Το κείμενο εξετάζει το αυξανόμενο πρόβλημα της αύξησης της αλατότητας των υδάτων παγκοσμίως. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε παράγοντες όπως η ανθρωπογενής δραστηριότητα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η υπεράντληση υπόγειων υδάτων. Παράλληλα, η βιομηχανία παράγει μεγάλες ποσότητες αλμυρού αποβλήτου, το οποίο είναι δύσκολο και δαπανηρό να διαχειριστεί.
Το άρθρο “How do you make salty water drinkable? The hunt for fresh solutions to a briny problem” παρουσιάζει την ανάγκη για νέες τεχνολογίες που θα μπορούν να παράγουν πόσιμο νερό πιο αποτελεσματικά, ενώ ταυτόχρονα θα αξιοποιούν τα άλατα που περιέχονται στο νερό, μετατρέποντας ένα πρόβλημα σε ευκαιρία. Οι ερευνητές εξετάζουν διάφορες μεθόδους, όπως η χρήση ηλεκτρισμού, νέων υλικών και διαλυτών, για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.
Το άρθρο που είναι διαθέσιμο με ανοιχτή πρόσβαση από τη διεύθυνση : https://www.nature.com/articles/d41586-024-02073-6, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, με στοιχεία Nature 631, 265-267 (2024), doi: https://doi.org/10.1038/d41586-024-02073-6