Μετά τη δημοσίευση από την ΕΕ, της Πράξης για τη βιομηχανία μηδενικών καθαρών εκπομπών (Net Zero Industry Act), στις 16 Μαρτίου 2023, ο γενικός διευθυντής του Cefic -the European Chemical Industry Council, Marco Mensink δήλωσε:
“Η σημερινή πρόταση για τον νόμο για τη βιομηχανία Net Zero Industry Act μοιάζει περισσότερο με νόμο για Zero Industry Act. Είναι πολύ απίθανο να αλλάξει τα δεδομένα για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ, καθώς δεν εξετάζει το πρόβλημα από τη σκοπιά των επιχειρήσεων και των επενδυτών. Εκτός του ότι η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 5 φορές υψηλότερη από την αμερικανική, δεν ταιριάζει με την US Inflation Reduction Act (USA IRA) με οποιονδήποτε τρόπο.
Πρώτον, εστιάζει υπερβολικά στις κεφαλαιουχικές δαπάνες αγνοώντας τα κίνητρα για τη μείωση των καθημερινών λειτουργικών δαπανών, που είναι το “καρότο” που προσφέρει ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, ιδίως όσον αφορά το υδρογόνο και τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Μπορείτε να επενδύσετε σε έναν ηλεκτρολύτη, αλλά δεν θα έχετε ανανεώσιμο υδρογόνο αν η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεστε για να παράγετε το υδρογόνο είναι τόσο ακριβή που το υδρογόνο είτε δεν θα αγοράζεται είτε θα πωλείται με ζημία.
Δεύτερον, ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού θα προσελκύσει τους πελάτες μας στις ΗΠΑ, τους παραγωγούς μπαταριών, ηλεκτρολυτών, παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίοι θα κατασκευάζουν τεχνολογίες από χημικά που παράγονται στις ΗΠΑ. Ακόμα και αν η Net-Zero Industry Act φέρει πίσω στην Ευρώπη κάποιους από τους πελάτες, αυτοί θα εισάγουν τα κύρια υλικά που θα χρησιμοποιούν από το εξωτερικό, καθώς αυτά παράγονται με πολύ χαμηλότερο κόστος.
Τρίτον, ο κατάλογος των τεχνολογιών που υποστηρίζονται από την παρούσα πρόταση αγνοεί σε μεγάλο βαθμό την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ενεργοβόρου βιομηχανίας και τη διάσταση της κυκλικότητας. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους για το 2050 χωρίς να οικοδομήσουμε μια ανταγωνιστική κυκλική οικονομία: η χρήση αποβλήτων, δεσμευμένου άνθρακα ή ανανεώσιμων πόρων ως πρώτη ύλη είναι όλοι βιώσιμοι τρόποι για τη μείωση των εκπομπών σε όλες τις βιομηχανίες και για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές πρώτων υλών.”
Το Cefic -the European Chemical Industry Council ζητά μια ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική που να προβλέπει:
Μια τομεακή και ολιστική θεώρηση του βιομηχανικού μετασχηματισμού, όπως στην πορεία μετάβασης για τη χημική βιομηχανία που μόλις δημοσίευσε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναγνώριση των αλληλεξαρτήσεων μεταξύ των αλυσίδων αξίας και του ρόλου που διαδραματίζουν τα χημικά προϊόντα, οι πρώτες ύλες και οι διεργασίες στη μετάβαση σε μια καθαρή μηδενική και κυκλική οικονομία.
Πρόσβαση στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες σε ανταγωνιστικές τιμές. Τέτοιες πολιτικές θα πρέπει να υποστηρίζονται από εμπορικές συμφωνίες και παγκόσμια προσέγγιση των πρώτων υλών.
Έμφαση στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και στην αξία που αποφέρουν στην Ευρώπη οι εξαγωγές, επίσης στα μέτρα προσαρμογής των συνόρων άνθρακα.
Λειτουργική, έγκαιρη και προσιτή χρηματοδοτική στήριξη τόσο για τα λειτουργικά έξοδα όσο και για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ).
Εν ολίγοις, ο Cefic -the European Chemical Industry Council καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση.