Για μια Αρχιτεκτονική που μπορεί να γίνει ξανά χώρος ενεργούς απόλαυσης και όχι απλώς κατανάλωσης, το διεθνές περιοδικό Daylight Architecture (D/A) που εκδίδεται με πρωτοβουλία της εταιρίας VELUX και επικεντρώνεται στη σχέση φυσικού φωτός και αρχιτεκτονικής, φιλοξενεί editorial της αρχιτέκτονος και ερευνήτριας Florencia Collo “Don’t fight climate, use it”. Η Florencia Collo, συνιδρύτρια του Atmos Lab – ενός εργαστηρίου σχεδιασμού με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και τη χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, παρουσιάζει μια πρακτική περιβαλλοντικού σχεδιασμού στοχευμένη στο κλίμα.
Ο πρωταρχικός στόχος του εργαστηρίου Atmos Lab αφορά στον σχεδιασμό οπτικής και θερμικής άνεσης στο ίδιο το κτίριο, αντί να του επιβάλλονται (η θερμική και οπτική άνεση) με τεχνητά μέσα. Με άλλα λόγια, δίνεται προτεραιότητα σε στρατηγικές παθητικής εξοικονόμησης ενέργειας που λειτουργούν με το κλίμα και ότι υπάρχει: αξιοποιώντας τον ήλιο, τον άνεμο και τη μορφή της δόμησης. Έτσι αποφεύγεται η καταφυγή σε μηχανήματα και ηλεκτρισμό.
Πρόκειται για μια προσέγγιση, βασισμένη σε μια σοφία δοκιμασμένη στον χρόνο. Πριν από την εμφάνιση του κλιματισμού, όλα τα κτίρια είχαν άνετες συνθήκες μέσω του προσανατολισμού τους, της μορφής τους, των προσαρμόσιμων στοιχείων τους. Τουλάχιστον, έφταναν στις πιο δυνατές συνθήκες άνεσης που επέτρεπε το περιβάλλον σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική διάνοια.
Η μεθοδολογία που παρουσιάζει η Florencia Collo, βασίζεται στην έρευνα και εστιάζει σε δεδομένα. Κάθε έργο ξεκινάει με την κατανόηση των κλιματικών συνθηκών της περιοχής, της παραδοσιακής κοινής πρακτικής και των αναγκών των ενοίκων.
Στην περίπτωση των ανακαινίσεων προσμετρούνται οι πραγματικές συνθήκες: θερμοκρασία, υγρασία, ποιότητα εσωτερικού αέρα και στη συνέχεια βαθμονομείται ένα ψηφιακό μοντέλο (ψηφιακό δίδυμο) του κτιρίου. Έτσι διασφαλίζεται ότι οι προσομοιώσεις αντικατοπτρίζουν την πραγματική απόδοση του κτιρίου. Μόλις ολοκληρωθεί το μοντέλο, διερευνούνται αλλαγές στο πρόγραμμα: αλλαγές στα υλικά ή αρχιτεκτονικές αλλαγές όπως πχ είναι η τροποποίηση των προσόψεων, μείωση της αεροστεγανότητας και ελέγχεται ποιες παρεμβάσεις αποδίδουν τα καλύτερα αποτελέσματα με τη λιγότερη ενέργεια. Η πρόταση των λύσεων υποστηρίζεται από πραγματικές μετρήσεις και προγνωστική μοντελοποίηση.
Η Αρχιτεκτονική αντίληψη αφορά μια δυναμική διεπαφή με το περιβάλλον και όχι την αντιμετώπιση ενός σφραγισμένου δοχείου. Η επιστημονική αυστηρότητα και η σχεδιαστική διαίσθηση γεφυρώνονται για τη δημιουργία κτιρίων που αναπνέουν, καλωσορίζουν το φως τη ημέρας, φέρουν ενδιάμεσους χώρους και επιτρέπουν στους ενοίκους να αισθάνονται ότι εμπλέκονται με τις μεταβαλλόμενες εποχές.
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο με τίτλο: Don’t Fight Climate, Use It μέσα από τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.daylightandarchitecture.com/dont-fight-climate-use-it/