Το έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ έχει ως στόχο να μετατρέψει την Κρήτη σε ένα βιώσιμο, αποκεντρωμένο ενεργειακό σύστημα έως το 2028.
Μέσω ενός συνδυασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το CRETE VALLEY θα επιδείξει, σε πραγματικές συνθήκες (Renewable Energy Valley ‘Living Lab’ -REV-Lab) , τη βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική παραγωγή και αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας για την κάλυψη των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του νησιού.
Ηγετικό ρόλο έχει το Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Υπολογιστικών Συστημάτων του ΕΜΠ (ICCS), που συγκεντρώνει 41 εταίρους από όλη την Ευρώπη. Το πρόγραμμα διάρκειας 5 ετών ξεκίνησε στις 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Το REV-Lab, ως αποκεντρωμένο ανανεώσιμο σύστημα ενέργειας, θα ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες ICT, ψηφιακές λύσεις, κοινωνικές διαδικασίες και ανθεκτικά επιχειρηματικά μοντέλα. Ένα κλειδί του CRETE VALLEY είναι η συμμετοχή τοπικών φορέων: το έργο θεωρεί ότι οι τοπικές κοινότητες θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε έργα μετάβασης στην ενέργεια ως έναν τρόπο επίτευξης τόσο της ενεργειακής ανεξαρτησίας όσο και της ενεργειακής δημοκρατίας.
Το έργο CRETE VALLEY θα παρουσιάσει ένα κατανεμημένο, ανανεώσιμο, ψηφιακοποιημένο σύστημα που είναι προσιτό για όλους και καλύπτει τις τοπικές ετήσιες ενεργειακές ανάγκες, χρησιμοποιώντας πολλές πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, όπως ηλιακή, αιολική, γεωανταλλαγή, βιομάζα, βιοαέριο/βιομέθανο και υδρογόνο.