχανικών Οχημάτων (ΠΣΠΜΟ). «Η οδική ασφάλεια συναντά την ηλεκτροκίνηση, τα επιτεύγματα της μικροηλεκτρονικής τεχνολογίας και την αυτόνομη οδήγηση για να βαδίσουν μαζί προς την αυριανή, βιώσιμη κινητικότητα, επιδιώκοντας ένα πιο ανθρώπινο και ασφαλές περιβάλλον στις πόλεις του αύριο, τονίζεται σε ανακοίνωση . Επιστήμονες, ερευνητές και μηχανικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικευμένοι σε αντικείμενα που καλύπτουν όλο το φάσμα της κινητικότητας, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και εκπαιδευτές οδήγησης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των υπηρεσιών διάσωσης ενώνουν τις δυνάμεις τους και καταθέτουν την εμπειρία από τη δουλειά και τη δράση τους στην «Κοινωνία της Κυκλοφορίας». Το συνέδριο αποσκοπεί στο να αποτελέσει όχι ένα αποθετήριο ιδεών, αλλά ένα εργαστήριο παραγωγής εποικοδομητικών προτάσεων προς κάθε αρμόδιο κρατικό ή άλλο φορέα και υπηρεσία, να αφυπνίσει συνειδήσεις και να βάλει το λιθαράκι του στην ελαχιστοποίηση των τροχαίων ατυχημάτων, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου όπου ο δρόμος θα είναι φίλος και όχι εν δυνάμει εχθρός».

Blue Limassol Forum 2020

Για ένα αειφόρο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον Ο Δήμος Λεμεσού, αναγνωρίζοντας ότι η έννοια της Γαλάζιας Ανάπτυξης αποτελεί συστατικό στοιχείο αειφορίας και εξέλιξης, εγκαινιάζει από φέτος ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο Blue Limassol Forum σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick, στοχεύοντας στην καθιέρωσή του ως ετήσιο θεσμό. Το συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του ΠτΔ. Το Blue Limassol Forum 2020 θα διεξαχθεί διαδικτυακά με τη μορφή webinar, την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 στις 5:30 μ.μ. Η διαδικτυακή σύνδεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα. Το συνέδριο επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο κοινωνικές, θεσμικές και οικονομικές εξελίξεις που σχετίζονται με την ευρύτερη έννοια της Ναυτιλίας και την αλληλεπίδρασή της με τον Δήμο, την Κοινωνία των Πολιτών, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και την Επιχειρηματικότητα. Η φετινή πρώτη διοργάνωση έχει τίτλο Blue Limassol Forum 2020 - “Sustainable Coastal, Marine & Maritime Environment” και επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την αειφορική συνύπαρξη των παράκτιων δραστηριοτήτων, της πολυδιάστατης θαλάσσιας οικονομίας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με ομιλητές εξειδικευμένους επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα συζητήσουν και θα αναλύσουν διεθνείς πρωτοβουλίες, θεσμικές εξελίξεις αλλά και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ η εγγραφή τους θα είναι δυνατή εκ των προτέρων στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3g6RXh4