Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022 η REHVA, Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning, διοργάνωσε ένα εργαστήριο στο πλαίσιο του Sustainable Places (SP2022) στη Νίκαια (Γαλλία) με θέμα “Μέτρηση της απόδοσης κτιρίων και λειτουργική αξιολόγηση”.
Ο κύριος στόχος αυτού του εργαστηρίου ήταν να διασφαλιστεί μια ανοικτή διαδικασία συνδημιουργίας που θα μεγιστοποιεί την ποιότητα, τη συνάφεια, τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα, αποφεύγοντας παράλληλα την επανεφεύρεση του τροχού και εξασφαλίζοντας μια συντονισμένη προσέγγιση. Μια τέτοια προσέγγιση θα υποστηρίξει σημαντικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κτιριακού αποθέματος της ΕΕ, ο οποίος με τη σειρά του θα επιτρέψει και θα διευκολύνει την επίτευξη, έως το 2050, υγιεινών, ασφαλών, αποδοτικών, ευέλικτων και μηδενικών εκπομπών κτιρίων, για τους πολίτες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της ημερίδας οι ειδικοί κεντρικοί ομιλητές Shane Donatello (Joint Research Center – European Commission), Judit Kimpian (Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης) και Marleen Spiekman (TNO) παρουσίασαν από διαφορετικές οπτικές γωνίες τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί το χάσμα ενεργειακής απόδοσης σε επίπεδο ΕΕ και τον κρίσιμο ρόλο των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (Energy Performance Certificates (EPCs) στον τομέα αυτό.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις 14 έργων του προγράμματος “Ορίζοντας 2020/Ευρώπη” – συμπεριλαμβανομένου του NextGen EPC Cluster – που εργάζονται πάνω σε καινοτόμες λύσεις για το θέμα αυτό.
Στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης της Energy performance of buildings directive EPBD σε επίπεδο ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφέρουν, θα εφαρμόσουν και θα παρακολουθούν περαιτέρω τη νέα EPBD στις χώρες τους, τα μέλη του cluster Next Gen EPCerts H2020 ένωσαν τις δυνάμεις τους με τα έργα FRESCO, BEYOND και MODERATE και συγκέντρωσαν μερικούς προσκεκλημένους ομιλητές για να θέσουν την υπάρχουσα κατάσταση του θέματος της μέτρησης της απόδοσης των κτιρίων και της προσθήκης λειτουργικής αξιολόγησης στην ήδη ευρέως χρησιμοποιούμενη αξιολόγηση περιουσιακών στοιχείων στα συστήματα αξιολόγησης και πιστοποίησης ενεργειακής απόδοσης που σχετίζονται με την EPBD.
Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) γίνονται το κεντρικό κομμάτι της EPBD, καθώς συνδέονται με όλα τα άλλα μέσα πολιτικής (π.χ. Smart readiness indicator -SRI, ψηφιακά ημερολόγια κτιρίων, οδικοί χάρτες και διαβατήρια ανακαίνισης, κτλ) και σύντομα θα χρησιμοποιηθούν ως σημείο αναφοράς για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων απόδοσης κτιρίων.
Δεν υπάρχει ακόμη ένας μοναδικός αναγνωρισμένος τρόπος για να γίνει αυτό και αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της ΕΕ και να αξιοποιήσουμε πλήρως την ψηφιοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία αυτή, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα γενικό πλαίσιο που να ακολουθείται ως κατευθυντήρια γραμμή.
Η REHVA- Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Θέρμανσης, Αερισμού και Κλιματισμού, ιδρύθηκε το 1963 και εκπροσωπεί ένα δίκτυο περισσότερων από 120.000 μηχανικών από 26 ευρωπαϊκές χώρες. Η REHVA είναι ο κορυφαίος ευρωπαϊκός επαγγελματικός οργανισμός του οποίου η κύρια δραστηριότητα είναι η ανάπτυξη και η διάδοση της τεχνολογίας και των πληροφοριών για τις μηχανολογικές υπηρεσίες των κτιρίων.
Μπορείτε να κατεβάστε τα slidedeck εδώ (15 mb) : https://www.rehva.eu/fileadmin/user_upload/EU_Projects/EPC_RECAST/2022.09.07_Building_EPCertificates_measuring_operational_slide_deck_all-in-one.pdf