Στο πλαίσιο της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης που οδήγησε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αναθεωρήσουν το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας για το 2030 και το 2050, καθώς και οι στόχοι της REPowerEU, η παρούσα έκθεση αποτελεί σημαντική συμβολή στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι με τον πιο οικονομικά αποδοτικό και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο στον – δύσκολα αντιμετωπίσιμο από πλευράς μείωσης εκπομπών άνθρακα – κτιριακό τομέα.
Αναφορικά με την έκθεση, η Ένωση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Θέρμανσης (EHI- Association of the European Heating Industry) θέλοντας να στηρίξει αυτή τη συζήτηση παρέχοντας τις γνώσεις του κλάδου, ανέθεσε στην Guidehouse Inc να διεξάγει μια μελέτη για τον προσδιορισμό της πιο αποδοτικής και αποτελεσματικής από πλευράς κόστους οδό για την απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές, στον ευρωπαϊκό τομέα θέρμανσης. Η μελέτη έλαβε υπόψη όχι μόνο τον βασικό ρόλο των αντλιών θερμότητας και της μόνωσης των κτιρίων, αλλά και επιλογές απαλλαγής από τον άνθρακα, όπως η τηλεθέρμανση, τα ανανεώσιμα και απαλλαγμένα από τον άνθρακα αέρια, η ηλιακή θερμικά συστήματα, η αποτελεσματική χρήση της βιοενέργειας (π.χ.: βιομάζα και βιορευστά), καθώς και οι καινοτόμες τεχνολογίες θέρμανσης (π.χ. αντλίες θερμότητας με θερμική κίνηση και κυψέλες καυσίμου)
Η μελέτη αξιολογεί δύο οδούς/προσεγγίσεις. Κοινό στοιχείο και των δύο είναι ότι οι ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας παίζουν ρόλο κλειδί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, και οι δύο διαδρομές επικεντρώνονται σε μέτρα αύξησης της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων λύσεων όπως πχ. Ενδοδαπέδια θέρμανση, θερμαντικά σώματα χαμηλής θερμοκρασίας, όπου απαιτείται, απότομη μείωση της κατανάλωσης αερίων καυσίμων σε σχέση με σήμερα, καθώς και σταδιακή εισαγωγή εναλλακτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενίσχυση της τηλεθέρμανσης.
Οι 2 προσεγγίσεις διαφέρουν ως προς το ότι η Α προβλέπει ένα πολύ υψηλό επίπεδο εξηλεκτρισμού με αντλίες θερμότητας και ελάχιστο χώρο για άλλες τεχνολογίες ή ενεργειακές πηγές, ενώ στην προσέγγιση Β ο εξηλεκτρισμός μέσω αντλιών θερμότητας διαδραματίζει μεν θεμελιώδη ρόλο, αλλά προβλέπεται και ένα υψηλότερο ποσοστό αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης που επικεντρώνεται στους παλιούς, αναποτελεσματικούς λέβητες. Επιπλέον, οι λύσεις υβριδικής θέρμανσης υποστηρίζουν την εναλλαγή καυσίμου – ιδίως σε κτίρια που δεν είναι ακόμη έτοιμα για αντλίες θερμότητας – και θεωρείται σημαντική η συμβολή των πράσινων αερίων. Τα πράσινα αέρια είναι επίσης χρησιμοποιούνται σε λέβητες που είναι έτοιμοι για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (μοντελοποιημένη τεχνολογία), καθώς και σε θερμικά κινούμενες αντλίες θερμότητας, micro-cogeneration και τις κυψέλες καυσίμων (λαμβάνονται υπόψη από ποιοτική άποψη).
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαδρομή Β επιτυγχάνει τους στόχους των Fit–for-55 και REPowerEU με ευκολότερο, φθηνότερο, πιο κοινωνικά αποδεκτό καθώς και πιο ευέλικτο τρόπο από τη διαδρομή Α, με συνολικό όφελος κόστους άνω των 520 δισ. ευρώ έως το 2050. Επιπλέον, η στήριξη ποικιλίας τεχνολογιών όπως προβλέπεται στην προσέγγιση Β, μειώνει το φορτίο αιχμής από τη θέρμανση κατά περισσότερο από 50% – εκτίμηση κατά τη διάρκεια μιας χωρίς ανέμους και σκοτεινής χειμερινής εβδομάδας. Επίσης περιορίζεται γρηγορότερα η χρήση φυσικού αερίου, επιτυγχάνοντας μείωση της κατανάλωσης κατά 45% το 2030.
Η έκθεση EHI Decarbonization study from Guidehouse – Decarbonization Pathway for the Building Sector, διατίθεται ελεύθερα από τη σελίδα της ΕΗΙ εδώ: https://ehi.eu/decarbonization-study