Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Οργανισμών Μηχανικών (WFEO -World Federation of Engineering Organizations) διοργάνωσε με επιτυχία έναν παγκόσμιο Hackathon για φοιτητές μηχανικούς στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Μηχανικών 2023.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 112 ομάδες από 23 χώρες.
Οι 12 φιναλίστ προέρχονταν από 7 χώρες: Μαυρίκιος, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη και Η.Π.Α.
Επιλέχθηκαν τρεις Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs) που αποτέλεσαν τη βάση των προκλήσεων του Hackathon. Φέτος οι συμμετέχοντες χάκαραν τον SDG#2 – Μηδενική πείνα, τον SDG#3 – Καλή υγεία και ευημερία και τον SDG#6 – Καθαρό νερό και αποχέτευση.
Οι ομάδες του Hackathon έπρεπε να επιλέξουν έναν από αυτούς και να αναπτύξουν μια καινοτόμο λύση. Οι προκλήσεις ήταν οι εξής:
Πρόκληση 1 – SDG #2: Διατροφή 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, Πώς μπορούμε να παρέχουμε με βιώσιμο τρόπο οικονομικά προσιτές, προσβάσιμες θρεπτικές δίαιτες για τους μελλοντικούς πληθυσμούς;
Πρόκληση 2 – SDG #6: Αντιμετώπιση της λειψυδρίας για τις μελλοντικές γενιές. Πώς μπορούμε να παρέχουμε καθαρό νερό – έναν πόρο χωρίς τον οποίο δεν μπορούμε να ζήσουμε – σε ένα μέλλον όπου θα είναι πιο σπάνιο και θα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ρύπανσης;
Πρόκληση 3 – SDG #3: Η ακμάζουσα πόλη είναι κέντρο σωματικής και ψυχικής υγείας και ευημερίας Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το σχεδιασμό και τις υποδομές των πόλεων, επανεξετάζοντας νέες τεχνολογίες και υποδομές και αναβαθμίζοντας τις υπάρχουσες, ώστε τα αστικά μας κέντρα να γίνουν δυναμικά και δίκαια μέρη για να ζουν και να ευημερούν οι άνθρωποι;
Οι νικητές του Hackathon της Παγκόσμιας Ημέρας Μηχανικής 2023
1ο Βραβείο: Ateneo Naga University: Ομάδα Sponge από το Πανεπιστήμιο Ateneo Naga. Φιλιππίνες.
Αυτή η πρόταση λύσης αντιμετώπισε την πρόκληση 3 που αφορά στον SDG3 – καλή υγεία και ευημερία στις πόλεις.
Οι κριτές των φιναλίστ σχολίασαν ότι αυτή η συμμετοχή ήταν ευρηματική και καινοτόμος, επαναχρησιμοποιώντας υλικά αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων γεωργικών αποβλήτων, για την παραγωγή ενός διαπερατού οδοστρώματος που μπορεί να απορροφήσει την απορροή των ομβρίων υδάτων και να μειώσει τις πλημμύρες και να βελτιώσει την υγεία των λεκανών απορροής. Το οδόστρωμα βελτιώνει επίσης την ασφάλεια των αυτοκινήτων σε υγρό καιρό και μειώνει τον θόρυβο από την κυκλοφορία, βελτιώνοντας την υγεία και την ευημερία των πολιτών της πόλης. Η ομάδα έκανε καλή χρήση των ψηφιακών εργαλείων για να παρουσιάσει τη λύση της, παρουσίασε τα αποτελέσματα της εξαιρετικής έρευνας και παρήγαγε ένα καλό βίντεο για να παρουσιάσει τη λύση της. Ήταν θαυμάσιο να βλέπουμε επίσης την ομαδική εργασία και τη συνεργατική προσπάθεια.
Η ομάδα έλαβε βραβείο ύψους 4.000 ευρώ.
2ο Βραβείο: Ομάδα Aquam Soils από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας – Okanagan του Καναδά.
Αυτή η λύση αντιμετώπισε την πρόκληση 3 που σχετίζεται με τον SDG6 – Αντιμετώπιση της λειψυδρίας για τις μελλοντικές γενιές.
Οι κριτές θεώρησαν ότι αυτή η συμμετοχή ήταν ένας εξαιρετικός καινοτόμος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόσβασης σε καθαρό νερό σε όλο τον κόσμο. Ο σχεδιασμός είναι χαμηλού κόστους και εύκολος στην ανάπτυξη και χρήση, ιδίως σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Η σκοπιμότητα ανάπτυξης ήταν καλά τεκμηριωμένη. Ο σχεδιασμός ήταν καλά μελετημένος και η χρήση ψηφιακών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της τρισδιάστατης εκτύπωσης, έδειξε καλό επίπεδο καινοτομίας. Το αποτέλεσμα κατέδειξε εξαιρετική συνεργασία, επικοινωνία και ομαδική εργασία για την αντιμετώπιση ενός σημαντικού στόχου των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη – SDG #6.
Η ομάδα έλαβε βραβείο ύψους 2.000 ευρώ.
3ο Βραβείο: Ομάδα Aqua-Smart από το Πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου
Αυτή η λύση αντιμετώπισε την πρόκληση 3 που αφορά τον SDG6 – Αντιμετώπιση της λειψυδρίας για τις μελλοντικές γενιές.
Οι κριτές θεώρησαν ότι η λύση αυτή παρείχε μια καινοτόμο λύση για την παροχή καθαρού νερού στους ανθρώπους σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές όπως το νησί Rodrigues. Η καινοτομία της επαναχρησιμοποίησης υφιστάμενων δεξαμενών βρόχινου νερού και ηλιακών συλλεκτών για την απόσταξη του νερού της βροχής αντιπροσώπευε τόσο την αποδοτικότητα των πόρων όσο και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Η λύση έκανε καλή χρήση των ψηφιακών εργαλείων για την παρουσίαση της λύσης καθώς και για την εκτίμηση της σκοπιμότητας και του κόστους της και έδειξε μεγάλη ομαδική εργασία.
Η ομάδα έλαβε βραβείο ύψους 1.000 ευρώ.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες και σχετικούς συνδέσμους εδώ : http://www.wfeo.org/wfeo-hosts-successful-global-student-hackathon-for-world-engineering-day-2023/