Με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η ενεργειακή κρίση κλιμακώθηκε σε πρωτόγνωρες διαστάσεις, παίρνοντας τη θέση της πανδημίας του Κορωναιού και αποτελώντας το υπ’ αριθμόν ένα θέμα το 2022, από τα κυριότερα διεθνή φόρουμ έως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, στην Ευρώπη και πέραν αυτής.
Οι αναγνώστες του Balkan Green Energy News ενδιαφέρθηκαν κυρίως για την ενεργειακή ασφάλεια και τις τιμές, καθώς και για την προσωρινή επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα, όπως την αποκαλούν πλέον οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών.
Οι επιπτώσεις της σοβαρής ενεργειακής κρίσης και της συναφούς οικονομικής επιβράδυνσης το 2022 επιδείνωσαν επίσης την κλιματική κρίση. Επιπλέον, ανέδειξαν τον μη βιώσιμο ρυθμό χρήσης των πόρων σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη ρύπανση και την καταστροφή που τη συνοδεύει.
Από τα θέματα που αφορούν ειδικά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην ενεργειακή νομοθεσία και τους νέους πολιτικούς διορισμούς, τη συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά της πυρηνικής ενέργειας και, ιδιαίτερα στη Σερβία, στις αντιπαραθέσεις σχετικά με τα μεταλλευτικά έργα – ιδίως την αναζήτηση λιθίου.
Τα πιο πολυδιαβασμένα άρθρα από το Balkan Green Energy News, το 2022 είναι:
Ο άνθρακας επιστρέφει εν μέσω της ενεργειακής κρίσης
Μια τραπεζική εμπειρογνώμονας θα επιβλέπει τις μεταρρυθμίσεις στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση εταιρείες ενέργειας της Σερβίας
Το νέο κίνημα του Ρόμπερτ Γκόλομπ κέρδισε τις εκλογές στη Σλοβενία με το πράσινο πρόγραμμά του, σημειώνοντας ιστορική επιτυχία
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, σκαρφαλώνοντας σε ιλιγγιώδη ύψη ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο
Η Ελλάδα ξεκίνησε την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη τον Μάιο. Η εγκατάσταση, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023, θα χρησιμοποιηθεί και για εξαγωγές προς άλλες βαλκανικές χώρες.
Η κυβέρνηση στο Πεκίνο έχει δεσμευτεί να θέσει παγκόσμια πρότυπα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις μπαταρίες και άλλες αποθηκευτικές λύσεις, καθώς επεξεργάζεται μια στρατηγική για τη μείωση της χρήσης άνθρακα με στόχο μηδενικές εκπομπές έως το 2060.
Η εξορυκτική «μανία» της ΕΕ θέτει σε κίνδυνο τα Βαλκάνια, επιθυμώντας αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού για τις πρώτες ύλες που χρειάζεται για να επιταχύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πράσινη οικονομία. Τα Δυτικά Βαλκάνια συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών που αντιμετωπίζουν το πιο σκληρό φορτίο από την εξόρυξη λιθίου, χαλκού και άλλων, θέτοντας σε κίνδυνο τη φύση και τις τοπικές κοινότητες.
Η Elektrani na Severna Makedonija (ESM) της Βόρειας Μακεδονίας είναι η πρώτη εταιρεία κοινής ωφέλειας στην περιοχή που κατασκεύασε τον πρώτο φωτοβολταϊκό σταθμό σε ένα πρώην ανθρακωρυχείο στα Δυτικά Βαλκάνια
Τα περιθώρια για την εισαγωγή ενός μηχανισμού τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στενεύουν. Η ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει την προβλεπόμενη περίοδο σταδιακής εφαρμογής του νέου φόρου, γεγονός που αποτελεί ανακούφιση για τους εξαγωγείς των Δυτικών Βαλκανίων.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εταιρείες για τα ηλιακά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση.
Το Balkan Green Energy News είναι μια δίγλωσση και δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα που καλύπτει τις εξελίξεις στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας, της δράσης για το κλίμα, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αστικής κινητικότητας από μια επιλογή αξιόπιστων και άμεσων ειδήσεων, δράσεων πολιτικής και επενδυτικών ευκαιριών από τις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων.
Το πρόγραμμα Balkan Green Energy News αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε για εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, φορείς λήψης αποφάσεων, διεθνείς οργανισμούς, επενδυτικά κεφάλαια, εταιρείες παροχής συμβουλών, φορείς ανάπτυξης έργων, την κοινωνία των πολιτών και άλλους ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι ήδη παρόντες στις βαλκανικές αγορές ή σχεδιάζουν να εισέλθουν σε αυτές, προκειμένου να κατανοήσουν το μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον και να αποκτήσουν σαφή εικόνα αυτών των ταχέως αναπτυσσόμενων αγορών, παρέχοντάς τους μια επισκόπηση των πιο σημαντικών και σχετικών ειδήσεων, εκδηλώσεων και στοιχείων, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά.
Είναι έργο του Κέντρου για την Προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Centar za promociju održivog razvoja – CPOR), μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών από το Βελιγράδι της Σερβίας, η αποστολή της οποίας είναι να προωθεί και να διευκολύνει την εφαρμογή της έννοιας της βιώσιμης ανάπτυξης στη Σερβία και σε άλλες χώρες της περιοχής των Βαλκανίων μέσω εκστρατείας ευαισθητοποίησης, συνηγορίας, διάδοσης πληροφοριών, εκπαίδευσης των ενδιαφερόμενων φορέων και διοργάνωσης εκδηλώσεων.