Circle the Med – The Mediterranean Online Forum 2020
Σήμερα 9 Νοεμβρίου αρχίζει τις εργασίες του το διεθνές συνέδριο Circle the Med – The Mediterranean Online Forum 2020, το οποίο και θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020. Το συνέδριο διοργανώνουν το Υπουργείο Εσωτερικών και το Διεθνές Ινστιτούτο Circular Clima του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (DG ENV), της Γενικής Διεύθυνσης Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας (DG MARE) και της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών (DG MOVE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο Circle the Med – The Mediterranean Online Forum 2020, θα μετάσχουν κορυφαίες προσωπικότητες των κεντρικών διοικήσεων των κρατών μελών, της αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας και του επιχειρείν, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από τριάντα έξι (36) χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Στη διάρκεια των εργασιών του διαδικτυακού συνεδρίου θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας ως «νέου αναπτυξιακού μοντέλου» με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος με νέα επιχειρηματικά μοντέλα «κυκλικής οικονομίας», τα οποία θα μειώσουν το κλιματικό και περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Έμφαση επίσης θα δοθεί στην πολιτική γειτονίας “Neighbourhood Policy (ENP)” της ΕΕ, την ανάδειξη της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDG’S) των Η.Ε καθώς και στη συμβολή του Interreg στην προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία η οποία, καλύπτοντας έξι (6) μείζονος σημασίας πεδία (Green Growth, Blue Economy, Cultural Heritage, Renewable Energy, Sustainable Tourism, Smart Cities) επιχειρεί να οδηγήσει εκ νέου την – ιδιαίτερα ταραγμένη σήμερα – περιοχή της Μεσογείου σε δρόμους ειρήνης και ευημερίας αλλά και σε σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα. Το συνέδριο θα μεταδίδεται σε live streaming τόσο από την ιστοσελίδα https://circlethemed.com/ όσο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Forum.
Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο για την Εκπαίδευση Ενεργών Πολιτών
Ξεκινάει σήμερα το διήμερο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Ενισχύοντας την εκπαίδευση ενεργών πολιτών σε τοπικό επίπεδο» που συνδιοργανώνεται από φορείς της Λάρισας και της Yeonsu της Δημοκρατίας της Κορέας, που είναι οι συντονίστριες πόλεις της θεματικής ομάδας «εκπαίδευση και ενεργό πολιτειότητα» του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν, της UNESCO και υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο για τη Δια Βίου Μάθηση της UNESCO (UIL). Το συνέδριο τελείται υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ. Το διαδικτυακό συνέδριο στοχεύει: Να παρουσιάσει τις ενέργειες των μελών του Δικτύου, σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης ενεργών πολιτών στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Να παρουσιάσει καλές πρακτικές των μελών της ομάδας για τη διά βίου μάθηση και την εκπαίδευση ενεργών πολιτών σε μια περίοδο δύσκολη για τη Δημοκρατία. Να συζητηθούν προκλήσεις και ευκαιρίες για το μέλλον. Να αποτελέσει ευκαιρία για τον καθορισμό προτεραιοτήτων και δράσεων που μπορούν να αναληφθούν κατά το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO για τις Πόλεις που Μαθαίνουν το Φθινόπωρο του 2021 Να προωθηθεί το θέμα της εκπαίδευσης στην ενεργό πολιτειότητα σε τοπικό επίπεδο σε όλα τα μέλη του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO και πέρα από το δίκτυο.
Συνέδριο για ΑΠΕ και Αποθήκευση Ενέργειας
Δεκάδες ομιλητές θα εμπλουτίσουν το διάλογο, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο συνέδριο «renewable & storage forum» που οργανώνει για δεύτερη χρονιά το energypress, στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2020. Ανάμεσα στους επιβεβαιωμένους ομιλητές, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ και επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Γεώργιος Περιστέρης. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, σχετικές αναλύσεις για το ευρωπαϊκό και εγχώριο περιβάλλον θα κάνουν οι καθηγητές Παντελής Κάπρος (ΕΜΠ), Σταύρος Παπαθανασίου (ΕΜΠ), Παντελής Μπίσκας (ΑΠΘ), Χάρης Δούκας (ΕΜΠ), Ανέστης Γουργιώτης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Σημαντική επίσης η συμμετοχή του Γιώργου Ιωάννου, Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΧΕ, του Ιωάννη Μάργαρη, αντιπροέδρου του ΑΔΜΗΕ, του Αναστάσιου Μάνου, Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, του Γιάννη Γιαρέντη, προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΑΠΕΕΠ. Από την πλευρά της αγοράς συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο Παναγιώτης Λαδακάκος, πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο Σωτήρης Καπέλος, πρόεδρος του ΣΕΦ, ο Στέλιος Λουμάκης, πρόεδρος του ΣΠΕΦ, ο Χρήστος Πετρόχειλος, πρόεδρος του ΣΠΕΒ και ο Γιάννης Παναγής, πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ. Θα συμμετάσχουν επίσης, πολλά ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη ξένων και ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην Αποθήκευση Ενέργειας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με την υβριδική μορφή που επιβάλλει η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας. Πρακτικά, θα συμμετάσχουν στα πάνελ του συνεδρίου με φυσική παρουσία και με όλους τους κανόνες ασφάλειας μόνον οι ομιλητές, και το συνέδριο θα μεταδίδεται livestreaming με ελεύθερη πρόσβαση μέσω του energypress, αλλά και των social media. Θα υπάρχει η δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής για τους πολίτες που θα παρακολουθούν το συνέδριο, καθώς θα μπορούν, εάν εγγραφούν έγκαιρα, να παρεμβαίνουν με ερωτήσεις προς τους ομιλητές, παρατηρήσεις, σχόλια κ.λπ. Στα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η λειτουργία του target model, το νέο σχήμα ανταγωνιστικών διαδικασιών, το σύστημα στήριξης του ΕΛΑΠΕ, η διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά, οι αντοχές και οι ανάγκες των δικτύων. Επίσης, η πρόοδος σε τεχνικό, θεσμικό και ρυθμιστικό επίπεδο όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας, οι τεχνολογικές εξελίξεις εναλλακτικών μορφών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και τα νέα δεδομένα όσον αφορά τη χρηματοδότηση νέων σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης. Θα συζητηθούν ακόμα, θέματα που σχετίζονται με τις αντιδράσεις ανά την Ελλάδα στην εγκατάσταση ΑΠΕ, αλλά και ο ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς και η συμμετοχή των καταναλωτών στο νέο ενεργειακό γίγνεσθαι. Πληροφορίες: https://energypress.gr/
3ο Ετήσιο Συνέδριο Βιοασφάλειας
Tο 3ο Ετήσιο Συνέδριο Βιοασφάλειας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2020, από την Ελληνική Εταιρεία Βιοασφάλειας. Η εκδήλωση θα επικεντρωθεί σε όλα τα νεότερα δεδομένα για τις Γενικές Αρχές και Πρότυπα, τη Νομοθεσία, τις Εφαρμογές και τις μελλοντικές τάσεις, σε θέματα Υγιεινής και Βιοασφάλειας της Εργασίας και Βιοπροστασίας (Βiose-curity). Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, οι κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων, στους χώρους εργασίας, είναι απαίτηση της εποχής μας και στόχος κάθε κοινωνίας με βασικές αρχές για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Οι διεθνείς συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας(ΔΟΕ), οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)και οι κανονιστικές/νομοθετικές διατάξεις στην χώρα μας, υποχρεώνουν τους εργοδότες και τους εργαζομένους να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, ώστε να προληφθούν τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες, να προστατευθεί η υγεία του ανθρώπινου δυναμικού και να αποφευχθούν, τόσο η δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων, όσο και η ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος. Και η ανακοίνωση συνεχίζει: Όλοι φοβούνται- αποποιούνται τα «βραχυπρόθεσμα κόστη» της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και δεν προσβλέπουν στα «μακροπρόθεσμα οφέλη», από την ουσιαστική προστασία της Υγεία και της Ασφάλειας του Εργαζόμενου. Αποτέλεσμα, οι επαγγελματικές ασθένειες να μην καταγράφονται, με σχεδόν μηδενικό αριθμό επαγγελματικών ασθενειών. Όλες οι επαγγελματικές ασθένειες «καταγράφονται ως κοινά νοσήματα» και τα εργατικά ατυχήματα υποδηλώνονται. Δεν υπάρχει Φορέας ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου, όπως υπάρχει σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα, ούτε και υπεύθυνος Βιοασφάλειας σε όλα τα ιατρικά εργαστήρια.
Έκθεση Metal Machinery- Νέα ημερομηνία
Η έκθεση Metal Machinery, η επαγγελματική έκθεση για τα μηχανήματα και τις τεχνολογίες επεξεργασίας μετάλλου, το βιομηχανικό εξοπλισμό και τη βιομηχανική υπεργολαβία, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί για τις 13 - 15 Νοεμβρίου 2020, αναβάλλεται λόγω των συνθηκών που επικρατούν και ορίστηκε από τους διοργανωτές να γίνει 5 - 7 Νοεμβρίου 2021, στο Metropolitan EXPO. Στη Metal Machinery 2021 –αναφέρεται σε ανακοίνωση- θα δοθεί έμφαση σε δύο πυλώνες του κλάδου. O πρώτος αφορά στην προώθηση της βιομηχανικής υπεργολαβίας και του βιομηχανικού εξοπλισμού και στο πόσο σημαντική είναι η δημιουργία και ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας μεταξύ, εγχώριων και μη, παραγωγικών μονάδων. Ο δεύτερος άπτεται της προσέγγισης του Industry 4.0, δηλαδή η τρέχουσα τάση της αυτοματοποίησης και της ανταλλαγής δεδομένων στις τεχνολογίες παραγωγής, η οποία αναφέρεται συνήθως και ως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Οι προκλήσεις που εμφανίζονται γύρω από την ψηφιακή παραγωγή μπορούν να αποβούν πολύ σημαντικές για την εξέλιξη και ώθηση της ελληνικής βιομηχανίας.