Η επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων για το Κλίμα απαιτεί την αντιμετώπιση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σε όλη τη ζωή των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών κατά τη λειτουργία του καθώς και του ενσωματωμένου άνθρακα σε αυτά, οι τελευταίες εκπομπές συχνά παραβλέπονται αλλά παράγονται κατά την κατασκευή και την κατεδάφιση των κτιριακών κατασκευών.
Η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης – Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) με τίτλο: Zero-Carbon Building in Cities – A Whole Life-Cycle Approach, προσεγγίζει στην ατζέντα της τον άνθρακα ολόκληρης της ζωής του κτιρίου. Ακόμα, στην παραπάνω έκθεση υπογραμμίζονται βέλτιστες πρακτικές, αποδεδειγμένες στρατηγικές και εμπειρικές γνώσεις, απευθυνόμενες σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κάθε επιπέδου.
Η παραπάνω έκθεση γεφυρώνει ένα κρίσιμο χάσμα των υπαρχόντων πολιτικών για τα βιώσιμα κτίρια και αποτελεί ένα εργαλείο μετάβασης σε κτίρια μηδενικών εκπομπών άνθρακα, με στόχο ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Σύμφωνα με την παρούσα έκθεση, υπολογίζεται πως οι εκπομπές του ενσωματωμένου άνθρακα των κτιρίων που παράγονται κατά την κατασκευή και την κατεδάφιση, αναμένεται να αποτελέσουν περίπου το ήμισυ του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα των νέων κτιρίων έως το 2050, εάν δεν αντιμετωπιστούν.
Για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών στα κτίρια, πρέπει οι κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μια προσέγγιση για ολόκληρο τον κύκλο ζωής των κτιρίων για να αντιμετωπιστεί τόσο ο λειτουργικός όσο και ο ενσωματωμένος άνθρακας, για να μειωθεί το συνολικό αποτύπωμα ενός κτιρίου.
Είναι γεγονός πως σημειώθηκε μείωση των λειτουργικών εκπομπών μέσω της κατασκευής πιο ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων. Η μείωση των ενσωματωμένων εκπομπών μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα των πόρων και να προωθήσει την κυκλικότητα των υλικών και να προωθήσει την καινοτομία στις κατασκευαστικές πρακτικές.
Πηγή: https://www.oecd.org/en/publications/zero-carbon-buildings-in-cities_daae8779-en.html