Το διαδικτυακό σεμινάριο της European Energy Research Alliance-EERA με τίτλο “Paving the way for strategic autonomy: The role of R&I on materials for the clean energy transition” θα διερευνήσει τη συμβολή της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας και στην αντιμετώπιση αυτής της επίκαιρης πρόκλησης, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη συμβολή της πολιτικής και της βιομηχανίας – “knowledge triangle”, με στόχο να ρίξει φως στην πορεία προς ένα πιο βιώσιμο και καινοτόμο περιβάλλον υλικών τεχνολογίας καθαρής ενέργειας.
Καθώς η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την κρίση που εξελίσσεται στην αγορά της ενέργειας, η ανάγκη για επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια (Clean Energy Transition-CET) είναι εντονότερη από ποτέ. Ωστόσο, ένα σοβαρό εμπόδιο για την αντιμετώπιση της πρόκλησης αποτελούν οι αυξανόμενες δυσκολίες που επηρεάζουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού των κρίσιμων υλικών που απαιτούνται για αυτή τη μετάβαση.
Υπό αυτό το πρίσμα, η έρευνα διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτικών και των επιχειρήσεων να λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Η Ε&Κ είναι απαραίτητη σε όλο το φάσμα της τεχνολογίας και της αλυσίδας αξίας, από βιώσιμες λύσεις εξόρυξης μέχρι διαδικασίες ανακύκλωσης στο τέλος του κύκλου ζωής των υλικών.
Τα κρίσιμα υλικά αποτελούν βασικό συστατικό για τις περισσότερες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που θα πρέπει να αναπτυχθούν στο μέλλον. Ενδεικτικά, η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια και οι μπαταρίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτά μέσω των αλυσίδων αξίας τους. Η ζήτηση ορυκτών για χρήση στα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) και στην αποθήκευση μπαταριών είναι μια σημαντική μεταβλητή, η οποία δυνητικά θα αυξηθεί τουλάχιστον τριάντα φορές μέχρι το 2040.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ η ΕΕ είναι φανατικός υποστηρικτής των καθαρών ενεργειακών λύσεων, δεν διαθέτει τόσο την προσφορά όσο και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των περισσότερων απαραίτητων υλικών, με την Κίνα να κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτούς τους τομείς δραστηριότητας.
Για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος και τη μείωση της εξάρτησης για τα κρίσιμα υλικά από τρίτα κράτη, έχουν πολλαπλασιαστεί με την πάροδο των ετών διάφορες πρωτοβουλίες, ιδίως όσον αφορά την κυκλικότητα και την αποδοτικότητα των πόρων.
Μεταξύ των ιδεών που διατυπώνονται είναι ο καθορισμός στρατηγικών έργων για ταχύτερη αδειοδότηση, η δημιουργία μιας ενιαίας υπηρεσίας για την αδειοδότηση έργων και η ανάπτυξη μέτρων για την επιτάχυνση των εθνικών νομικών διαδικασιών, με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ για την επιτάχυνση των αδειών για υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η EERA είναι μια ένωση ευρωπαϊκών δημόσιων ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων με αποστολή να προωθήσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή έρευνα για μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία έως το 2050. Ενώνοντας περισσότερους από 250 οργανισμούς από 30 χώρες, η EERA είναι η μεγαλύτερη κοινότητα ενεργειακής έρευνας στην Ευρώπη. Αποτελεί βασικό παράγοντα στο Στρατηγικό Σχέδιο Ενεργειακής Τεχνολογίας (SET) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Για εγγραφή για την παρακολούθηση του σεμιναρίου οδηγηθείτε εδώ: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZckcOCvqz8iGtCws0I48r-KSXRE7pq4hNJF