Η ενσωμάτωση απορριμμάτων σε μείγματα σκυροδέματος παρέχει τη δυνατότητα να γίνει πιο βιώσιμος ο κατασκευαστικός κλάδος, μειώνοντας το αποτύπωμα του άνθρακα και αναπτύσσοντας πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Αυτό, μαζί με τις εξελίξεις στην τρισδιάστατη εκτύπωση σκυροδέματος – 3 D Concrete Printing (3DCP) παρέχει οφέλη στη Μηχανική και την Αρχιτεκτονική μειώνοντας τα απόβλητα υλικών και το κόστος των κατασκευών.
Στην εργασία με τίτλο: Building a Greener Future: Advancing Concrete Production Sustainability and the Thermal Properties of 3D-Printed Mortars, εξετάζεται η επίδραση της ενσωμάτωσης απορριμμάτων στις ιδιότητες των κονιαμάτων και του σκυροδέματος. Συζητείται η χρήση άχρηστων υλικών όπως είναι η ελαφρόπετρα, η σκωρία άνθρακα, η αγροτική λιγνίνη, υπολείμματα ελαστικών και ανακυκλωμένο καουτσούκ, για τη μείωση της θερμικής αγωγιμότητας και τη βελτίωση της σύνθεσης του τσιμέντου.
Επιπλέον, διερευνάται η ενσωμάτωση προσμείξεων με επιφανειακή δράση για την έμμεση επίδραση τους στη θερμική συμπεριφορά, τη μείωση του μεγέθους των πόρων και τη βελτίωση των μηχανικών ιδιοτήτων του σκυροδέματος.
Διερευνώνται ακόμα σημαντικά θέματα όπως είναι η αντοχή στην κατάψυξη και την απόψυξη του τσιμέντου, η αντίσταση στη φωτιά, η πλαστιμότητα και η καθυστέρηση της ενυδάτωσης του κονιάματος. Στο πλαίσιο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα ευρήματα που αναγράφονται υπογραμμίζουν τα οφέλη της χρήσης διαφορετικών υλικών/απορριμμάτων στις κατασκευές. Παρέχεται μία πολυδιάστατη προσέγγιση σχετικά με τη διαχείριση άχρηστων υλικών, τη μείωση του κόστους δόμησης και τη βελτίωση των υλικών.
Πηγή: MDPI – Molecular Diversity Preservation International
Μπορείτε να κατεβάσετε την εργασία Building a Greener Future: Advancing Concrete Production Sustainability and the Thermal Properties of 3D-Printed Mortars ακολουθώντας τον παραπάνω σύνδεσμο, ή μέσα από εδώ.