Στις 8 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τη γενική προσέγγιση για την αναθεώρηση της οδηγίας για τον αμίαντο στην εργασία.
Σύμφωνα με αυτή τη γενική προσέγγιση, το Συμβούλιο:
- υποστηρίζει την οριακή τιμή επαγγελματικής έκθεσης (OEL – Occupational ExposureLimit) που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή 0,01 ίνες/cm3 (μέσος σταθμισμένος χρόνος 8 ωρών),
- ζητά τη μετάβαση από τη μέθοδο μικροσκοπία αντίθεσης φάσης (PCM- Phase-Contrast Microscopy) στην ηλεκτρονική μικροσκοπία (EM- Εlectron microscopy), ως ακριβέστερη και πιο ευαίσθητη,
- εισάγει επίσης μια μεταβατική περίοδο 7 ετών για το σκοπό αυτό.
Η FIEC- The European Construction Industry Federation αντέδρασε θετικά στην ανακοίνωση αυτή, και στο έγγραφο θέσεών της που δημοσιεύθηκε την ίδια στιγμή, η FIEC τονίζει ότι:
Η επικέντρωση μόνο στη μείωση του OEL δεν θα εξασφαλίσει απαραίτητα ότι ο στόχος της προστασίας των εργαζομένων θα επιτευχθεί σε πραγματικές συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση, η FIEC δεν υποστηρίζει μια τιμή χαμηλότερη από τον στόχο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή 0,01 ίνες/cm3 (μέσος σταθμισμένος χρόνος 8 ωρών), καθώς το αίτημα για χαμηλότερη OEL σε επίπεδο ΕΕ δεν θα ήταν ρεαλιστικό υπό τις παρούσες συνθήκες.
Ενώ θα ήταν σκόπιμο να εφαρμοστούν κοινά διαθέσιμες και οικονομικά προσιτές μεθοδολογίες και πρωτόκολλα μέτρησης σε επίπεδο ΕΕ, η μετάβαση από τη PCM στην EM δεν είναι ένα εύκολο και γρήγορο βήμα. Επιπλέον, η PCM εξακολουθεί να είναι προσαρμοσμένη στο OEL που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ανεξάρτητα από τη μεθοδολογία μέτρησης που χρησιμοποιείται, θα πρέπει να εξασφαλιστεί μια μεταβατική περίοδος τουλάχιστον 4 έως 5 ετών κατά την αναθεώρηση της οδηγίας.
Επιπλέον, για την επίτευξη αυστηρότερων στόχων, οι κατασκευαστικές εταιρείες θα χρειαστούν μια σειρά από μέτρα υποστήριξης, όπως: αναβαθμισμένη κατάρτιση των εργαζομένων, οικονομική στήριξη για την αναβάθμιση τεχνικών, διαδικασιών κ.λπ., καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τον αμίαντο που υπάρχει στα κτίρια, εύκολα προσβάσιμες και οικονομικά προσιτές εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και εκστρατείες καθοδήγησης και ευαισθητοποίησης.
Το πλήρες κείμενο θέσεων της FIEC είναι διαθέσιμο εδώ: https://www.fiec.eu/application/files/8516/7058/2089/2022-12-08_-_Revision_Asbestos_at_Work_Directive_-_FIEC_Position_Paper.pdf
Η FIEC είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστικής Βιομηχανίας, η οποία εκπροσωπεί σε 27 χώρες (24 χώρες της ΕΕ, Νορβηγία, Ελβετία και Ουκρανία) κατασκευαστικές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, δηλαδή μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και “παγκόσμιους παίκτες”, που ασκούν όλες τις μορφές οικοδομικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων πολιτικού μηχανικού.