Στην αναφορά της από την επίσκεψή της στη διεθνή έκθεση «Tektónica», η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 4 έως 7 τρέχοντος, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Λισσαβώνας (FIL), η επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Λισσαβώνας, κυρία Αγγελική Σαρρή, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, σημειώνει:
H Tektónica αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση του τομέα των κατασκευών και δημοσίων έργων στην Πορτογαλία, συγκεντρώνοντας, φέτος, κατά την 25η διοργάνωσή της, περί τις 180 συμμετοχές. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το 29% του συνόλου των εκθετών συμμετείχε για πρώτη φορά, ενώ στους λοιπούς συγκαταλέγονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου. Δεν απουσίασαν ούτε και οι διεθνείς (μεμονωμένες) συμμετοχές – περί το 10% των εκθετών – με προέλευση από χώρες όπως το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ινδία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ελβετία. Επίσης, η Tektónica υπερδιπλασίασε την επιφάνειά της σε σχέση με την τελευταία διοργάνωσή της, καταλαμβάνοντας περισσότερα από 22.000 τ.μ.
Στο πλαίσιο του διεθνούς χαρακτήρα της έκθεσης, περίοπτη θέση είχε το πρόγραμμα «Hosted Buyers», με βάση το οποίο έλαβαν χώρα επιχειρηματικές συναντήσεις ανάμεσα σε εκθέτες και περί τους 50 διεθνείς αγοραστές από αγορές όπως Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.
Η Tektónica επικεντρώνεται στις μεγάλες καινοτομίες του κλάδου, τις νέες λύσεις, υλικά και προϊόντα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, ως απάντηση στην αυξανόμενη ανάγκη για περισσότερη ποιότητα, καινοτομία και βιωσιμότητα. Μεγάλοι υποκλάδοι της αποτελούν: μηχανήματα και εξοπλισμός, υπηρεσίες (κατασκευαστικές, συμβουλευτικές και λογισμικού), ενεργειακή απόδοση, δάπεδα και επιστρώσεις, κεραμικά και μπάνια/κουζίνες.
Από τη συμμετοχή μεγάλων εταιρειών και brands ξεχώρισαν μεταξύ άλλων οι: AIRZONE (λογισμικό ρύθμισης θερμοκρασίας μέσω κλιματισμού), ACQUAGOLD (εμπορία και εγκατάσταση εξοπλισμού/ειδών πορσελάνης και ειδών υγιεινής), ALPHI (λύσεις ξυλότυπου), BANHOASIS (χονδρικό εμπόριο επίπλων μπάνιου και δομικών υλικών), BARBOT (κατασκευή και πώληση χρωμάτων, βερνικιών και αξεσουάρ βαφής), CIMPOR (κατασκευή και εμπορία τσιμέντου και άλλων οικοδομικών υλικών), CIN (κατασκευή και πώληση χρωμάτων και βερνικιών), CLEARFIRE (εμπορία και πώληση οικοδομικών υλικών, και συγκεκριμένα, τζακιών), CRUZFER (προμηθευτής οικοδομικών υλικών, εργαλείων χειρός και ειδών για υδραυλικές εγκαταστάσεις και θέρμανση), ENATIC/DAIKIN (πώληση και εγκατάσταση εξοπλισμού με χρήση ΑΠΕ), FRANCE AIR PORTUGAL (συστήματα και λύσεις επεξεργασίας αέρα), GALP SOLAR (προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας), GRUPO PRECERAM (κατασκευαστικές υπηρεσίες), GRUPO VERDASCA (κατασκευή και χονδρική/λιανική πώληση οικοδομικών υλικών), IBERDROLA (προμηθευτής ενέργειας), MOB (κατασκευαστής επίπλων κουζίνας), PORCELANOSA (Ισπανός κατασκευαστής, διανομέας και λιανοπωλητής κεραμικών πλακιδίων), PREMAQ (προμηθευτής βιομηχανικού εξοπλισμού), RUBICER (χονδρικό εμπόριο δομικών υλικών-εκτός ξύλου-και ειδών υγιεινής), SAINT GOBAIN (εταιρία κατασκευής οικοδομικών προϊόντων), S&P PORTUGAL (χονδρικό εμπόριο βιομηχανικού και οικιακού εξοπλισμού εξαερισμού), SECIL (παραγωγή και πώληση τσιμέντου και άλλων δομικών υλικών), TORNEIRAS RORIZ (βιομηχανία και εμπόριο βρυσών) και WAYSE (ενεργειακές λύσεις).
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πορτογαλική Ένωση Κατασκευαστικών Βιομηχανιών και Δημοσίων Έργων (AICCOPN), η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα της χώρας αναμένεται να σημειώσει πραγματική αύξηση μεταξύ 2,4% και 4,4%, το τρέχον έτος, ανερχόμενη σε 21,782 δισ. ευρώ, μετά από εκτιμώμενη αύξησή της κατά 3,4%, το 2022. Παράλληλα, ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση από την αύξηση του κόστους, ήδη, από την εποχή της πανδημίας και τις ελλείψεις σε πολλά από τα εισαγόμενα υλικά (κυρίως, από την Κίνα), γεγονός στο οποίο ήρθε να προστεθεί η αύξηση των τιμών των καυσίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το 2021 και το 2022, σημειώθηκε, επίσης, επιδείνωση της άλλης σημαντικής συνιστώσας του κόστους στον κατασκευαστικό τομέα, της εργασίας, σε σημείο που, επίσης από την πανδημία και έπειτα, οι εταιρίες διαμαρτύρονται για έλλειψη διαθέσιμων εργαζομένων. Για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, το κόστος υλικών και εργατικού δυναμικού για την κατασκευή νέων κατοικιών σημείωσε αύξηση χαμηλότερη του 10%. Στην αγορά δημοσίων έργων, η AICCOPN αναφέρει ότι, το 2022, άνοιξαν διαγωνισμοί για συμβάσεις δημοσίων έργων ύψους περί τα 3,8 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε ελαφρά μείωση, της τάξης του 3%, σε σχέση με το 2021.
Tέλος, κατά το ίδιο διάστημα, διεξήχθη, επίσης στις εγκαταστάσεις της FIL, η έκθεση ακινήτων ́Salão Imobiliário de Lisboa` (SIL). Σύμφωνα με τους διοργανωτές, κατεγράφη, τη χρονιά αυτή, αύξηση 36% στον αριθμό των εκθετών, οι οποίοι ανήλθαν σε περισσότερες από 150 εταιρίες, δραστηριοποιούμενες, κυρίως, στη διαμεσολάβηση και προώθηση ακινήτων. Αξιοσημείωτη ήταν, επίσης, η παρουσία τραπεζών και εταιριών παροχής υπηρεσιών και λύσεων στον τομέα της αστικής αποκατάστασης και βιωσιμότητας, καθώς και κλαδικών ενώσεων.