Ο φετινός Ιούνιος ήταν ιδιαίτερα έντονος για περιβαλλοντολογικά θέματα και θέματα βιωσιμότητας, ειδικά μετά τις εκδόσεις που προέκυψαν από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα 2023 και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας 2023(EUSEW).
Σε αυτό το πλαίσιο, το EBC- European Builders Confederation κλήθηκε να μοιραστεί την άποψη των Μικρομεσαίων κατασκευαστικών επιχειρήσεων και των βιοτεχνιών σχετικά με την επίπεδο των δεξιοτήτων των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα.
Κατά τη διάρκεια του επίσημου προγράμματος της EUSEW 2023, οι συμμετέχοντες, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εμπειρογνώμονες από διάφορους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα ενέργειας και κατάρτισης των εργαζομένων, για να καταλήξουν ότι είναι πρωταρχικής σημασίας η ενίσχυση της τεχνογνωσίας και των ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού στον τομέα των κατασκευών, ώστε να συμβαδίζουν με την ενεργειακή μετάβαση και να επιτευχθεί η φιλοδοξία της κλιματικής ουδετερότητας για το 2050.
Η έλλειψη επαρκούς εργατικού δυναμικού με σχετικές δεξιότητες, μεταξύ άλλων σε θέματα ψηφιοποίησης, υβριδισμού και βελτιστοποίησης συστημάτων, εξελίσσεται σε εμπόδιο παρά τις συνεχείς προσπάθειες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 3 έως 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών στην ΕΕ πρέπει να αναπτύξουν δεξιότητες σχετικές με την ενεργειακή απόδοση. Με βάση αυτό, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλου εργατικού δυναμικού ώστε να ενισχυθεί η υπάρχουσα τάση ανακαίνισης των κτηρίων.
Πρόσφατες εκτιμήσεις του κλάδου δείχνουν ότι χρειάζονται επιπλέον 750.000 τεχνικοί εγκαταστάτες αντλιών θερμότητας το 2030 και επανεκπαίδευση τουλάχιστον του 50% των υφιστάμενων εγκαταστατών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του σχεδίου REPowerEU για διπλασιασμό των ποσοστών ανάπτυξης των αντλιών θερμότητας σε κτίρια.
Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του EBC Fernando Sigchos Jiménez επεσήμανε ότι η προσέλκυση, η διατήρηση, η αναβάθμιση και η επανεκπαίδευση των εργαζομένων αποτελεί ιστορική και διαρθρωτική πρόκληση για τον κατασκευαστικό τομέα και για όλα τα επαγγέλματα γενικότερα, ιδίως τις βιοτεχνίες, που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση του κλάδου, ώστε να αλλάξει η συνολική αρνητική εικόνα που έχουν οι κατασκευές στην κοινωνία μας. Ολοκλήρωσε τονίζοντας καλές πρακτικές από μέλη του EBC, οι οποίες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η δημιουργία ενός δικτύου γυναικών επιχειρηματιών στον τομέα των κατασκευών στη Γαλλία, καμπάνιες καθοδήγησης για την προβολή των επαγγελμάτων στο Βέλγιο, προγράμματα κατάρτισης των εκπαιδευτικών για την ενεργειακή απόδοση και τα παθητικά σπίτια στη Ρουμανία ή φιλόδοξες προτάσεις για την υποδοχή περισσότερων εργαζομένων από τη μετανάστευση στις κατασκευές στην Ισπανία.
Μετά από όλα αυτά, στο επίκεντρο βρέθηκε η έκδοση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση (EED- Energy Efficiency Directive), η οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED- Renewable Energy Directive) και η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD Energy Performance of Buildings Directive) όσον αφορά στην κατάσταση των δεξιοτήτων στις κατασκευές και τα έργα ανακαίνισης.
Το βίντεο της μαγνητοσκόπησης της συγκεκριμένης συνεδρίας βρίσκεται εδώ: https://build-up.ec.europa.eu/en/resources-and-tools/audio-visual-resources/webinar-clean-energy-transition-buildings-professional
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον δικτυακό τόπο της EBC εδώ: https://www.ebc-construction.eu/2023/06/22/eusew-2023-ebc-invited-to-share-the-perspective-of-construction-smes-on-the-skills-gap/Λέξεις κλειδιά :