Στις 16 Μαρτίου 2023, Ευρωπαική Επιτροπή πρότεινε την Πράξη για τη Βιομηχανία Καθαρού Μηδενός για την αναβάθμιση της παραγωγής καθαρών τεχνολογιών στην ΕΕ και τη διασφάλιση ότι η Ένωση είναι καλά εξοπλισμένη για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο von der Leyen ως μέρος του Βιομηχανικού Σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας Green Deal Industrial Plan (1.2.2023).
Η Πράξη θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής με τεχνολογίες καθαρών εκπομπών στην ΕΕ και θα καταστήσει το ενεργειακό σύστημα πιο ασφαλές και βιώσιμο. Θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τη δημιουργία έργων μηδενικών καθαρών εκπομπών στην Ευρώπη και την προσέλκυση επενδύσεων, με στόχο η συνολική ικανότητα της Ένωσης για την παραγωγή στρατηγικών τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών να προσεγγίσει ή να φθάσει τουλάχιστον το 40% των αναγκών έως το 2030. Αυτό θα επιταχύνει την πρόοδο προς την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της ΕΕ για το 2030 και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ, θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα στηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη.
Μαζί με την πρόταση για μια ευρωπαϊκή Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η Πράξη για τη Βιομηχανία Καθαρού Μηδενός θεσπίζει ένα σαφές ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από εισαγωγές με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης.
Ο νόμος για τη βιομηχανία καθαρού μηδενός βασίζεται στους ακόλουθους πυλώνες:
Για την περαιτέρω στήριξη της υιοθέτησης του ανανεώσιμου υδρογόνου εντός της ΕΕ, καθώς και των εισαγωγών από διεθνείς εταίρους, η Επιτροπή παρουσίασε επίσης τις απόψεις της σχετικά με τον σχεδιασμό και τις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου.
Όπως ανακοινώθηκε στο Βιομηχανικό Σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας Green Deal Industrial Plan, οι πρώτοι πιλοτικοί πλειστηριασμοί για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου θα δρομολογηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας το φθινόπωρο του 2023. Τα έργα που θα επιλεγούν θα λάβουν επιδότηση με τη μορφή σταθερής πριμοδότησης ανά χιλιόγραμμο παραγόμενου υδρογόνου για μέγιστη περίοδο 10 ετών λειτουργίας. Η Επιτροπή διερευνά περαιτέρω τρόπους σχεδιασμού της διεθνούς διάστασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου με σκοπό την παροχή κινήτρων για εισαγωγές ανανεώσιμου υδρογόνου. Πριν από το τέλος του έτους, όλα τα στοιχεία της Τράπεζας Υδρογόνου αναμένεται να είναι λειτουργικά.
Δείτε αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης με τις Βασικές δράσεις για την προώθηση επενδύσεων στην παραγωγή τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών και τα Επόμενα βήματα εδώ: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_23_1665