Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, για 55η συνεχή χρονιά διοργανώνει -από τις 13 έως και τις 17 Ιουλίου 2020- το θερινό σχολείο, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και μια μεγάλη προσφορά του κέντρου στους προπτυχιακούς φοιτητές και πτυχιούχους θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. «Φέτος τo Θερινό Σχολείο είναι διαφορετικό, σημειώνεται σε ανακοίνωση. Όλες οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξέχοντες επιστήμονες από τον προσωπικό τους υπολογιστή μέσα από μία ασφαλή σύνδεση. Κάθε ημέρα έχει σχεδιαστεί προσεκτικά και θα περιέχει θεματικές ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες πολλοί εκ των οποίων θα συμμετέχουν επίσης και σε διάφορα “Στρογγυλά Τραπέζια” που θα πραγματεύονται σημαντικά επίκαιρα θέματα στις θεματικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Δημόκριτος:. Επιστήμες Υγείας Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Εφαρμογές Ενέργεια –Περιβάλλον – Ασφάλεια Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές στο Περιβάλλον, στην Υγεία, στα Υλικά και στην Πολιτιστική Κληρονομιά Επίσης, δεν θα λείπουν οι εικονικές επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου όπου οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διάφορες επιδείξεις ερευνητικών οργάνων και να γνωρίσουν υποδομές στις οποίες δεν επιτρέπεται κανονικά η είσοδος». Πληροφορίες: Σ. Καλοκαιρινού (skalokerinou@admin.demokritos.gr).
Σεμινάριο: “ΕΛΟΤ HD 384 – Έλεγχοι Εγκαταστάσεων και Ηλεκτρολογική Νομοθεσία στην Πράξη”
Το ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ διοργανώνει στις 13-16 Ιουλίου 2020 σεμινάριο με θέμα: «ΕΛΟΤ HD 384 - Έλεγχοι Εγκαταστάσεων και Ηλεκτρολογική Νομοθεσία στην Πράξη». Σκοπός, να καταρτιστούν οι εκπαιδευόμενοι στις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ 384 για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, καθώς και στην ισχύουσα ηλεκτρολογική Νομοθεσία που τις διέπει, με εστίαση σε πρακτικές εφαρμογές και ανάγκες. Να ενημερωθούν στο τι αλλάζει και πώς μπορούν να αξιοποιήσουν στοιχεία του προτύπου στους ελέγχους των εγκαταστάσεων. Επίσης, να ενημερωθούν για τις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις, όπως η νέα ΚΥΑ για τις διατάξεις διαφορικού ρεύματος (ΔΔΡ) και να ευαισθητοποιηθούν στις υπευθυνότητες της ασφάλειας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Απευθύνεται σε εργολήπτες ηλεκτρολόγους, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, προϊσταμένους τμημάτων ηλεκτρολογικής συντήρησης και σε όσους εκτελούν επεμβατικές ενέργειες ή συμμετέχουν ενεργά σε διαδικασίες μελέτης, εγκατάστασης, επίβλεψης, συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Θεματολογία: Εισαγωγή, το νομοθετικό πλαίσιο που καθιέρωσε το πρότυπο, γενικά περί προτύπων, περιγραφή της δομής του ΕΛΟΤ HD 384. Βασικοί όροι και ορισμοί από το πρότυπο. Μέτρα προστασίας από ηλεκτροπληξία, νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από το πρότυπο και από την νέα ΚΥΑ για τις ΔΔΡ. Μέτρα προστασίας από πυρκαγιά από ηλεκτρικά αίτια, νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από το πρότυπο. Οι νέες απαιτήσεις για την επιλογή και την εγκατάσταση ηλεκτρολογικών υλικών. Χώροι με ειδικές απαιτήσεις. Διαφορές ΚΕΗΕ και ΕΛΟΤ HD 384, βασικές περιπτώσεις από την πράξη. Η νέα και η παλιά ΚΥΑ για τις ΔΔΡ και την θεμελιακή γείωση. Η ισχύουσα νομοθεσία για τον κρατικό ποιοτικό έλεγχο ηλεκτρολογικών εργασιών και ηλεκτρολόγων. Οι απαιτήσεις του Προεδρικού Διατάγματος 108 για τους ηλεκτρολόγους. Έλεγχοι ηλεκτρικών εγκαταστάσεων με συμπλήρωση του νομοθετημένου πρωτοκόλλου ελέγχου για αρχικούς ελέγχους και επανελέγχους με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 και την νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ). Περιεκτική ανάλυση των οπτικών ελέγχων, πρακτικές δοκιμές και μετρήσεις με σύγχρονα όργανα, αξιολόγηση – καταγραφή αποτελεσμάτων. Εισαγωγικές παρουσιάσεις, για διατάξεις εντοπισμού σφάλματος ηλεκτρικού τόξου (AFDD), για προστασία από κρουστικές υπερτάσεις (SPDs), για βιολογικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και για έξυπνες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (ΚΝΧ). Συμπεράσματα, ανακεφαλαίωση βασικών θεμάτων. Πληροφορίες: https://www.ivepe.gr/el/seminars/technical-seminars/electrical/188-103-052
ΕΚΤ: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», ενώνει τις δυνάμεις του με Έλληνες που ζουν και εργάζονται σε Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να υλοποιήσει σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) με στόχο την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων για την επαγγελματική απασχόληση νέων ερευνητών και επιστημόνων. Ο 1ος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων, που αποτελείται από 3 webinars με καταρτισμένους ομιλητές στις διάφορες θεματικές που θα παρουσιαστούν, απευθύνεται σε νέους επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές όλων των επιστημονικών πεδίων, βαθμίδων και σταδίων καριέρας. Στο πλαίσιο των σεμιναρίων, νέοι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν διαδικτυακά και να συζητήσουν με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα μεταδώσουν τις δικές τους εμπειρίες σταδιοδρομίας. Οι ομιλητές προέρχονται τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και από τον επιχειρηματικό χώρο. Όλα τα σεμινάρια, έχουν ως κοινό άξονα την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την επαγγελματική απασχόληση των νέων επιστημόνων και ερευνητών, όπως για παράδειγμα η δημιουργία κατάλληλου βιογραφικού, η εθελοντική εργασία, παράλληλοι κλάδοι ενασχόλησης για την ενδυνάμωση του ερευνητικού/επιστημονικού προφίλ, συγγραφή ερευνητικών προτάσεων και εύρεση χρηματοδότησης, ερευνητική δραστηριότητα μέσω επιστημονικών δημοσιεύσεων, χρήσιμες συμβουλές για δικτύωση κ.α. 1ος κύκλος - Επιστήμες Ζωής (2 Ιουλίου, 9 Ιουλίου, 16 Ιουλίου 2020) Ο 1ος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων εστιάζει στο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Ζωής (Βιολογία, Βιοτεχνολογία, Γενετική, Νευροεπιστήμες, κλπ.). Πιο συγκεκριμένα, ο 1ος κύκλος αποτελείται από μια σειρά τριών διαδικτυακών σεμιναρίων. Στο 3ο webinar (Πέμπτη 16 Ιουλίου, 17:30- 19:00) θα γίνει live Q&A με καταξιωμένους ερευνητές, καθηγητές Πανεπιστημίων αλλά και στελέχη μεγάλων εταιρειών της Ελλάδας και του εξωτερικού με στόχο τη μεταφορά γνώσης και τη δικτύωση. Εγγραφές έως την Τρίτη 30 Ιουνίου. Πληροφορίες: 210 7273968, events@ekt.gr.