Η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων – International Union of Architects (UIA) στην οποία το ΤΕΕ είναι μέλος, ανακοινώνει την 29η διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιτεκτόνων 2026 που θα γίνει στη Βαρκελώνη, στις 28 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2026. Το συνέδριο αυτό, πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια και συγκεντρώνει καταξιωμένους αρχιτέκτονες, ερευνητές και σημαντικές προσωπικότητες από πολλούς τομείς για να προωθηθεί η ανταλλαγή και παραγωγή γνώσεων.
Το θέμα του επερχόμενου συνεδρίου θα είναι: «Becoming. Architectures for a planet in transition» και θα επικεντρωθεί σε θεωρητικές και ποιοτικές έρευνες για την εξερεύνηση υλικών, πολιτικών, οικολογικών και ποιητικών αλληλεπιδράσεων. Στο συνέδριο περιλαμβάνεται ποικιλία εκδηλώσεων όπως διαλέξεις, εργαστήρια, συζητήσεις, εκθέσεις, επισκέψεις και εορτασμοί, όλα σχεδιασμένα για να ενθαρρύνουν τον αρχιτεκτονικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων.
Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η εξάντληση των καπιταλιστικών παραδειγμάτων, το Becoming θέτει προκλήσεις που προτείνουν εναλλακτικές προοπτικές: έξι θεματικές ερευνητικές γραμμές πλαισιώνουν αυτές τις διερευνήσεις, καλωσορίζοντας ανοιχτές και διακλαδικές έρευνες σχετικά με το τι σημαίνει να σχεδιάζεις για έναν κόσμο σε μετάβαση.
Θα εξερευνηθούν χωρικές πρακτικές που ενισχύουν την οικειοποίηση και τον μετασχηματισμό των κατοικημένων περιβαλλόντων – τόσο εκείνων για τους ανθρώπους όσο και εκείνων πέρα από τους ανθρώπους, των ιδιωτικών και κοινών χώρων – διερευνώντας τις δυνατότητες του χρόνου, ως εργαλείο σχεδιασμού.
Απορρίπτοντας την έννοια tabula rasa επιλέγονται μεταβάσεις μέσω υλικών, πολιτικών, οικολογικών και ποιητικών αλληλεπιδράσεων, βασιζόμενοι σε μια βαθιά επίγνωση των προϋπαρχόντων φυσικών και πολιτισμικών τοπίων.
Πηγή: https://uia2026bcn.org/
Ανοιχτή Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων εδώ.