Στο φετινό φθινοπωρινό συνέδριο της ομοσπονδίας των Ευρωπαίων Διεθνών Εργολάβων (EIC- European International Contractors) διαμορφώθηκε η συναίνεση ότι απαιτείται μια “Νέα Συμφωνία” μεταξύ πολιτικής και βιομηχανίας για τη δημιουργία μιας κατάστασης που θα είναι επωφελής για όλους και θα ανταμείβει επαρκώς τους εργολάβους και τους προμηθευτές για την παροχή των απαραίτητων υποδομών που θα διευκολύνουν την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.
Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση θέτει τα καθοριστικά ερωτήματα της εποχής μας. Όσο και αν αποτελεί οικονομικό ρίσκο, είναι επίσης μια γεωπολιτική και περιβαλλοντική πρόκληση: Πώς θα γίνει με επιτυχία η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς να δημιουργηθούν νέες εξαρτήσεις, τόσο από τεχνολογική όσο και από γεωπολιτική άποψη;
Ο πρόεδρος της EIC Benoît Chauvin επεσήμανε τις ευκαιρίες για τους ευρωπαίους διεθνείς εργολάβους που συνδέονται με την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πράσινων βιομηχανιών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευαστικής βιομηχανίας, καθώς η ΕΕ ήταν αποφασισμένη να γίνει πρωτοπόρος στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ταυτόχρονα στη διατήρηση του οικονομικού της πλούτου.
Ο Chauvin ζήτησε μια άνευ προηγουμένου συνεργατική προσπάθεια μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη των φιλοδοξιών ενός ενεργειακού οικοσυστήματος με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και, ταυτόχρονα, για να παραμείνει ανταγωνιστικό στην παγκόσμια οικονομία της αγοράς.
Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του άρθρου Contractors: ‘new deal’ needed for global energy transition που συνοψίζει βασικά σημεία και συμπεράσματα του Autumn Conference of the federation of European International Contractors (EIC)