Η Ευρωπαϊκή Εκτελεστική Υπηρεσία για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA – European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency) ανακοίνωσε νέα πρόσκληση για προτάσεις που αφορούν βασικά διασυνοριακά ενεργειακά έργα υποδομής. Η πρόσκληση περιλαμβάνει έργα που εντάσσονται στη λίστα με τα Σχέδια Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) και τα Σχέδια Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (Projects of Mutual Interest), σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κανονισμό για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας (Trans-European Networks for Energy – TEN-E), Κανονισμός (ΕΕ) 2022/869.
Η πρόσκληση διαθέτει 600 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συγχρηματοδότηση μελετών και έργων στους εξής τομείς:
Ηλεκτρική ενέργεια
Έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας
Δίκτυα διοξειδίου του άνθρακα (CO₂)
Υδρογόνο και ηλεκτρολύτες
Υποθαλάσσια ενεργειακά έργα
Η υποβολή προτάσεων είναι ανοιχτή μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2025.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές προσκλήσεις στην Πύλη Χρηματοδοτήσεων και Διαγωνισμών (Funding and Tenders Portal):
Για έργα: CEF-E-2025-PCI-PMI-WORKS
Για μελέτες: CEF-E-2025-PCI-PMI-STUDIES
Επιπλέον, στις 22 Μαΐου 2025 το πρωί θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση της πρόσκλησης, του πολιτικού της πλαισίου, καθώς και της διαδικασίας υποβολής και αξιολόγησης.
Τα Σχέδια Κοινού Ενδιαφέροντος είναι σημαντικά έργα ενεργειακής υποδομής που συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα και την ενέργεια. Σκοπός τους είναι η παροχή ασφαλούς, βιώσιμης και προσιτής ενέργειας σε όλους τους Ευρωπαίους, υποστηρίζοντας παράλληλα τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050.
Τα Σχέδια Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος αφορούν παρόμοια έργα, αλλά πραγματοποιούνται σε συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών εκτός αυτής.
Η ένταξη ενός έργου σε αυτές τις λίστες προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως επιτάχυνση διαδικασιών αδειοδότησης και ευνοϊκή ρυθμιστική μεταχείριση. Επιπλέον, τα έργα αυτά μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Διευκόλυνση Συνδέσεων της Ευρώπης – Ενέργεια (Connecting Europe Facility – Energy), το οποίο διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 5,84 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021–2027.