Σήμερα, η αρχιτεκτονική εκπαίδευση είναι υψίστης σημασίας για την αποτελεσματική απάντηση σε παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα και η αστική μετανάστευση. Διαφορετικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και πολιτικές μπορούν να βρεθούν σε όλον τον κόσμο, με κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες, καθώς και παραδόσεις και τοπικά χαρακτηριστικά να ασκούν μεγάλη επιρροή στο εύρος του περιεχομένου που καλύπτεται από τις Σχολές.
Από την άλλη πλευρά, η ανάγκη για να θεσπιστεί ένα γενικό πλαίσιο που να περιλαμβάνει τον ρόλο του αρχιτέκτονα και τις βασικές ευθύνες στη διαδικασία σχεδιασμού, τοποθετεί τη μελέτη των συστημάτων διαπίστευσης και την επικύρωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη σημερινή ατζέντα.
Ο Χάρτης της UNESCO-UIA για την Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση – UNESCO-UIA Charter for Architectural Education εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τη Γενική Συνέλευση της Βαρκελώνης το 1996. Το UNESCO-UIA Validation System έχει δημιουργηθεί για να επικυρώνει προγράμματα σπουδών που επιθυμούν να αναγνωριστούν για τη συμμόρφωση τους στον Χάρτη της UNESCO-UIA.
Το Σύστημα Επικύρωσης της UNESCO-UIA υποστηρίζει την ποικιλομορφία και την απόκλιση. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η διαδικασία επικύρωσης, δεν έχει την πρόθεση να ομογενοποιήσει τα προγράμματα σπουδών. Αντίθετα, ο Χάρτης έχει ως αποστολή να υποστηρίξει τις αξίες και τις παραδόσεις των Σχολών Αρχιτεκτονικής σε όλον τον κόσμο.
Οι θεμελιώδεις στόχοι της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης συνοψίζονται σε 16 σημεία από τον Χάρτη, στα οποία παρουσιάζεται η σημασία της ποικιλομορφίας στην επαγγελματική πρακτική και κατά συνέπεια στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση και κατάρτιση. Το σύστημα διαπίστευσης εξετάζει επίσης τις διαδικασίες αυτό-αξιολόγησης του ιδρύματος και του σχετικού προγράμματος σπουδών.