Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη νομοθετική της πρόταση για την αναθεώρηση της οδηγίας (2009/148/ΕΚ) για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση στον αμίαντο κατά την εργασία. Η EBC- European Builders Confederation χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής, δεδομένου ότι είναι αποτέλεσμα μιας διεξοδικής δημόσιας συζήτησης με τους ενδιαφερόμενους φορείς και συνοδεύεται από ειδική εκτίμηση των επιπτώσεων.
Τα τελευταία χρόνια, η EBC έχει υποστηρίξει μαζί με τη FIEC – European Construction Industry Federation την ανάγκη ύπαρξης συνοδευτικών μέτρων που θα διευκολύνουν τον εντοπισμό και την απομάκρυνση του αμιάντου που υπάρχει σήμερα στα κτίρια της Ευρώπης και θα συμβάλουν μεγιστοποίηση της ασφάλειας των εργαζομένων και έχουν κάνει συγκεκριμένες σχετικές προτάσεις
Στο σχέδιο οδηγίας της, η Επιτροπή πρότεινε μια νέα οριακή τιμή 0,01 ίνες/cm3 ως μέσο όρο 8 ωρών (time-weighted average -TWA ), σε αντίθεση με το ισχύον όριο των 0,1 ινών/cm3. Αυτό το νέο όριο που προτείνεται, αντιστοιχεί σε ένα όριο σε επίπεδο 10 φορές χαμηλότερο από το υφιστάμενο. Η πρόταση χαιρετίζεται ως πιο ρεαλιστική από το (100 φορές) χαμηλότερο όριο που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μη δεσμευτικό ψήφισμα πέρυσι. Ως εκ τούτου δεν θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα οι επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Όσον αφορά την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση, η πρόταση διατηρεί τα υφιστάμενα εργαλεία που είναι το μικροσκόπιο αντίθεσης φάσης (PCM), σύμφωνα με τη μέθοδο που συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), ενώ θα επιτρέπει πλέον στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν όπου είναι δυνατόν, οιαδήποτε άλλη μέθοδο ισοδύναμου αποτελέσματος όπως η μέθοδος που βασίζεται στην ηλεκτρονική μικροσκοπία (Electron Microscopy -EM).
Εκτός από την πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας, η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης μια ανακοίνωση σχετικά με την προσπάθεια για ένα μέλλον χωρίς αμίαντο. Η ανακοίνωση παρέχει μια ευρύτερη επισκόπηση της στρατηγικής της Επιτροπής για την εξάλειψη της παρουσίας αμιάντου στην ΕΕ. Περιλαμβάνει μη δεσμευτικά στοιχεία συνοδευτικών μέτρων για την απομάκρυνση του αμιάντου, με τα οποία έχει συνταχθεί η EBC, ενώ παράλληλα κάνει τη σύνδεση με την επικείμενη αναθεώρηση του πρωτοκόλλου και των κατευθυντήριων γραμμών για τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων.
Η EBC θα παρακολουθεί στενά αυτόν τον φάκελο υψηλού πολιτικού ενδιαφέροντος και θα διατηρήσει στενή συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς του κατασκευαστικού τομέα, ιδίως με τη FIEC.
Μετά τη δημοσίευση της πρότασης της Επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας της EBC, Fernando SIGCHOS JIMÉNEZ δήλωσε: “Η EBC χαιρετίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση στον αμίαντο κατά την εργασία. Η προστασία της υγείας των εργαζομένων στο εργοτάξιο ήταν πάντα και θα συνεχίσει να είναι υψίστης σημασίας για τις μικρομεσαίες κατασκευαστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Επιπλέον, για να είναι επιτυχής η στόχευση του Κύματος Ανακαινίσεων να προσφέρει καλύτερα κτίρια στους Ευρωπαίους, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα προληπτικά και συνοδευτικά μέτρα για την αφαίρεση του αμιάντου. Η αύξηση της τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης για την κατάρτιση, την ευαισθητοποίηση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την αφαίρεση του αμιάντου τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους αποτελεί κεντρικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενισχύσουμε την τεχνική και οικονομική στήριξη των ιδιοκτητών κατοικιών για την αξιολόγηση της παρουσίας αμιάντου στις κατοικίες τους, ώστε να μειωθούν εκ των προτέρων οι κίνδυνοι και να διευκολυνθεί η αφαίρεση“.
Για πρόσβαση στο κείμενο της νομοθετικής πρόταση της Επιτροπής, κάντε κλικ εδώ.
Για πρόσβαση στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την προσπάθεια για ένα μέλλον χωρίς αμίαντο, κάντε κλικ εδώ.
Για να διαβάσετε τη συμβολή της EBC στη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία & προστασία των εργαζομένων από την έκθεση στον αμίαντο, κάντε κλικ εδώ.