Η χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για την αυτοματοποίηση, την παραγωγή και την ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων είναι όλο και πιο αναγκαία.
Το δοκίμιο στο κεφάλαιο “Artificial intelligence for science and engineering: A priority for public investment in research and development“, από το βιβλίο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με τίτλο “Artificial Intelligence in Science: Challenges, Opportunities and the Future of Research”, OECD Publishing περιγράφει τις μεγάλες δυνατότητες για τη χρήση τεχνολογιών ΤΝ και βαθιάς μάθησης για τον μετασχηματισμό πολλών επιστημονικών πεδίων. Αντλούνται με ιδιαίτερη προσοχή στοιχεία από τα συμπεράσματα των συνεδριάσεων “Town Hall meetings” που διοργάνωσε το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE – US Department of Energy). Οι συναντήσεις αυτές διερεύνησαν τις δυνατότητες της ΤΝ να επιταχύνει την επιστήμη και την ανάγκη για μεγάλες δημόσιες χρηματοδότησης της έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α).
Το πλήρες κείμενο του Κεφαλαίου του Hey, T. (2023), “Artificial intelligence for science and engineering: A priority for public investment in research and development”, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο: Artificial Intelligence in Science: Challenges, Opportunities and the Future of Research, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/7b7b1bce-en, είναι διαθέσιμο εδώ.