Ο κατασκευαστικός κλάδος αναφέρει ολοένα και συχνότερα ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε μετά την πανδημία COVID-19, η οποία αύξησε τη στενότητα στην αγορά εργασίας και οδήγησε σε υψηλή ζήτηση για εργαζομένους. Σύμφωνα με τις εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης στην Ευρώπη, το 2023, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στις κατασκευές είναι πλέον σχεδόν τριπλάσιες από πριν 10 χρόνια.
Ταυτόχρονα, διάφορες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θέτουν νέους περιβαλλοντικούς στόχους που απαιτούν ανάλογες επενδύσεις στις κατασκευές.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πράσινη μετάβαση θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μεταξύ 1 και 2,5 εκατομμυρίων πρόσθετων θέσεων εργασίας συνολικά έως το 2030. Οι εταιρείες θα πρέπει επομένως να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να αντιμετωπίσουν αυτή την αυξανόμενη ζήτηση.
Όμως, σε ένα πλαίσιο υψηλού ποσοστού απασχόλησης στην ΕΕ, το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ανάγκη για εργαζομένους, αλλά μάλλον ένα ζήτημα έλλειψης δεξιοτήτων που οδηγεί σε δυσκολίες για τις εταιρείες που ζητούν να προσλάβουν ειδικευμένους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, η FIEC – European Construction Industry Federation και οι εταίροι της στο Pact for Skills in Construction (EFBWW and EBC), επεσήμαναν ότι, αν και η κατάσταση ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα, είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί και να επανεκπαιδευτεί συνολικά το 25% του εργατικού δυναμικού των εργαζομένων του κατασκευαστικού κλάδου μεταξύ 2022 και 2027, για να επιτευχθεί ο στόχος των 3 εκατομμυρίων εργαζομένων.
Τέλος, για έναν τομέα που αντιπροσωπεύει το 10,1% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 6,4% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ, διακυβεύεται επίσης η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά του (FIEC statistical report 2023).
Συνεπώς, η ΕΕ και οι εθνικές αρχές πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα της εργασίας και της έλλειψης των δεξιοτήτων. Χωρίς να τεθεί το θέμα αυτό στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, τόσο στην ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, δεν θα είναι εφικτές και η ανταγωνιστικότητα του τομέα θα τεθεί σε κίνδυνο.
Η FIEC προτείνει συνεπώς να:
- Να υποστηριχθεί η αναβάθμιση και επανακατάρτιση των εργαζομένων, καθώς και η κατάρτιση και η εκπαίδευση ενηλίκων
- Να συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς για τη συνεχή βελτίωση της εικόνας του τομέα και της ελκυστικότητάς του,
- Ενίσχυση της προβολής των επαγγελματικών ευκαιριών στον κατασκευαστικό κλάδο,
- Άνοιγμα της αγοράς εργασίας σε ειδικευμένους εργαζόμενους από τρίτες χώρες και διευκόλυνση της ενδοκοινοτικής κινητικότητας στην εργασία,
- Συνέχιση της υποστήριξης του κοινωνικού διαλόγου και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων
Το πλήρες κείμενο θέσεων της FIEC είναι διαθέσιμο εδώ: https://www.fiec.eu/application/files/6216/9711/5277/2023-10-12_Shortage_of_Labour_in_the_Construction_industry.pdf