Η FIEC (European Construction Industry Federation) μας απέστειλε το Ενημερωτικό Δελτίο που εξέδωσε στις 08/02/2022 το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ακόλουθη θεματολογία :
- Οι Επείγουσα ανάγκη «τυποποίησης” για τα δομικά προϊόντα
Στις 2 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τυποποίηση. Η Επιτροπή αποσαφηνίζει την ανάγκη η τυποποίηση να είναι πιο ευέλικτη προκειμένου να επιτύχει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Για την υποστήριξη της απεξάρτησης του κατασκευαστικού τομέα από τον άνθρακα, η Επιτροπή δεσμεύεται να προωθήσει την ανάπτυξη προτύπων που θα υποστηρίζουν τη χρήση τσιμέντου με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, από κοινού με τους Οργανισμούς Τυποποίησης, η Επιτροπή θα εργαστεί προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης προτύπων – μια διαδικασία που συχνά διαρκεί χρόνια και εμποδίζει την καινοτομία.
Διαβάστε περισσότερα (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/QANDA_22_662)
- Η ΕΕ παραπέμπει την Κίνα στον ΠΟΕ λόγω εμπορικών πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις κατά της Λιθουανίας
Στις 27 Ιανουαρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση κίνησε διαδικασία ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Οργανισμό (ΠΟΕ) κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με πρακτικές, οι οποίες φαίνεται να είναι παράνομες και να εισάγουν διακρίσεις βάσει των κανόνων του ΠΟΕ, σε βάρος της Λιθουανίας. Οι ενέργειες αυτές στοχεύουν τόσο τους λιθουανούς εξαγωγείς όσο και τα προϊόντα που εξάγονται από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος αυτού σε διμερές επίπεδο απέτυχαν.
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Εμπορίου, Valdis Dombrovskis, δήλωσε ότι το αίτημα για διαβουλεύσεις επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ με την Κίνα ήταν μια απόφαση που δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και ότι η ΕΕ θα ενεργήσει γρήγορα κατά των μέτρων που υιοθετούνται από τρίτες χώρες που απειλούν την ακεραιότητα της της ενιαίας αγοράς της.
Η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τους διάφορους τύπους αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών που υιοθέτησε η Κίνα κατά της Λιθουανίας, οι οποίες περιλαμβάνουν διάφορους φραγμούς στις εισαγωγές. Κατηγορίες για αντιανταγωνιστικές πρακτικές εκ μέρους των Κινέζων κατά της ΕΕ ή των κρατών μελών της δεν αποτελούν νέα τάση. Για παράδειγμα, η Κίνα έχει κατηγορηθεί για το κλείσιμο της αγοράς προμηθειών στις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Διαβάστε περισσότερα (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_627)
- Κανονισμός για τα μηχανολογικά προϊόντα – Η FIEC στέλνει τη “λίστα επιθυμιών” της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Στις 31 Ιανουαρίου, η FIEC κοινοποίησε τις προτάσεις της για την ψηφοφορία στην Επιτροπή IMCO του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία είναι υπεύθυνη για την αναθεώρηση του της Οδηγίας για τα μηχανήματα.
Οι τροποποιήσεις που υποστηρίζει η FIEC ότι πρέπει να γίνουν, αποσκοπούν στη βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας από την οπτική γωνία των τελικών χρηστών. Ειδικότερα, οι στόχοι είναι να επιτραπεί η εφαρμογή της καινοτομίας στα μηχανήματα (δηλ, ψηφιοποίηση και τεχνητή νοημοσύνη), διασφαλίζοντας παράλληλα το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας για τους χειριστές, καθώς και την εξασφάλιση πλήρους διαφάνειας στη λειτουργία των μηχανημάτων (π.χ. πρόσβαση σε βάση δεδομένων πληροφοριών και λογισμικού ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του μηχανημάτων).
Ένα άλλο βασικό ζήτημα για το οποίο η FIEC πρότεινε μια συμβιβαστική τροπολογία είναι ο ορισμός της “ουσιαστικής τροποποίησης” του μηχανήματος. Εδώ, η FIEC θα ήθελε να αποφύγει ότι κάθε αναβάθμιση ή τροποποίηση που πραγματοποιείται από μια κατασκευαστική εταιρεία (π.χ. προκειμένου να προσαρμοστεί η ασφάλεια του μηχανήματος σε συγκεκριμένες συνθήκες) θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ουσιαστική τροποποίηση και να υπόκειται σε αξιολόγηση από τρίτους.
Διαβάστε περισσότερα (https://www.fiec.eu/fiec-opinions/position-papers-pl/machinery-products-regulation-fiec-voting-recommendations-imco-committee)