Την 1η Ιουλίου, η Ισπανία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Η θητεία της θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Το διάστημα αυτό σηματοδοτείται από μια αναταραχή που προκαλείται από μια σειρά γεγονότων που εξακολουθούν να απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις τρέχουσες και τις νέες προκλήσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Μεταξύ αυτών, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι απειλές στον κυβερνοχώρο και ο πληθωρισμός.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων που καθόρισε η ισπανική προεδρία, αυτές που θα επηρεάσουν τις κατασκευές είναι οι ακόλουθες :
- “Επαναβιομηχανοποίηση” της ΕΕ και διασφάλιση της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της:
Τα Νομοσχέδια για τα τσιπς και για τις πρώτες ύλες αποτελούν ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας καθώς στόχος είναι η επανεκκίνηση των προσπαθειών για την αναζήτηση συμμαχιών με χώρες που παρέχουν υλικά για την ψηφιακή οικονομία, μειώνοντας παράλληλα το ρυθμιστικό βάρος, τους χρόνους αδειοδότησης και ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις. Η πρόσβαση στην αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες στο εξωτερικό παραμένει επίσης κορυφαία προτεραιότητα.
- Πρόοδος στην πράσινη μετάβαση και την περιβαλλοντική προσαρμογή:
Προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της σταθερότητας του συστήματος,
Επιτάχυνση των νομοθετικών φακέλων που σχετίζονται με τη δέσμη μέτρων Fit for 55, όπως η δέσμη μέτρων για το φυσικό αέριο και το υδρογόνο και οι κανονισμοί για την ενεργειακή απόδοση,
Παροχή στήριξης σε μέτρα που σκοπό έχουν αφ’ ενός τη μείωση των αποβλήτων και των μικροπλαστικών, και αφ’ ετέρου το σχεδιασμό βιώσιμων προϊόντων καθώς και την παραγωγή πράσινων καυσίμων.
Ειδικότερα, στον τομέα των κατασκευών, θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα από την πρόοδο που θα σημειωθεί στο πλαίσιο των πολιτικών και των δράσεων που προβλέπονται από το Νομοσχέδιο για τη βιομηχανία Net Zero και το σχέδιο της ΕΕ για την πράσινη συμφωνία στη βιομηχανία. Συγκεκριμένα, η θέσπιση κανονισμών θα επηρεάσει θετικά τους βασικούς τεχνολογικούς παράγοντες και την ανταλλαγή δεδομένων και θα συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 1/5 έως το 2030.