logo

Ongoing

Ημέρες Καινοτομίας από το ΕΚΤ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τις Ημέρες Καινοτομίας, διοργανώνουν -για τρίτη χρονιά- το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2020. Ομάδες φοιτητών εκπαιδεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στον τομέα της υγείας και στη συνέχεια διαγωνίζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Έλληνες φοιτητές θα σχηματίσουν ομάδες, θα μελετήσουν και θα διαγωνιστούν με την καθοδήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών και ειδικών συμβούλων. Συγκεκριμένα, η διαδικασία υλοποιείται σε τέσσερα βήματα: Οι φοιτητές εγγράφονται στις σχετικές πλατφόρμες με την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Δημιουργούν ομάδες, επιλέγουν προκλήσεις και μελετούν το εκπαιδευτικό υλικό που τους παρέχεται online. Συνεργάζονται στενά με καθηγητές και ειδικούς συμβούλους για να φέρουν εις πέρας την πρόκληση που έχουν αναλάβει. Οι ομάδες παρουσιάζουν τις ιδέες τους και διαγωνίζονται μεταξύ τους. Οι Ημέρες Καινοτομίας (i-Days) –όπως τονίζεται σε ανακοίνωση- προωθούν την καινοτομία στην υγεία, μέσω της ενεργούς συμμετοχής και εκπαίδευσης φοιτητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη. Από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 25 Νοεμβρίου συνεργάτες από 6 EIT Health Co-Location Centers και 13 RIS Hubs, θα φιλοξενήσουν τις δικές τους i-Days σε 34 τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, διαδικτυακά ή /και με φυσική παρουσία. Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές που συμμετέχουν στις Ημέρες Καινοτομίας, μέσω του Πανεπιστημίου τους (του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Ελλάδα), λαμβάνουν μια εισαγωγή στα πρακτικά εργαλεία καινοτομίας (Design Thinking κ.α.) και εργάζονται σε πολυεπιστημονικές ομάδες για να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις για την υγεία που έχουν τεθεί από το EIT Health σε τοπικούς οργανισμούς (όπως πανεπιστήμια και μονάδες υγείας) και ιδιωτικές εταιρείες. Ειδικά στην Ελλάδα, οι φοιτητές θα εργαστούν στα παρακάτω πεδία: Ψυχική υγεία Υγεία στον χώρο εργασίας (EIT Health Focus Area) Μετασχηματισμός Υγείας (EIT Health Focus Area) Αλλαγή συμπεριφοράς για υγεία και ποιότητα ζωής (EIT Health Focus Area) Διατροφή και παχυσαρκία Υγεία και Περιβάλλον (Δυνατότητα συνεργασίας με το EIT Climate KIC) Αξιοποίηση της δύναμης των δεδομένων του πραγματικού κόσμου (EIT Health Focus Area) Διαχείριση μολυσματικών ασθενειών σε όλη την Ευρώπη. Την τελευταία μέρα, οι ομάδες των φοιτητών θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους και θα κριθούν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τυποποιημένα κριτήρια βαθμολόγησης για την απονομή βραβείων στις καλύτερες ομάδες. Οι νικήτριες ομάδες των τοπικών i-Days θα προσκληθούν έπειτα στον πανευρωπαϊκό τελικό, όπου θα συναντηθούν με φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια. Οι ομάδες που θα κερδίσουν θα λάβουν πόρους για να αναπτύξουν τις ιδέες τους, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες φοιτητές θα γίνουν μέλη του δικτύου αποφοίτων του EIT Health, αποκτώντας πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης. Σημειώνεται ότι η γλώσσα εργασίας της πρωτοβουλίας είναι τα αγγλικά. Πληροφορίες: www.ekt.gr

Thessaloniki Summit 2020 

Εξ ολοκλήρου διαδικτυακά και με τη συμμετοχή 60 και πλέον ομιλητών, θα διεξαχθεί τελικά, στις 5 και 6 Νοεμβρίου, η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Summit 2020), όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. Οι εργασίες της Συνόδου, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, θα ανοίξουν στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί η διοργάνωση. Η πρώτη ημέρα θα κλείσει με την ενότητα που είναι προγραμματισμένη για τις 8.10 το βράδυ κι αφορά την ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, με προσκεκλημένους ομιλητές τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, της Σερβίας, Ανα Μπρνάμπιτς, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και της Αλβανίας, Εντι Ράμα, καθώς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι. Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τις νέες οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις για την ευρωζώνη, την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, την Τουρκία σε σταυροδρόμι, αλλά και τις αμερικανικές εκλογές και τι σημαίνουν για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Kατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, που θα ανοίξει με εισαγωγικές παρατηρήσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, θα τεθούν επί τάπητος η εξέλιξη της πανδημίας και πότε αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση, η κλιματική αλλαγή και η δίκαιη μετάβαση, οι ξένες επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, η αναβάθμιση της βιομηχανίας, η ενέργεια, οι υποδομές και η συνδεσιμότητα.

Συνέδριο: «Το περιβαλλοντικό δίκαιο αντιμέτωπο με την περιβαλλοντική κρίση»

Διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Το περιβαλλοντικό δίκαιο αντιμέτωπο με την περιβαλλοντική κρίση» θα διεξαχθεί στις 6 Νοεμβρίου 2020. Το συνέδριο, που διοργανώνει το κοινωφελές ίδρυμα WWF Ελλάς και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Νόμος + Φύση, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία θα απευθύνει και σχετικό χαιρετισμό. Ειδικότερα, το συνέδριο διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών συνεχούς έκδοσης της ετήσιας έκθεσης του WWF Ελλάς για την εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου στην Ελλάδα, και 25 ετών από την ίδρυση της Νόμος + Φύση, και έχει ως στόχο την τόνωση του δημόσιου διαλόγου γύρω από θέματα αιχμής για το περιβαλλοντικό δίκαιο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου «πρόσφατες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας». Οι μελέτες αναφέρονται σε «περιβαλλοντική κρίση, και εκφράζουν την ανάγκη για άμεση και επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των ανθρωπογενών πιέσεων και κινδύνων για την υγεία του πλανήτη». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «οι διακεκριμένοι ομιλητές και ομιλήτριες» του συνεδρίου καλούνται να απαντήσουν στο κεντρικό ερώτημα: πώς μπορεί να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί το περιβαλλοντικό δίκαιο σε αυτές τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες… Να σημειωθεί πως το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.