Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει από καιρό στόχο να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πολιτικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ειδικά όσον αφορά στις επιπτώσεις των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στην αγορά εργασίας. Όπως ορίζεται στην ευρωπαϊκή στρατηγική και στο συντονισμένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και ενσωματώνεται στον ανάλογο νόμο, στόχος είναι η διασφάλιση ότι οι ευρωπαϊκή οικονομία θα επωφεληθεί από την ΤΝ, προστατεύοντας τα συμφέροντα των επηρεαζόμενων εργαζομένων.
Η Ευρώπη, απαιτείται να ενισχύσει την ψηφιακή της υποδομή και να αυξήσει το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων στον πληθυσμό της με αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.
Με στόχο την ενημέρωση της πολιτικής της ΕΕ και την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης, η Ευρωπαϊκή Έρευνα Δεξιοτήτων και Εργασίας 2021 του Cedefop (ESJS2), συνέλεξε δεδομένα από περίπου 46.000 ενήλικες εργαζόμενους σε 29 ευρωπαϊκές χώρες. Η έρευνα εξέτασε τον αντίκτυπο των ψηφιακών τεχνολογιών στις εργασιακές δεξιότητες και στη συνεχή επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων. Τα ευρήματα της ανάλυσης των δεδομένων της έρευνας ESJS2 παρουσιάστηκαν στο συνέδριο με τίτλο: Human-Centred Digital Transitions: Skill Mismatches in European Workplaces, τον Δεκέμβριο του 2024.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι βέλτιστες αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπου και μηχανής και εξετάστηκε πώς αυτές οι ανθρωποκεντρικές συνεργασίες ποικίλλουν σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα εντός της ΕΕ. Μπορείτε να διαβάσετε ορισμένα βασικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.cedefop.europa.eu/en/news/embracing-human-centred-ai-unlock-eu-competitiveness