Η ετήσια συνάντηση των υπουργών Ενέργειας από την G7 (Group of Seven), ένα γκρουπ που αποτελείται από επτά ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένες χώρες –Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία– πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Απριλίου στο Τορίνο της Ιταλίας.
Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, η Ομάδα των επτά κρατών, η οποία αντιπροσωπεύει σήμερα το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 21% των εκπομπών CO2 , δεσμεύτηκε να τερματίσει τη χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά την πρώτη πενταετία της δεκαετίας του 2030.
Προηγούμενες συζητήσεις για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα είχαν αντιμετωπιστεί με αντιδράσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, οι οποίες παράγουν πάνω από το ένα τέταρτο της ενέργειας τους από άνθρακα, χωρίς να υπάρχει σχέδιο εξόδου επί του παρόντος.
Ωστόσο, η τελική συμφωνία εξακολουθεί να περιέχει κάποια περιθώρια και επιφυλάξεις. Πράγματι, το συμβιβαστικό κείμενο αφορά αποκλειστικά την αμείωτη ενέργεια από άνθρακα, δηλαδή για την παραγωγή άνθρακα που δεν επωφελείται από τις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Επιπλέον, το 2035 δεν δίνεται ως σκληρή προθεσμία. Οι χώρες θα πρέπει να μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετικό χρονοδιάγραμμα, εφόσον συμβαδίζει με τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5οC και ευθυγραμμίζονται με το καθαρό μηδενικό μονοπάτι τους. Παρόλα αυτά, ειδικοί και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ισχυρίζονται ότι οι χώρες του G7 θα πρέπει να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα και το φυσικό αέριο πολύ νωρίτερα από το 2035 προκειμένου να συμμορφωθούν με τη Συμφωνία του Παρισιού και να διατηρήσουν τους στόχους τους για την κλιματική ουδετερότητα.