Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Δομικών Προϊόντων – Construction Products Europe (CPE) δημοσίευσε ένα έγγραφο θέσης με τίτλο: Let us deliver efficient housing solutions through construction and renovation.
Σύμφωνα με τον OECD, το 2023 τα νοικοκυριά της ΕΕ δαπάνησαν κατά μέσο όρο το 19,7% του διαθέσιμου εισοδήματος τους για στέγαση, με τα νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος να επιβαρύνονται δυσανάλογα περισσότερο.
Οι δαπάνες στέγασης περιλαμβάνουν το ενοίκιο, τους τόκους στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα, τις υπηρεσίες, τη συντήρηση, τους φόρους και τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Ο δείκτης αυτός αποτελεί βασικό μέτρο σύγκρισης της προσιτότητας και της οικονομικής πίεσης που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.
Η ικανότητα των πολιτών της ΕΕ να ανταποκριθούν στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος στέγασης, είτε πρόκειται για ενοίκια είτε για δόσεις στεγαστικών δανείων, αποτελεί διαχρονικό ζήτημα ανησυχίας το οποίο επιδεινώθηκε περαιτέρω από την πανδημία του 2019.
Χαμηλά εισοδήματα, περιορισμένη προσφορά κατοικιών, αύξηση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων για τουριστικούς σκοπούς, υψηλά επιτόκια, αυξανόμενο κόστος κατασκευής και περίπλοκες διαδικασίες πολεοδομικού σχεδιασμού είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την προσιτότητα της στέγασης.
Επιπλέον, οι άνισες συνθήκες διαβίωσης έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία των πολιτών, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε περαιτέρω οικονομικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις, όπως αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας και μεγαλύτερες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.
Οι εργοδότες δυσκολεύονται να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα λόγω έλλειψης προσιτής στέγασης. Αυτό οδηγεί σε μείωση της παραγωγικότητας και αύξηση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, καθώς οι εργαζόμενοι αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αλλού.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιδιώκουν πλέον να αντιμετωπίσουν την επιδεινούμενη στεγαστική κρίση. Αυτό θα απαιτήσει μια δομημένη προσέγγιση που θα συνδυάζει με ισορροπία τους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας. Μια διμερή στρατηγική που θα περιλαμβάνει τόσο την κατασκευή νέων κατοικιών όσο και την ριζική, ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη, θα βελτιώσει την ευημερία των πολιτών και θα συμβάλει στη δημιουργία ενός ανθεκτικού δομημένου περιβάλλοντος, επιτρέποντας την επίτευξη των στόχων για το κλίμα.
Μπορείτε να κατεβάσετε το έγγραφο θέσης της CPE σε αρχείο μορφής pdf μέσα από εδώ.