Η FIEC (European Construction Industry Federation) μας απέστειλε το Ενημερωτικό Δελτίο που εξέδωσε στις 15/02/2022 το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ακόλουθη θεματολογία :
- Διαδικτυακό σεμινάριο της FIEC στις 8 Μαρτίου: Ποιο είναι το μέλλον των δημόσιων έργων;
Στις 8 Μαρτίου, από τις 14.00 έως τις 15.30 η FIEC θα διοργανώσει το επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο του “Making the business case for green construction”. Με επίκεντρο τα δημόσια έργα, το webinar θα ασχοληθεί με τη δυνατότητα να γίνει πιο φιλική για το περιβάλλον η επιστήμη του πολιτικού μηχανικού, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης των εκπομπών CO2 και τη μετάβαση σε κατάσταση μηδενικών εκπομπών.
Η συνεδρία, την οποία θα ανοίξει ο γενικός διευθυντής της FIEC, Domenico Campogrande και με συντονιστή την Kaitlyn Dietz (ICLEI), θα συγκεντρώσει ένα πάνελ ομιλητών από διάφορους οργανισμούς.
Το διαδικτυακό σεμινάριο έχει σχεδιαστεί για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους ενδιαφερόμενους φορείς του κατασκευαστικού τομέα σχετικά με το γιατί και πώς πρέπει να αγκαλιάσουν την πράσινη μετάβαση για να εκμεταλλευτούν την σωστές επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Το πλήρες πρόγραμμα θα δημοσιευθεί σύντομα. Η εγγραφή θα είναι ανοικτή από 21 Φεβρουαρίου.
Διαβάστε περισσότερα (https://www.fiec.eu/%21trash/events/fiec-webinars-series-save-date-which-future-public-works)
- Το Σύμφωνο της ΕΕ για τις δεξιότητες στις κατασκευές είναι έτοιμο!
Στις 8 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των “Βιομηχανικών Ημερών” της ΕΕ, οι τομεακοί κοινωνικοί εταίροι της ΕΕ, FIEC και EFBWW, σε συνεργασία με την EBC, εγκαινίασαν ένα κοινό Σύμφωνο για τις δεξιότητες στις κατασκευές.
Το Σύμφωνο ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναπτύχθηκε από τη FIEC και την EFBWW, μαζί με την EBC, με στόχο να κινητοποιήσει συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων φορέων για ποιοτικές επενδύσεις στην επαγγελματική και εκπαιδευτική κατάρτιση (ΕΕΚ).
Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην αναβάθμιση και επανακατάρτιση εργατικού δυναμικού του κατασκευαστικού τομέα, ιδίως όσον αφορά τις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες. Οι δεσμεύσεις των ενδιαφερομένων θα περιστρέφονται γύρω από 5 βασικές αρχές:
- Οικοδόμηση ισχυρών εταιρικών σχέσεων, μεταξύ άλλων με τα ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης,
- Παρακολούθηση της επαγγελματικής προσφοράς/ζήτησης και πρόβλεψη των αναγκών των ΚΣΕ,
- Καταπολέμηση των διακρίσεων,
- Προσέλκυση περισσότερων νέων και γυναικών στον τομέα,
- Προώθηση μιας κουλτούρας δια βίου μάθησης για όλους, με την υποστήριξη προσαρμοσμένων κινήτρων.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ :(https://www.fiec.eu/news/news-2022/eu-pact-skills-construction-out)
- Κανονισμός για τα μηχανολογικά προϊόντα – Η FIEC στέλνει τη “λίστα επιθυμιών” της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Στις 31 Ιανουαρίου, η FIEC κοινοποίησε τις προτάσεις της για την ψηφοφορία στην Επιτροπή IMCO του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία είναι υπεύθυνη για την αναθεώρηση του της Οδηγίας για τα μηχανήματα.
Οι τροποποιήσεις που υποστηρίζει η FIEC ότι πρέπει να γίνουν, αποσκοπούν στη βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας από την οπτική γωνία των τελικών χρηστών. Ειδικότερα, οι στόχοι είναι να επιτραπεί η εφαρμογή της καινοτομίας στα μηχανήματα (δηλ, ψηφιοποίηση και τεχνητή νοημοσύνη), διασφαλίζοντας παράλληλα το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας για τους χειριστές, καθώς και την εξασφάλιση πλήρους διαφάνειας στη λειτουργία των μηχανημάτων (π.χ. πρόσβαση σε βάση δεδομένων πληροφοριών και λογισμικού ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του μηχανημάτων).
Ένα άλλο βασικό ζήτημα για το οποίο η FIEC πρότεινε μια συμβιβαστική τροπολογία είναι ο ορισμός της “ουσιαστικής τροποποίησης” του μηχανήματος. Εδώ, η FIEC θα ήθελε να αποφύγει ότι κάθε αναβάθμιση ή τροποποίηση που πραγματοποιείται από μια κατασκευαστική εταιρεία (π.χ. προκειμένου να προσαρμοστεί η ασφάλεια του μηχανήματος σε συγκεκριμένες συνθήκες) θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ουσιαστική τροποποίηση και να υπόκειται σε αξιολόγηση από τρίτους.
Διαβάστε περισσότερα (https://www.fiec.eu/fiec-opinions/position-papers-pl/machinery-products-regulation-fiec-voting-recommendations-imco-committee)
- Μυοσκελετικές διαταραχές των εργαζομένων στις κατασκευές – FIEC και EFBWW μοιράζονται τις βέλτιστες πρακτικές
Στις 9 Φεβρουαρίου, η FIEC και η EFBWW διοργάνωσαν ένα θεματικό εργαστήριο αφιερωμένο στην πρόληψη των μυοσκελετικών διαταραχών (ΜΣΔ) των εργαζομένων στις κατασκευές. Αυτή η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο ενός κοινωνικού διαλόγου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ.
Παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων και των ασθενειών, οι στατιστικές δείχνουν ότι απαιτείται περαιτέρω βελτίωση.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, που ουσιαστικά φιλοξενήθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους από τη Σλοβενία, οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις προοπτικές και τις πρακτικές τους με το ακροατήριο. Η εκδήλωση συγκέντρωσε εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, διευθυντές εταιρειών, ανώτερους καθηγητές και κλαδικούς κοινωνικούς εταίρους από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ.
Περισσότερες πληροφορίες : (https://healthy-workplaces.eu/en/media-centre/news/virtual-workshop-musculoskeletal-disorders-msds-construction-industry)
- Ψηφιοποίηση των κατασκευαστικών ΜΜΕ
Η προθεσμία για την απάντηση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) του κατασκευαστικού τομέα παρατάθηκε έως τις 4 Μαρτίου 2022.
Η εν λόγω μελέτη, η οποία διεξάγεται από την ECORYS για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποσκοπεί στην ανάπτυξη υποστηρικτικών δράσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα για μια ομαλή ψηφιακή μετάβαση, που θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Οι ενδιαφερόμενες ΜΜΕ μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την πρωτοβουλία συμμετέχοντας στη σύντομη έρευνα που υπάρχει στο παρακάτω link. Με τον τρόπο αυτό, οι ΜΜΕ θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από συναδέλφους τους, να μοιραστούν τα δικά τους διδάγματα, να επωφεληθούν από τη δωρεάν προβολή, και να είναι οι πρώτοι που θα ενημερωθούν για τις σχεδιαζόμενες δράσεις στήριξης.
Διαβάστε περισσότερα (https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/DigitalisationConstructionSMEs)