Στις 9 και 10 Νοεμβρίου, η European Builders Confederation-EBC συμμετείχε στο συνέδριο για τις Ψηφιακές Κατασκευές που διοργάνωσε το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας στο πλαίσιο της τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Πράγα. Στο συνέδριο συζητήθηκε η ψηφιακή μετάβαση του κατασκευαστικού τομέα, μέσω της χρήσης της Μοντελοποίησης Πληροφοριών Κτιρίων (BIM) και επισημάνθηκαν ορισμένες βασικές προκλήσεις για τον κλάδο.
Από τις συζητήσεις προέκυψε ότι οι στόχοι για τις Κατασκευές 4.0 δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη στρατηγική ένταξη των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων. Οι ιδιαιτερότητες των ΜΜΕ και ιδίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων, πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ενημέρωση και την υιοθέτηση των απαιτήσεων, εργαλείων και μεθόδων ψηφιακής πληροφόρησης στον τομέα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε τη σημασία των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και υποστηρίζουν την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τις ΜΜΕ και την ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων, αναφέροντας συγκεκριμένα ως παράδειγμα το έργο BIM4REN του προγράμματος Horizon 2020, ως πρωτοπόρο στη διερεύνηση φιλικών προς τις ΜΜΕ εργαλείων BIM, για έργα που αφορούν στην ανακαίνιση κτιρίων.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου απασχόλησαν δύο μεγάλα θέματα: 1. Η ψηφιακή μετάβαση του δημόσιου τομέα, με έμφαση στις ψηφιακές οικοδομικές άδειες και 2. Η παρουσίαση των χρησιμοποιούμενων τεχνολογιών ψηφιοποίησης που υπερβαίνουν το BIM. Στο πρώτο πάνελ υποστηρίχθηκε ότι το ΒΙΜ πρέπει να προωθηθεί ως εργαλείο για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων και όχι ως διοικητική υποχρέωση- επιπλέον, τονίστηκε η σημασία της εκπαίδευσης των αγοραστών του δημοσίου τομέα και των δημόσιων αρχών σχετικά με τη μοναδικότητα του κατασκευαστικού τομέα. Ομοίως, η ομάδα για τις ψηφιακές οικοδομικές άδειες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρχές θα πρέπει να ζητούν μόνο τις υπάρχουσες πληροφορίες οι οποίες θα είναι οργανωμένες σε ψηφιακή μορφή, με τη χρήση προτύπων. Τέλος, μια ματιά στο μέλλον των κατασκευών κατέδειξε τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι καινοτόμες τεχνολογίες για την αύξηση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος θα μπορούσε να εξελιχθεί ώστε να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές τους.
Τη δεύτερη ημέρα έλαβε χώρα συζήτηση γύρω από την ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου για τα ψηφιακά ημερολόγια δόμησης (Digital Building Logbooks- DBLs), τη χρήση ανοικτών προτύπων και τον τρόπο με τον οποίο η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών μπορεί να προσελκύσει νέα ταλέντα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζήτησε τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για τη συλλογή δεδομένων μεταξύ των διαφόρων χωρών και τις τρέχουσες δυσκολίες. Στη συνέχεια, το δεύτερο πάνελ παρουσίασε τις δυνατότητες του openBIM για την υλοποίηση τόσο της πράσινης όσο και της ψηφιακής μετάβασης του κατασκευαστικού τομέα μέσω μιας συνεργατικής διαδικασίας. Το τελευταίο πάνελ συζήτησε τον τρόπο ενσωμάτωσης της τεχνολογίας ΒΙΜ στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και τον τρόπο χρήσης της για τη βελτίωση της ελκυστικότητας του τομέα.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μια έκκληση για συνεργασία μεταξύ των σχετικών φορέων.
Η EBC είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με αρκετούς ενδιαφερόμενους φορείς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τονίζοντας την ανάγκη να προηγούνται οι ανάγκες των βιοτεχνιών και των ΜΜΕ κατά την ανάπτυξη στρατηγικών ή προϊόντων για την ψηφιοποίηση του τομέα, ιδίως με την απλούστευσή τους. Επιπλέον, η EBC τάχθηκε υπέρ της ελαχιστοποίησης των διοικητικών εμποδίων για τις ΜΜΕ, προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσπάθειες ψηφιοποίησής τους.