Η Μητροπολιτική Περιοχή της Βαρκελώνης αντιμετωπίζοντας αυξημένες ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις και συχνότερες πλημμύρες, ανέπτυξε ένα Πρωτόκολλο Βιωσιμότητας που περιγράφει αναγκαία κριτήρια αστικής ανάπτυξης με ιδιαίτερη έμφαση στην ανθεκτικότητα στο νερό. Τα κριτήρια για τη διαχείριση των υδάτων αποσκοπούν στη βελτίωση της αποστράγγισης και στη διαχείριση πλημμύρας, ενώ ταυτόχρονα προάγουν τη βιώσιμη χρήση του νερού.
Η Μητροπολιτική Περιοχή της Βαρκελώνης περιλαμβάνει 36 δήμους και καλύπτει 636 χλμ2 εκ των οποίων το 52% είναι χώροι πράσινου. Βρίσκεται κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Ισπανίας και συνορεύει με τη Μεσόγειο Θάλασσα στα νοτιοανατολικά. Η περιοχή αυτή έρχεται αντιμέτωπη με πιεστικές κλιματικές προκλήσεις όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η λειψυδρία, πλημμύρες και διάβρωση των ακτών. Δεδομένων αυτών των παραγόντων, είναι απαραίτητη μια ολιστική και βιώσιμη προσέγγιση στη διαχείριση των υδάτων για την ανθεκτικότητα της περιοχής και τη μακροπρόθεσμη ευημερία της.
Το Πρωτόκολλο Βιωσιμότητας θεσπίστηκε το 2019 και λειτουργεί ως ένας ολοκληρωμένος οδηγός αστικής ανάπτυξης περιγράφοντας 19 υποχρεωτικά κριτήρια σε έξι βασικούς τομείς: οριζόντια ανάλυση, ενέργεια, νερό, υλικά, υγεία και άνεση, βιωσιμότητα του χώρου. Το παραπάνω πρωτόκολλο δημιουργήθηκε για να καλύψει τα νομοθετικά κενά που αφορούν την κλιματική αλλαγή και εφαρμόζεται σε όλα τα κτιριακά έργα και στα έργα υποδομής που ανατίθενται από το Τμήμα Δημόσιου Χώρου της Μητροπολιτικής Περιοχής της Βαρκελώνης (AMB) και το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Γης και Διαχείρισης Περιουσίας (IMPSOL).
Οι δύο βασικοί πυλώνες του πρωτοκόλλου είναι ο Μετριασμός και η Προσαρμογή. Με βάση αυτούς τους στόχους που θέτει το πρωτόκολλο, διευκολύνεται η επιστροφή του βρόχινου νερού στους υδροφόρους ορίζοντες, βελτιώνοντας παράλληλα την αποστράγγιση μέσω των Συστημάτων Βιώσιμης Αστικής Αποχέτευσης (SUDS), τα οποία διαφέρουν από τη συμβατική αποχέτευση προάγοντας τον φυσικό κύκλο του νερού και την παρείσφρηση του στο έδαφος.
Ένα αξιοσημείωτο έργο που ολοκληρώθηκε πριν από τρία χρόνια, ο περίπατος Salzereda στη Santa Colona de Gramenet, είναι ένας διάδρομος μήκους 500 μέτρων που σχεδιάστηκε ώστε να επιτρέπει στο νερό της βροχής να διεισδύει στο έδαφος χωρίς αδιαπέραστα εμπόδια. Πριν από αυτήν την παρέμβαση, ο πεζόδρομος υπέφερε από συσσώρευση νερού λόγω έλλειψη ρύσεων και εμποδίων από υπερυψωμένες ζαρντινιέρες. Με τη νέα υποδομή, το νερό κατευθύνεται στους κήπους και σε τάφρους αποστράγγισης, διοχετεύοντας ουσιαστικά το 90% του νερού από τον πεζόδρομο.