Το κοινό εργαστήριο των Επιτροπών 3 και 9 της International Federation of Surveyors (FIG) και της European Group of Surveyors (EGoS), που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα στις 5-7 Φεβρουαρίου 2024, με τίτλο: “Surveying – Registration – Valuation – How we gathered and deal with our data today” εστίασε στο γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ της συλλογής και διαχείρισης δεδομένων γης και ακινήτων.
Στο εργαστήριο συμμετείχαν 40 εκπρόσωποι από διάφορες χώρες και παρουσιάστηκαν 16 εισηγήσεις.
Την πρώτη ημέρα, έγιναν ομιλίες για τον ρόλο των Τοπογράφων Μηχανικών στη διαχείριση γης και την αξιολόγηση, την οπτική της FIG για το 2030 και τη συνεργασία στη διαχείριση της γης.
Ένα ερευνητικό έργο που διεξήχθη στην Ελλάδα παρουσίασε την πρακτική εφαρμογή των ψηφιακών διδύμων για την τρισδιάστατη κτηματογράφηση και τη διαχείριση γης. Επίσης συζητήθηκε το επίπεδο λεπτομέρειας στην τρισδιάστατη αστική μοντελοποίηση, η χρήση γεωχωρικών τεχνολογιών στην αποτίμηση και τα ακίνητα και την εξέλιξη της εκπαίδευσης των Τοπογράφων.
Κύρια σημεία της δεύτερης ημέρας ήταν η εστίαση στον χωρικό σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού πόλεων και της αντιμετώπισης καταστροφών, ενώ έγιναν παρουσιάσεις για τον χωρικό σχεδιασμό σε μη καταγεγραμμένες εκτάσεις (Unregistered Land) αλλά και για τον χωρικό σχεδιασμό στην κλιματική αλλαγή και την ετοιμότητα για αντιμετώπιση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης.
Το εργαστήριο υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και της καινοτομίας στη χρήση γεωχωρικών δεδομένων για καλύτερη διαχείριση γης, αποτίμηση ακινήτων, αστικό σχεδιασμό και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Δείτε το κείμενο της αναφοράς εδώ: https://www.fig.net/news/news_2024/02_c3-9-malta.asp