Η πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της FIG International Federation of Surveyors με τίτλο “Geospatial Data in the 2020s – Transformative Power and Pathways to Sustainability”, ρίχνει φως σε διάφορους τομείς όπου τα γεωχωρικά δεδομένα μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, για την υποστήριξη της πορείας προς την αειφορία στη δεκαετία του 2020: για τον σχεδιασμό χρήσεων γης και την παρακολούθηση της υγείας, με τη συλλογή δεδομένων μέσω εθελοντικών γεωγραφικών πληροφοριών, με προσοχή στην ποικιλομορφία και την συμπερίληψη και με την παροχή πληροφοριών σχετικά με την ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένων των αξιών των ακινήτων.
Η έκθεση είναι η υπ’ αριθμ. 78 στη σειρά δημοσιεύσεων της FIG και εκπονήθηκε από την Επιτροπή 3 της FIG – Διαχείριση χωρικών πληροφοριών.
Στον πρόλογό του, ο πρόεδρος της FIG, Rudolf Staiger, γράφει: Οι μεγάλες τάσεις στη δεκαετία του 2020, όπως η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη πόρων, η ταχεία πρόοδος της τεχνολογίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, οι αλλαγές στα παγκόσμια δημογραφικά δεδομένα, ιδίως η συνεχιζόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η ταχεία γήρανση του πληθυσμού σε πολλές χώρες και η παγκόσμια μετανάστευση προς τις μεγαλουπόλεις, προκαλούν αναταραχές και θα θέσουν μεγάλες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια. Σήμερα, οι γεωχωρικές πληροφορίες αναγνωρίζονται ευρέως ως απαραίτητη πηγή για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σε πολλούς τομείς, όπως η επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Παραδοσιακά, οι τοπογράφοι θεωρούνταν “μετρητές”. Τα τελευταία χρόνια, ο τοπογράφος έχει εξελιχθεί σε έναν επαγγελματία που μετρά, μοντελοποιεί και διαχειρίζεται κάθε είδους δεδομένα που σχετίζονται με την τοποθεσία. Οι τοπογράφοι χρησιμοποιούν ανοικτά πρότυπα, ενσωματώνουν εθελοντικές πληροφορίες και εξασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων για να παρέχουν γνώση που προέρχεται από γεωχωρικά δεδομένα διαφορετικών κλιμάκων και προέλευσης
Μια τεχνολογική πρόοδος είναι η παρατήρηση της Γης από το διάστημα, η οποία παρέχει γεωχωρικά δεδομένα σε διάφορες χωρικές, φασματικές, ραδιομετρικές και χρονικές αναλύσεις και επιτρέπει τη χρήση των δεδομένων για ποικίλες εφαρμογές. Η πανδημία COVID-19 κατέδειξε τη σημασία που έχει για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η άμεση διαθεσιμότητα αξιόπιστων γεωχωρικών δεδομένων για την υγεία, λίγο πολύ σε πραγματικό χρόνο. Ιδιαίτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου μας, όπου τα επίσημα σύνολα γεωχωρικών δεδομένων αποτελούν σπάνιο πόρο, η συνεισφορά γεωγραφικών πληροφοριών από τους πολίτες σε εθελοντική βάση μπορεί να είναι πολύτιμη.
Οι ψηφιακές πλατφόρμες διαχείρισης γης μπορούν να παρέχουν έτοιμα προς χρήση γεωχωρικά δεδομένα για την υποστήριξη της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης καταστροφών, της διαχείρισης της υγείας, του σχεδιασμού χρήσεων γης, της τόνωσης της αγοράς ακινήτων, της παροχής υποδομών, της προστασίας των ευάλωτων ομάδων, καθώς και της ενεργοποίησης των επιχειρήσεων και της δράσης των πολιτών.
Το πλήρες κείμενο της δημοσιευμένης έκθεσης είναι διαθέσιμο εδώ: https://www.fig.net/resources/publications/figpub/pub78/figpub78.asp