Οι απαιτήσεις για την έκθεση βιωσιμότητας αλλάζουν διαρκώς, επηρεασμένες από τις νέες παγκόσμιες τάσεις και προτεραιότητες. Αυτές οι αλλαγές αποτυπώνονται στο πρόσφατο πακέτο «Omnibus» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο στοχεύει στην απλοποίηση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών που αφορούν την έκθεση βιωσιμότητας.
Σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσαν η εταιρεία PricewaterhouseCoopers (PwC) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας (Cefic- European Chemical Industry Council, AISBL), με τίτλο «Meeting Transparency Expectations: Burden or Opportunity?», οι επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τη στρατηγική τους για την έκθεση βιωσιμότητας πέρα από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις. Ένα βασικό μήνυμα που αναδείχθηκε ήταν ότι η σωστά οργανωμένη έκθεση βιωσιμότητας μπορεί να προσφέρει μετρήσιμο αντίκτυπο, να μειώσει κινδύνους και να συμβάλει σε μακροπρόθεσμη πρόοδο — αποκτώντας έτσι χαρακτηριστικά ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Βασικές επιπτώσεις του πακέτου Omnibus στην Οδηγία για την Έκθεση Εταιρικής Βιωσιμότητας (CSRD-Corporate Sustainability Reporting Directive).
Η Mary Kate Frisby, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα – DG FISMA), παρουσίασε τις κύριες προτεινόμενες αλλαγές του πακέτου Omnibus που αφορούν την Οδηγία για την Έκθεση Εταιρικής Βιωσιμότητας (CSRD). Οι αλλαγές περιλαμβάνουν:
Διετή αναβολή στην υποχρέωση αναφοράς για τα έτη 2025 και 2026.
Περιορισμό του πεδίου εφαρμογής για μεγάλες επιχειρήσεις (με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους), μειώνοντας έτσι κατά περίπου 80% τον συνολικό αριθμό εταιρειών που υποχρεούνται να αναφέρουν.
Ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας στην εφοδιαστική αλυσίδα (value chain safeguards).
Οι προτάσεις αυτές χρειάζονται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, πριν εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη.
Ο Marc Daelman, σύμβουλος ελέγχου στην PricewaterhouseCoopers και αντιπρόεδρος της Επιτροπής ESG στο Ινστιτούτο Ορκωτών Ελεγκτών του Βελγίου, υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης συνεργασίας με ελεγκτές στη διαδικασία
Πρότεινε:
- Δημιουργία εσωτερικού χρονοδιαγράμματος.
- Ανάθεση ρόλων και ευθυνών.
- Αυτοματοποιημένη συλλογή δεδομένων για ακρίβεια.
- Υπολογισμό βασικών δεικτών απόδοσης.
- Εφαρμογή εσωτερικών ελέγχων για αξιόπιστα αποτελέσματα.
Η συμβολή του Cefic στην εφαρμογή της CSRD
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας (Cefic) υποστηρίζει τα μέλη του στην κατανόηση και εφαρμογή της Οδηγίας CSRD, προσπαθώντας να μειώσει τη ρυθμιστική επιβάρυνση.
Στο πλαίσιο αυτό, το Cefic ανέθεσε στην PricewaterhouseCoopers (PwC) τη δημιουργία ειδικού handbook για την CSRD. Το εγχειρίδιο αυτό βασίστηκε σε έρευνα σε περισσότερες από 100 χημικές επιχειρήσεις και συζητήσεις με ειδικούς του κλάδου. Θα ενημερώνεται τακτικά, ώστε να περιλαμβάνει τις τελευταίες εξελίξεις, εμπειρίες και ανάγκες της αγοράς, διατηρώντας έτσι τη χρησιμότητά του.
Πηγή : https://cefic.org/media-corner/newsroom/sustainability-reporting-a-tool-for-competitive-advantage/
Χρήσιμοι σύνδεσμοι :
Cefic identifies policy areas that need a more supportive legislative framework
Questions and answers on simplification omnibus I and II