Την 1η Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το “Green Deal Industrial Plan for the Net-Zero Age“, ως απάντησή της στις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, με στόχο “την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας του καθαρού μηδενός και τη στήριξη της ταχείας μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα“.
Το σχέδιο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: (1) προβλέψιμο και απλοποιημένο ρυθμιστικό περιβάλλον, (2) επιτάχυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, (3) ενίσχυση των δεξιοτήτων και (4) ανοικτό εμπόριο για ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού.
Στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα, η Επιτροπή θα προτείνει έναν νόμο για τη βιομηχανία καθαρού μηδενικού συντελεστή για τον προσδιορισμό των στόχων για τη βιομηχανική ικανότητα καθαρού μηδενικού συντελεστή και την παροχή ενός ρυθμιστικού πλαισίου κατάλληλου για την ταχεία ανάπτυξή της, εξασφαλίζοντας απλουστευμένη και ταχεία αδειοδότηση και προωθώντας “Ευρωπαϊκά στρατηγικά έργα“.
Το πλαίσιο αυτό θα συμπληρωθεί από την Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες “Critical Raw Materials Act”, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσβαση σε υλικά που είναι επίσης σημαντικά για την κατασκευαστική βιομηχανία.
Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου θα επιταχύνει τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση για την παραγωγή καθαρών τεχνολογιών στην Ευρώπη. “Η δημόσια χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πρόοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κεφαλαιαγορών, μπορεί να ξεκλειδώσει τα τεράστια ποσά ιδιωτικής χρηματοδότησης που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση“.
Στο πλαίσιο του τρίτου πυλώνα, η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στο Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων –European Year of Skills και θα προτείνει τη δημιουργία βιομηχανικών ακαδημιών Net–Zero για την ανάπτυξη προγραμμάτων αναβάθμισης και επανεκπαίδευσης σε στρατηγικούς κλάδους. Για παράδειγμα, θα δημιουργήσει μια σύμπραξη δεξιοτήτων για τις αντλίες θερμότητας και μια σύμπραξη δεξιοτήτων για τις χερσαίες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Θα εξετάσει επίσης πώς θα συνδυαστεί μια προσέγγιση “πρώτα οι δεξιότητες”, η οποία θα αναγνωρίζει τις πραγματικές δεξιότητες, με τις υφιστάμενες προσεγγίσεις που βασίζονται στα προσόντα, και πώς θα διευκολυνθεί η πρόσβαση υπηκόων τρίτων χωρών στις αγορές εργασίας της ΕΕ σε τομείς προτεραιότητας.
Τέλος, στο πλαίσιο του τελευταίου πυλώνα, η Επιτροπή θα διερευνήσει, για παράδειγμα, τη δημιουργία ενός “Critical Raw Materials Club“, για να φέρει σε επαφή τους “καταναλωτές” πρώτων υλών και τις πλούσιες σε πόρους χώρες, ώστε να διασφαλιστεί η παγκόσμια ασφάλεια εφοδιασμού μέσω μιας ανταγωνιστικής και διαφοροποιημένης βιομηχανικής βάσης, καθώς και των βιομηχανικών συμπράξεων καθαρής τεχνολογίας/μηδενικού κόστους.