Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε πρόσφατα ουσιαστική νομοθεσία για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη . Μέσω της αποκατάστασης υγροτόπων, ποταμών, δασών, λιβαδιών και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ο νόμος της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης στοχεύει στην αύξηση της βιοποικιλότητας της ηπείρου, στην εξασφάλιση καθαρού αέρα και νερού για όλους, στον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης απέναντι στις αυξανόμενες κλιματικές καταστροφές.
Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας στις περιοχές τους. Όχι μόνο μπορούν να διατηρήσουν τα φυσικά οικοσυστήματα στις περιοχές τους, αλλά μπορούν επίσης να επανεντάξουν τη φύση στο αστικό περιβάλλον για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την ποιότητα ζωής της πόλης τους.
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα απτών στόχων για την αποκατάσταση της φύσης στις πόλεις, εμπνευσμένα από συνελεύσεις πολιτών, τοπικά σύμφωνα και άλλα έργα σε όλη την Ευρώπη:
- Δημιουργία ενός νέου φυσικού πάρκου ανά 1.000
Αναφέρεται στο φλαμανδικό σύμφωνο (Flemish pact), ο στόχος για 1 νέο φυσικό πάρκο ανά 1.000 κατοίκους θα βοηθούσε στο πρασίνισμα των πόλεών μας, ευνοώντας τη βιοποικιλότητα και καταπολεμώντας τις θερμικές νησίδες.
Η δημιουργία νέων φυσικών πάρκων είναι ένας καλός τρόπος για να προστεθεί πράσινο στις πόλεις. Η πόλη της Ουτρέχτης στις Κάτω Χώρες σημειώνει σημαντική πρόοδο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας της για την πράσινη πόλη (Green city accord), η πόλη θα προσθέσει 75 m2 πρασίνου για κάθε νοικοκυριό, πράγμα που σημαίνει ότι το 40% κάθε γειτονιάς θα είναι πράσινο.
- Δημιουργία 0,5 κήπων με φράκτες ή προσόψεις ανά
Ένας άλλος σπουδαίος στόχος από το φλαμανδικό σύμφωνο είναι η δημιουργία 0,5 κήπων με φράκτες ή προσόψεις ανά πολίτη έως το 2030.
Στην ίδια χώρα, τον Οκτώβριο του 2022 ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία: Κατακόρυφοι κήποι (Vertical gardens). Θα διατεθούν 500.000 ευρώ από το Ίδρυμα King Baudouin, για τη δημιουργία πράσινων προσόψεων σε δημόσια κτίρια στο Βέλγιο. Έντεκα έργα έχουν επιλεγεί, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου CHU Saint-Pierre στις Βρυξέλλες.
- Αποκατάσταση του 100% των υγροτόπων:
Η Climate Assembly of the United Kingdom αποφάσισε να αντιμετωπίσει το ζήτημα των υγροτόπων και συνέστησε την αποκατάσταση και τη βιώσιμη διαχείριση όλων αυτών των εκτάσεων.
Στη γαλλική πόλη Λα Ροσέλ, η διατήρηση των γύρω ελών έχει οριστεί ως ένας από τους κύριους στόχους της “Στρατηγικής για την επικράτεια με μηδενικές εκπομπές άνθρακα” (“Zero carbon territory strategy”). Η πόλη στοχεύει στην προστασία της παράκτιας περιοχής της και στην ανάπτυξη της ανθεκτικότητάς της, βασιζόμενη επίσης στους υγροτόπους της που λειτουργούν ως καταβόθρες άνθρακα.
- Φύτευση ενός επιπλέον δέντρου ανά πολίτη έως το 2030
Ένας άλλος στόχος του φλαμανδικού συμφώνου (the Flemish pact) είναι η φύτευση ενός επιπλέον δέντρου ανά πολίτη. Τα δέντρα θα πρέπει να προάγουν την ποικιλομορφία των ειδών, με έμφαση σε είδη ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή.
Η πόλη Vilnius στη Λιθουανία δημιούργησε την πρωτοβουλία “Green Wave initiative” στο πλαίσιο της συμφωνίας της για την πράσινη πόλη. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να φυτευτούν 100.000 δέντρα, 10 εκατομμύρια θάμνοι και 300.000 αμπέλια μέσα στα επόμενα χρόνια.
- Προσθήκη περισσότερων απτών στόχων για την αποκατάσταση της φύσης στις πόλεις
Περαιτέρω έμπνευση μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην έκδοση “Tangible Targets publication“, η οποία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύνολο 33 στόχων που καλύπτουν τους τομείς των τροφίμων, της στέγασης, της κινητικότητας, της ενέργειας, της βιοποικιλότητας, της κυκλικής οικονομίας και της ευαισθητοποίησης.
… Εμπνευσμένο από τις συνελεύσεις πολιτών
Για τη σύνταξη αυτού του καταλόγου, αντλήθηκε έμπνευση σε μεγάλο βαθμό από συνελεύσεις πολιτών που επικεντρώθηκαν σε θέματα κλίματος σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.
Διαβάστε τη δημοσίευση “Tangible Targets for Cities: 33 goals to advance the local and ecological transition” εδώ: : https://energy-cities.eu/wp-content/uploads/2023/09/Energy-Cities-Tangible-targets-for-cities-ENG.pdf
Πηγή: https://energy-cities.eu/one-additional-tree-per-citizen-by-2030%ef%bf%bc/