Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών (WCCE – World Council of Civil Engineers) προετοίμασε και διεξήγαγε μια διεθνή έρευνα μεταξύ Πολιτικών Μηχανικών για να καταγράψει τις αντιλήψεις τους σχετικά με ορισμένα θέματα που επηρεάζουν το επάγγελμα.
Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε 14 ερωτήσεις που αφορούσαν την εκπαίδευση, την επαγγελματική πρακτική, τη δεοντολογία και τη σημασία των παγκόσμιων θεμάτων (όπως πχ. οι SDGs -Sustainable Development Goals ). Συνολικά, ελήφθησαν 120 απαντήσεις από 30 χώρες από 5 ηπείρους, δίνοντας μια ενδιαφέρουσα παγκόσμια κάλυψη. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων κατέδειξε ότι τα παγκόσμια αποτελέσματα δεν διαφέρουν τόσο πολύ από τα εκάστοτε εθνικά.
Τα ακατέργαστα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα κάλυπταν πολλά ζητήματα τα οποία, για λόγους συντομίας, δεν παρουσιάζονται αναλυτικά στην εργασία που δημοσιεύτηκε. Παρ’ όλα αυτά, η βάση δεδομένων είναι ανοικτή και θα μπορούσε να βελτιωθεί όχι μόνο με την προσθήκη κι’ άλλων χωρών αλλά και με την προσθήκη περισσότερων απαντήσεων από τις συμμετέχουσες χώρες, ώστε να προκύψει μια πιο ακριβής εικόνα.
Η έρευνα αυτή αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη συστηματική ανάλυση με σκοπό την ιεράρχηση των θεμάτων προς συζήτηση και τη βοήθεια για τη χάραξη σχεδίων δράσης για τις ενώσεις πολιτικών μηχανικών.
Τα κυριότερα ζητήματα μπορούν να ομαδοποιηθούν ως εξής:
α. κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η πολιτική μηχανική,
β. ενδιαφέρον των νέων να σπουδάσουν Πολιτική Μηχανική, και
γ. τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανεξάρτητοι επαγγελματίες
Τα αποτελέσματα της έρευνας επέτρεψαν την κατάταξη των ευρέως διαδεδομένων επαγγελματικών προβληματισμών που πρέπει να τύχουν προσοχής από τους επαγγελματικούς ρυθμιστικούς φορείς και τις ενώσεις.
Ένα ζήτημα που τράβηξε την προσοχή σχετίζεται με τη δεοντολογία και την καταπολέμηση της διαφθοράς και τα σχετικά με αυτή θέματα των διαδικασιών υποβολής προσφορών και της σύγκρουσης συμφερόντων. Η “βιωσιμότητα των κατασκευών” και η “αστική ανάπτυξη και μεγέθυνση” επισημάνθηκαν επίσης ως θέματα που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία (πάνω από 50%).
Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα δεν επιβεβαιώνει την αντίληψη ότι υπάρχει γενικευμένη έλλειψη φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών. Αν και αυτό μπορεί να ισχύει σε ορισμένες χώρες, το πρόβλημα δεν επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η έλλειψη κοινωνικής αναγνώρισης και ο ανταγωνισμός με άλλα επαγγέλματα αναδείχτηκαν από την έρευνα ως προβλήματα.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την εν λόγω έρευνα στο κείμενο του Jorge E. Abramian, Προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (WCCE) και μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Οργανισμών Μηχανικών (World Federation of Engineering Organizations -WFEO) εδώ: http://www.wfeo.org/current-challenges-of-civil-engineering-a-paper-by-wcce