Ισχύς των διευκρινίσεων - προσθηκών των Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1, 3 και 4 του 2010
Τα κείμενα των νέων εκδόσεων των Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. (2014) που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ για θέματα ΚΕΝΑΚ, εγκρίθηκαν από τον υπουργό ΠΕΚΑ, σύμφωνα με την απόφαση 2618/23.10.2014 (ΦΕΚ Β' 2946/2014) για την «Έγκριση και εφαρμογή των Τεχνικών Οδηγιών ΤΕΕ για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων», κατόπιν έγκρισης αυτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι τροποποιήσεις που γίνονται στην νομοθεσία και στις Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. ενσωματώνονται σε όλα τα λογισμικά υπολογισμού ενεργειακής απόδοσης;
Το λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ καθώς και όλα τα λογισμικά που χρησιμοποιούν τον πυρήνα του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, ενημερώνονται και αναβαθμίζονται ταυτόχρονα με τον πυρήνα υπολογισμών της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.) που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.buildingcert.gr με όποιες αλλαγές εφαρμόζονται στις τεχνικές οδηγίες και στην έκδοση σχετικών εγκυκλίων. Οι χρήστες και κάτοχοι αυτών των λογισμικών ειδοποιούνται αμέσως ηλεκτρονικά για την εφαρμογή αυτών των αλλαγών.
Απαιτούμενες Μελέτες για νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Για τη νομιμοποίηση ακινήτων θα πρέπει να ενημερώνεστε από την αρμόδια πολεοδομία, ανάλογα με τις απαιτούμενες μελέτες συμπεριλαμβανομένης και της μελέτης ενεργειακής απόδοσης (ΜΕΑ) του ΚΕΝΑΚ. Σε κάθε περίπτωση οι μελέτες γίνονται με τις προϊσχύουσες διατάξεις του άρθρου 26 του ΓΟΚ, σύμφωνα με το οποίο, σε κάθε περίπτωση τα κτήρια ελέγχονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν την περίοδο κατασκευής τους.
Καθορισμός Χρήσης Κτιρίου, όταν δεν ορίζεται στον κτιριοδομικό και στον πίνακα 1.5 της ΤΟΤΕΕ-20701-1
Οι χρήσεις κτιρίων που ορίζονται στον πίνακα 1.5 της ΤΟΤΕΕ-20701-1 είναι σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό και ισχύουν για τη σύνταξη Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης κα Έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.
Σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ-20701-1 στην παράγραφο «1.5 Κατηγορίες Κτηρίων» , διευκρινίζεται ότι:
1. σε περίπτωση ενιαίας χρήσης κτηρίου επιλέγεται μία από τις χρήσεις κτηρίων του πίνακα,
2. σε περίπτωση μεικτής χρήσης κτηρίου με διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας (π.χ. κτήριο πολυκατοικίας με εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο), οι υπολογισμοί για την ενεργειακή απόδοση και ενεργειακή κατάταξη του κτηρίου, τόσο κατά την εκπόνηση της μελέτης ενεργειακής απόδοσης όσο και κατά την ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίου για την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης γίνεται ξεχωριστά για κάθε χρήση των επί μέρους τμημάτων του κτηρίου.
3. σε περίπτωση που μια συγκεκριμένη χρήση κτηρίου δεν συμπεριλαμβάνεται στις κατηγορίες του πίνακα 1.5, τότε αναγκαστικά κατατάσσεται στην πλησιέστερη κατηγορία.
Κατά συνέπεια θα πρέπει να επιλέξετε μια χρήση κτηρίου που προσιδιάζει περισσότερο στην χρήση του κτιρίου ή κτιριακής μονάδας που μελετάται, με κριτήρια την περίοδο λειτουργίας, το ωράριο λειτουργίας, την πυκνότητα των ατόμων (απαίτηση νωπού αέρα) και υπόλοιπες εσωτερικές συνθήκες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 της ΤΟΤΕΕ-20701-1.
Υποχρέωση εκπόνησης μελέτης ενεργειακής απόδοσης (Μ.Ε.Α.) σε κτίρια
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του ν.4122/2013:
«Για τη χορήγηση άδειας δόμησης νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου υφιστάμενου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, εκπονείται και υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.), η οριζόμενη στην παράγραφο 25 του άρθρου 2 Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ) του κτιρίου».
Πότε υπάρχει υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης από τον ιδιοκτήτη ενός κτηρίου ή τμήματος κτηρίου και ποιες είναι οι συνέπειες αν αυτή δεν εκδοθεί;
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4122/2013, η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική:
α) μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4,
β) μετά την ολοκλήρωση ριζικής ανακαίνισης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
γ) κατά την πώληση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
δ) κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
ε) για κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων (500 τ.μ.), τα οποία χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται κάθε φορά, και τα οποία επισκέπτεται συχνά το κοινό. Από τις 9 Ιουλίου 2015 το κατώτατο όριο των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων μειώνεται στα διακόσια πενήντα τετραγωνικά μέτρα (250 τ.μ.).
Από την υποχρέωση έκδοσης Π.Ε.Α. εξαιρούνται οι περιπτώσεις α), γ), δ), ε) και στ) της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του ν. 4122/2013.
Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν μπορούν να αποκλειστούν με συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών.
Η έκδοση ΠΕΑ σε κτιριακές μονάδες με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.), είναι υποχρεωτική από 1.1.2016.
Σε περίπτωση μη έκδοσης Π.Ε.Α. σύμφωνα με τον Κ.ΕΝ.Α.Κ., δεν μπορεί ούτε να μεταβιβαστεί ούτε να ενοικιασθεί τμήμα του κτιρίου ή ολόκληρο το κτίριο.
Σε ποιες περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται μελέτη ενεργειακής απόδοσης (M.E.A.) και έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α.) κτηρίου;
Από το πεδίο εφαρμογής του Κ.Εν.Α.Κ. συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης σύνταξης ενεργειακής μελέτης (Μ.Ε.Α) κα της έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α), εξαιρούνται τα κτίρια ή κτιριακές μονάδες με τις χρήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 4 του ν. 4122/2013.
Σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 12 του νόμου 4122/2013: «Η έκδοση ΠΕΑ σε κτιριακές μονάδες με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.), είναι υποχρεωτική από 1.1.2016.»
Η επιφάνεια του παταριού σε κατάστημα λαμβάνεται υπόψη κατά τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης του καταστήματος;
Τα πατάρια των καταστημάτων, εφόσον είναι λειτουργικοί χώροι του καταστήματος, συμπεριλαμβάνονται στην επιφάνεια της θερμικής ζώνης στην οποία ανήκουν. Συνήθως η επιφάνεια των παταριών δηλώνεται και στην οικοδομική άδεια ως λειτουργικό τμήμα των χώρων.
Τι γίνεται στην περίπτωση ανέγερσης περισσότερων του ενός ανεξάρτητων κτηρίων, με επιφάνεια ανά κτήριο μικρότερη από 50 τ.μ. (π.χ. ενοικιαζόμενοι ανεξάρτητοι χώροι σε ξενοδοχειακή μονάδα);
Όταν σε ένα οικόπεδο ανεγείρονται περισσότερα του ενός ανεξάρτητα λειτουργικά μεταξύ τους κτίρια, τα οποία είναι μικρότερα από 50 τ.μ., σύμφωνα με το άρθρο 4 (παρ. 7) του ν.4122/2013 δεν απαιτείται:
1. η εκπόνηση Μ.Ε.Α. σύμφωνα με τον Κ.ΕΝ.Α.Κ.
2. η έκδοση Π.Ε.Α. μέχρι και τις 31.12.2015,
αλλά για τα κτίρια αυτά ισχύουν μόνο οι ελάχιστες απαιτήσεις που αφορούν σε δομικά στοιχεία του κτιριακού κελύφους, δηλαδή μόνο η απαιτήσεις θερμομονωτικής επάρκειας (άρθρο 8 του Κ.Εν.Α.Κ), τη στιγμή που θερμαίνονται ή/και ψύχονται.
Σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 12 του νόμου 4122/2013: «Η έκδοση ΠΕΑ σε κτιριακές μονάδες με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.), είναι υποχρεωτική από 1.1.2016.».
Απαιτείται εφαρμογή μελέτης ενεργειακής απόδοσης (M.E.A.) σε διατηρητέα κτήρια κατά τη ριζική ανακαίνιση τους;
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4122/2013, παρ. 7, περίπτωση β): Οι ελάχιστες απαιτήσεις του Κ.Εν.Α.Κ δεν εφαρμόζεται σε κτίρια προστατευόμενα ως μέρος συγκεκριμένου περιβάλλοντος ή λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ή ιστορικής τους αξίας, όπως διατηρητέα και εντός παραδοσιακών οικισμών κτίρια, στο βαθμό που η συμμόρφωση προς ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης θα αλλοίωνε κατά τρόπο μη αποδεκτό τον χαρακτήρα ή την εμφάνισή τους.
Σ' αυτήν την περίπτωση η ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου σύμφωνα με το άρθρο 7 του 4122/2013 γίνεται στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά εφικτό.
Τα ριζικά ανακαινιζόμενα κτήρια έχουν υποχρέωση ενεργειακής κατάταξης ίδιας ή καλύτερης από την ενεργειακή κατηγορία Β;
Εάν το κτίριο ή κτιριακή μονάδα υπόκειται στην περίπτωση ριζικής ανακαίνισης (άρθρο 2 του ν.4122/2013), τότε απαιτείται η σύνταξη μελέτης ενεργειακής απόδοσης σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 21 του ν.4122/2013.
Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν.4122/2013 (στο οποίο παραπέμπει και το άρθρο 7 του Κ.ΕΝ.Α.Κ), το κτίριο αναβαθμίζεται στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά εφικτό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η περίπτωση, το κτήριο να μην κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Β και αυτό θα συμβεί, μόνον εφόσον υπάρχει αδυναμία εφαρμογής των ελάχιστων προδιαγραφών του άρθρου 8 του Κ.ΕΝ.Α.Κ. και η οποία αδυναμία εφαρμογής θα πρέπει να τεκμηριώνεται επαρκώς στην Μ.Ε.Α.
Τι είναι η μελέτη σκοπιμότητας που συνοδεύει την ενεργειακή μελέτη
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4122/2013: «Κατά το στάδιο της έκδοσης άδειας δόμησης νέων κτιρίων ή κτιριακών μονάδων, εκπονείται και υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, μελέτη η οποία συνοδεύει τη ΜΕΑ και περιλαμβάνει την τεχνική, περιβαλλοντική και οικονομική σκοπιμότητα εγκατάστασης, τουλάχιστον ενός εναλλακτικού συστήματος παροχής ενέργειας, όπως αποκεντρωμένα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα θέρμανσης ή ψύξης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και αντλίες θερμότητας που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης, που θεσπίστηκαν με την απόφαση 2007/742/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 9ης Νοεμβρίου 2007, όπως ισχύει.»
Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής μιας από τις παραπάνω αναφερόμενες τεχνολογίες, θα πρέπει να τεκμηριώνεται.
Στην περίπτωση που ένα τμήμα κτηρίου είναι αυθαίρετο (δεν αναφέρεται στην οικοδομική άδεια), πώς λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων κατά την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α.);
Αν υπάρχει αυθαίρετο τμήμα στο κτήριο (π.χ. ημιυπαίθριος χώρος που έχει κλείσει), με ενιαία λειτουργία ως προς τους υπόλοιπους χώρους του κτηρίου, θα πρέπει να καταγραφεί και αυτός ο χώρος και να ληφθεί υπόψη (ως λειτουργικός θερμαινόμενος χώρος) στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοση του κτηρίου.
Κατά την ενεργειακή επιθεώρηση του κτηρίου καταγράφονται όλοι οι λειτουργικοί χώροι του κτηρίου ως κατασκευασθέντος ανεξαρτήτως των όσων αναφέρονται στην οικοδομική άδεια και οι ενεργειακοί επιθεωρητές δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας. Δεν αναφέρεται πουθενά στην κείμενη νομοθεσία ότι οι ενεργειακοί επιθεωρητές εντέλλονται να ελέγξουν πολεοδομικές παραβάσεις.
Οι προσθήκες (επεκτάσεις) τμήματος κτηρίου σε υφιστάμενο κτήριο, απαιτούν σύνταξη μελέτης ενεργειακής απόδοσης (Μ.Ε.Α.) κατά τη έκδοση άδειας και έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α.);
Για την προσθήκη (επέκταση) τμήματος κτηρίου (χρήσεις κτηρίων που εμπίπτουν στην υποχρέωση εφαρμογής Κ.ΕΝ.Α.Κ.), το οποίο είναι λειτουργικά ανεξάρτητο από το υπόλοιπο κτήριο και έχει συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη ή ίση από 50 τ.μ., απαιτείται σύνταξη μελέτης ενεργειακής απόδοσης (ΜΕΑ), ώστε να πληρούνται και οι ελάχιστες απαιτήσεις του Κ.Εν.Α.Κ, ενώ μετά την περάτωση της ανεξάρτητης προσθήκης απαιτείται και η έκδοση Π.Ε.Α. μόνο για το τμήμα της προσθήκης.
Εάν η προσθήκη (επέκταση) τμήματος κτηρίου που είναι λειτουργικά ανεξάρτητο από το υπόλοιπο κτήριο και έχει συνολική επιφάνεια μικρότερη από 50 τ.μ., απαιτείται μελέτη θερμικής επάρκειας μόνο για το τμήμα της προσθήκης.
Αν η προσθήκη (επέκταση) τμήματος κτηρίου (ανεξαρτήτου επιφάνειας) είναι λειτουργικά ενιαία με άλλο τμήμα ή όλο το κτήριο, τότε εξετάζεται η περίπτωση της ριζικής ανακαίνισης. Αν δεν υπόκειται στην περίπτωση της ριζικής ανακαίνισης, τότε δεν απαιτείται σύνταξη μελέτης ενεργειακής απόδοσης και ούτε η έκδοση Π.Ε.Α. Απαιτείται όμως μελέτη θερμικής επάρκειας για το τμήμα της προσθήκης.
Αν όμως υπόκεινται στην περίπτωση της ριζικής ανακαίνισης τότε απαιτείται σύνταξη Μ.Ε.Α. οπότε σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν.3661/2008 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 του ν.3851/2010, θα πρέπει να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις των άρθρων 7 και 8 του Κ.Εν.Α.Κ. στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά εφικτό.
Η αδυναμία εφαρμογής ριζικής ανακαίνισης σε υφιστάμενα κτίρια σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις Κ.Εν.Α.Κ, παρουσιάζεται σε πολλές περιπτώσεις λόγω των ειδικών πολεοδομικών διατάξεων και θα πρέπει να τεκμηριώνεται κατά την σύνταξη και υποβολή ΜΕΑ.
Εάν η προσθήκη είναι λειτουργικά ανεξάρτητη και αφορά σε μη θερμικά προστατευόμενους χώρους, όπως δημιουργία απόληξης κλιμακοστασίου, προσθήκη αποθηκευτικών χώρων, προσθήκη μη θερμαινόμενης απόληξης στο δώμα, κ.ά. δεν απαιτείται σύνταξη Μ.Ε.Α. ούτε η έκδοση Π.Ε.Α.
Είναι υποχρεωτικός ο υπολογισμός σεναρίων ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίου κατά την ενεργειακή επιθεώρηση.
Σύμφωνα με τον Κ.Εν.Α.Κ., είναι υποχρεωτικός ο υπολογισμός τουλάχιστον ενός σεναρίου ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίου μόνο στην περίπτωση όπου το κτήριο κατατάσσεται κάτω από την ενεργειακή κατηγορία Β.
Διαστασιολόγηση συστήματος θέρμανσης και υπολογισμός θερμικών απωλειών χώρων.
Κατά τη μελέτη θέρμανσης οι θερμικές απώλειες υπολογίζονται βάσει των επιμέρους συντελεστών θερμοπερατότητας U των δομικών στοιχείων των χώρων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και των θερμογεφυρών που αντιστοιχούν στα υπό εξέταση δομικά στοιχεία του χώρου. Οι υπόλοιποι συντελεστές προσαύξησης (διακοπτόμενης λειτουργίας, απώλειες δικτύου κ.ά.) ισχύουν ως έχουν.
Οι θερμικές απώλειες ενός επιμέρους χώρου από θερμογέφυρες δεν μπορούν προς το παρόν να καθοριστούν ως ποσοστό γιατί διαφοροποιούνται σημαντικά, ανάλογα με την περίπτωση, από 15% έως και 50%.
Αριθμός κτηματολογίου πολυκατοικίας και στοιχεία Ιδιοκτήτη
Στην περίπτωση πολυκατοικίας ή άλλων κτηρίων με πολλές ιδιοκτησίες, κατά την ενεργειακή επιθώρηση για την έκδοση ΠΕΑ ολόκληρης της πολυκατοικίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε αριθμός κτηματολογίου από τις ιδιοκτησίες του κτηρίου. Ο αριθμός κτηματολογίου δηλώνεται μόνο για την επαλήθευση της θέσης του ακινήτου, η οποία καθορίζεται από τα πρώτα ψηφία του αριθμού που αφορούν στην οριζόντια ιδιοκτησία του ακινήτου.
Στην περίπτωση πολλών ιδιοκτητών ως στοιχεία ιδιοκτήτου της πολυκατοικίας μπορούν να φαίνονται στο ΠΕΑ τα στοιχεία του διαχειριστή της πολυκατοικίας.
Περιορισμός εισαγωγής δομικών στοιχείων της θερμικής ζώνης στο λογισμικό ΤΕΕΚΕΝΑΚ
Το λογισμικό ΤΕΕΚΕΝΑΚ έχει δυνατότητα εισαγωγής συγκεκριμένου αριθμού δομικών στοιχείων (αδιαφανών και διαφανών) που ανέρχεται σε 200 ανά θερμική ζώνη. Ο περιορισμός αυτός εφαρμόστηκε για τεχνικούς λόγους διαχείρισης των xml αρχείων από το κεντρικό σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών. Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι οι ακόλουθοι:
1. Τα επιμέρους αδιαφανή δομικά στοιχεία μιας επιφάνειας (δοκάρια, κολώνες, τοιχοποιίες κ.τ.λ.), με ίδιο προσανατολισμό μπορούν να περιγραφούν ως ένα ενιαίο δομικό στοιχείο εισάγοντας ως: α) επιφάνεια, το σύνολο της επιφάνειας των δομικών στοιχείων, β) συντελεστή θερμοπερατότητας, τον μέσο σταθμισμένο συντελεστή θερμοπερατότητας, γ) συντελεστές σκίασης, τους μέσους σταθμισμένους συντελεστές σκίασης που αντιστοιχούν στη γεωμετρία της ενιαίας πλέον επιφάνειας των αδιαφανών στοιχείων.
2. Το υπό εξέταση κτήριο ορίζεται με μεγαλύτερο αριθμό θερμικών ζωνών, ώστε να κατανεμηθεί ο μεγάλος αριθμός αδιαφανών δομικών στοιχείων σε περισσότερες θερμικές ζώνες.
Επισημαίνεται ότι, τα διαφανή δομικά στοιχεία σε περίπτωση σημαντικής διαφοροποίησης των τιμών των συντελεστών σκίασης, θα πρέπει να ορίζονται ξεχωριστά στην αντίστοιχη φόρμα του λογισμικού.
Κάθε φορά που ανοίγει το λογισμικό ζητάει τους κωδικούς
Εάν βάλετε τους κωδικούς όταν ανοίγει το πρόγραμμα μπορείτε να δουλέψετε αλλά όταν κλείσει δεν τους κρατά μόνιμα.
Εάν περάσετε τους κωδικούς την πρώτη φορά και το επαναλάβετε από το menu "Βοήθεια", στην αντίστοιχη επιλογή, θα κρατήσει τους κωδικούς μόνιμα.
Κατά την έναρξη λειτουργίας του λογισμικού παρουσιάζεται το μήνυμα ότι δεν έχετε δικαιώματα διαχειριστή (administrator)
Αυτό συμβαίνει σπάνια και οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην μη σωστή εγκατάσταση κάποιων βοηθητικών προγραμμάτων reporting.
Προσπαθήστε να ξανακάνετε από πάνω εγκατάσταση με δικαιώματα διαχειριστή (Run as administrator).
Αδυναμία απεγκατάστασης ή αλλαγής κωδικών λογισμικού
Η δυνατότητα απεγκατάστασης ή αλλαγής κωδικών του λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ θα είναι διαθέσιμη σε επόμενη έκδοση.
Νέα έκδοση λογισμικού - Διαφορές με προηγούμενη
Με κάθε νέα έκδοση του λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ θα διατίθεται και ένα συνοδευτικό κείμενο με τις διορθώσεις και τις αλλαγές του λογισμικού. Οι διορθώσεις αυτές, αφορούν κυρίως προβλήματα που παρατηρούνται και αναφέρονται από τους χρήστες και όχι στην βασική χρήση και εισαγωγή δεδομένων.
Η κύρια αλλαγή στην εισαγωγή δεδομένων στην μάσκα του λογισμικού κατά την έκδοση 1.28, είναι η εισαγωγή της κατανάλωσης ΖΝΧ που πρέπει πλέον να την εισάγει ο χρήστης. Η κατανάλωση ΖΝΧ εισάγεται σαν δεδομένο σε επίπεδο ζώνης και συγκεκριμένα βρίσκεται πάνω δεξιά στο παράθυρο του λογισμικού που εισάγονται τα γενικά στοιχεία της ζώνης.
Πολλά προβλήματα που υπήρχαν στην αρχική έκδοση του λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ 1.27, έχουν διορθωθεί με στην νέα έκδοση 1.28.
Με τις συνεχείς αναβαθμίσεις των λογισμικών υπάρχει διαφορά στους υπολογισμούς. Για παράδειγμα έκδοση Α΄ και Β΄ ΠΕΑ για το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ΄ οίκον. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση?
Το λογισμικό συνεχώς αναβαθμίζεται και λύνονται τα προβλήματα που παρατηρούνται. Σε κάθε περίπτωση ο χρήστης (επιθεωρητής-μελετητής) δεν φέρει καμιά ευθύνη για την διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων και των αποκλίσεων μελέτης - επιθεώρησης.
Ωστόσο στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ www.buildingcert.gr , αναμένετε να υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι προηγούμενες εκδόσεις προς χρήση των επιθεωρητών σε περίπτωση που θέλουν να επαληθεύσουν την μελέτη τους με μια συγκεκριμένη προηγούμενη έκδοση.
Σε κάθε περίπτωση, οι τροποποιήσεις αναβάθμισης του λογισμικού, οδηγούν σε αλλαγές των δεδομένων τόσο στο υπό εξέταση κτήριο όσο και στο κτήριο αναφοράς. Η σύγκριση μεταξύ των δύο κτηρίων είναι ποσοστιαία και για τον λόγο αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις δεν παρατηρείται διαφοροποίηση της ενεργειακής κατηγορίας του υπό εξέταση κτηρίου.
Στο λογισμικό υπάρχει συνεχής ειδοποίηση για την ισχύ των βοηθητικών συστημάτων;
Η ειδοποίηση αυτή δεν είναι πρόβλημα του λογισμικού, ούτε υπάρχει πάντα πρόβλημα στην εισαγωγή δεδομένων για τα βοηθητικά συστήματα. Η ειδοποίηση αυτή έχει ενσωματωθεί προκειμένου να αποφεύγετε η λάθος εισαγωγή δεδομένων από τους χρήστες σε τιμές Watt αντί για kW.
Δομή λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ και περιπτώσεις χρήσης του
Το λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, αποτελείται από 5 ανεξάρτητα μεταξύ τους λογισμικά, τα οποία είναι δομημένα σε περιβάλλον παραθύρων (windows) με παρεμφερείς μάσκες εισαγωγής δεδομένων:
- Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίου
- Ενεργειακή Μελέτη
- Ενεργειακή Επιθεώρηση Λέβητα
- Ενεργειακή Επιθεώρηση Εγκατάστασης Θέρμανσης
- Ενεργειακή Επιθεώρηση Εγκατάστασης Κλιματισμού
Προς το παρόν είναι ενεργοποιημένα μόνο τα δύο πρώτα . Οι επιλογές επιθεωρήσεις λεβήτων, εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού θα ενεργοποιηθούν σε επόμενη έκδοση, μόλις είναι έτοιμη η διαδικασία εφαρμογής των επιθεωρήσεων αυτών.
Κατά την χρήση του λογισμικού για την διεξαγωγή Ενεργειακής Επιθεώρησης δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής των γενικών στοιχείων του κτηρίου και η χρήση του;
Στο λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ για την ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίων, τα γενικά στοιχεία στην πρώτη πρώτη σελίδα εισάγονται με το αντίστοιχο "xml" αρχείο, το οποίο λαμβάνετε κατά την εγγραφή του κτηρίου (προς επιθεώρηση) στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρήσεων στην ιστοσελίδα της ΕΥΕΠΕΝ στο www.buildingcert.gr. Κατά την έγγραφή του κτηρίου από τον επιθεωρητή στην ιστοσελίδα του buildingcert.gr εισάγονται όλα τα γενικά στοιχεία του κτιρίου καθώς και η χρήση του. Ο επιθεωρητής με την εγγραφή του κτηρίου λαμβάνει το αρχικό αρχείο xml με τα γενικά δεδομένα του κτηρίου και το αριθμό μητρώου της ενεργειακής επιθεώρησης.
Το xml αρχείο που λαμβάνετε από το buildingcert, εισάγεται στο λογισμικό και θα πρέπει να εμφανίζονται τα γενικά στοιχεία του κτηρίου καθώς και η χρήση του, ενώ στην συνέχεια ο επιθεωρητής εισάγει όλα τα υπόλοιπα δεδομένα του κτηρίου που απαιτούνται για τους υπολογισμούς.
Πιστοποίηση λογισμικών - Προβλήματα στα αποτελέσματα υπολογισμών
Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κ.ΕΝ.Α.Κ., για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακής κατάταξης των κτηρίων που είναι τμήμα της μελέτης ενεργειακής απόδοσης, χρησιμοποιούνται λογισμικά, τα οποία αξιολογούνται από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.ΥΕπ.Εν.), του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.).
Η Ε.Υ.Επ.Εν. έχει αξιολογήσει λογισμικά, μόνο ως προ την ορθή συνεργασία τους με το πυρήνα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, ο οποίος αφορά στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης και κατάταξης του κτιρίου.
Τα λογισμικά που διατίθενται στην αγορά δεν πιστοποιούνται από κανέναν φορέα ούτε από το Τ.Ε.Ε. Ο χρήστης είναι υπεύθυνος για την εισαγωγή δεδομένων και τον έλεγχο των αποτελεσμάτων.
Αδυναμία επιλογής ενός checkbox στην εισαγωγή δεδομένων ηλιακών συλλεκτών
Προσπαθήστε να εκτείνετε το ύψος της γραμμής εισαγωγής δεδομένων και θα εμφανιστούν τα checkboxes.
Απόκλιση αποτελεσμάτων κατά τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης (kWh/m2/year) του κτηρίου
Σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζονται αποκλίσεις στα αποτελέσματα των υπολογισμών (της τάξεως δεκαδικών ψηφίων), με τη χρήση του λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ σε διαφορετικούς υπολογιστές. Αυτό συμβάνει κυρίως λόγω στρογγυλοποιήσεων ή άλλων υπολογιστικών ιδιομορφιών του λειτουργικού συστήματος το οποίο διαθέτει κάθε υπολογιστής.
Για το λόγο αυτό, η έκδοση του ΠΕΑ γίνεται με τη χρήση ενός κοινού πυρήνα υπολογισμών που χρησιμοποιούν όλοι οι επιθεωρητές μέσω της ιστοσελίδας www.buildingcert.gr. Οι έγκυρες τιμές αποτελεσμάτων είναι αυτές που αναφέρονται πάνω στο ΠΕΑ κατά την έκδοση του από το buildingcert.
Ο επιθεωρητής πριν την οριστική υποβολή και έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ), θα πρέπει να ελέγχει τα αποτελέσματα που βγαίνουν πάνω στο προσωρινό φύλλο του ΠΕΑ και να μην αποκλίνουν σε σχέση με αυτά που έχει υπολογίσει στον δικό του υπολογιστικό πρόγραμμα. Σε περίπτωση μεγάλης απόκλισης των αποτελεσμάτων ή αποτελεσμάτων ενεργειακής κατανάλωσης που δεν είναι σωστά, θα πρέπει να γίνεται επανέλεγχος της εισαγωγής δεδομένων.
Θερμομονωτικά υλικά που εφαρμόζονται στα κτίρια κατά Κ.Εν.Α.Κ.
Ο Κ.Εν.Α.Κ. δεν εξαιρεί κανέναν τρόπο θερμομόνωσης ή/και υλικό θερμομόνωσης. Στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.-2/2010 υπάρχει αναλυτική περιγραφή για όλα τα συνήθως χρησιμοποιούμενα θερμομονωτικά υλικά κτιρίων, καθώς και για το ισχύει για τις θερμοφυσικές ιδιότητες αυτών των υλικών που μπορεί να είναι πιστοποιημένα ή μη.
Ειδικότερα, όσον αφορά στα θερμομομωντικά υλικά με συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ<0,18 W/m/K ( Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.-2/2010 σελ 17), ο κατασκευαστής θα πρέπει να παρέχει τις χαρακτηριστικές τιμές του συντελεστή αγωγιμότητας λ βάσει πιστοποιημένων μετρήσεων από διαπιστευμένα εργαστήρια, ανεξάρτητα αν τα υλικά αυτά υποχρεούνται σε πιστοποίηση CE βάσει προτύπων ή όχι.
Πως εκτιμάται ο συντελεστής αγωγιμότητας λ για τα δομικά υλικά φυτικής και ζωικής προέλευσης
Στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.-2/2010, στον πίνακα 2 (σελ. 52) δίνοται ενδεικτικές τιμές του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ για τα δομικά υλικά φυτικής και ζωικής προέλευσης, καθώς και άλλων δομικών υλικών. Για τα δομικά υλικά φυτικής και ζωικής προέλευσης, τα οποία είναι κατά τον Κ.Εν.Α.Κ. εν δυνάμει θερμομονωτικά με συντελεστή αγωγιμότητας λ < 0,18 W/m/K (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.-2 σελ. 17), ο κατασκευαστής θα πρέπει να παρέχει πιστοποιημένες μετρήσεις για τον συντελεστή λ από διαπιστευμένα εργαστήρια, ανεξάρτητα αν τα δομικά υλικά αυτά έχου υποχρέωση πιστοποίησης CE βάσει προτύπου ή όχι.
Πότε χρησιμοποιούνται οι τιμές των συντελεστών θερμοπερατότητας του πίνακα 3.4.
Οι τιμές του πίνακα 3.4. (πίνακες 3.4α. και 3.4β.) της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε 20701-1/2010 χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που ο επιθεωρητής δεν διαθέτει στοιχεία για την κατασκευή ενός δομικού στοιχείου υφιστάμενου κτηρίου. Οι τιμές του πίνακα είναι ενδεικτικές τιμές για τυπική κατασκευή δομικού στοιχείου σε υφιστάμενο πάντα κτήριο και όχι για νέο υπό μελέτη κτήριο.
Αν ο επιθεωρητής έχει διαθέσιμα στοιχεία για τα δομικά στοιχεία του κτηριακού κελύφους ενός υφιστάμενου κτιρίου, τότε, εφόσον αυτά επαληθεύονται από την επιθεώρηση που διενεργεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υπολογίσει τους συντελεστές θερμοπερατότητας που θα εισαγάγει στο λογισμικό.
Κατά την επιθεώρηση νέων κτηρίων που διαθέτουν μελέτη ενεργειακής απόδοσης, ως συντελεστές θερμοπερατότητας λαμβάνονται αυτοί που αναφέρονται στη μελέτη, με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει σωστά η εφαρμογή της και από τον έλεγχο του επιθεωρητή δεν προκύπτει η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή της μελέτης θερμομόνωσης.
Σε ποιες περιπτώσεις κεκλιμένων επιστεγάσεων λαβμάνονται υπόψη οι συντελεστές θερμοπερατότητας του πίνακα 3.4.β της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1
Οι τιμές για κεκλιμένες επιστεγάσεις που δίνονται στον πίνακα 3.4.β. αφορούν τρεις βασικές κατηγορίες:
α. Οριζόντια οροφή κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι στέγες όπου μεταξύ του επιστεγασμένου χώρου και της κεκλιμένης στέγης του, παρεμβάλεται οριζόντιο δομικό στοιχείο. Αυτό το οριζόντιο δομικό στοιχείο (χωρίς θερμομόνωση ή με ανεπαρκή θερμομόνωση κατά Κ.Θ.Κ.) μπορεί να είναι, είτε πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος, είτε ψευδοροφή, το οποίο όμως, διαχωρίζει λειτουργικά τον ελεύθερο χώρο κάτω από τη μη θερμομονωμένη στέγη και τον κύριο χώρο του δωματίου.
β. Κεραμοσκεπή επί κεκλιμένης πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι στέγες οι οποίες δεν διαθέτουν οριζόντιο δομικό στοιχείο μεταξύ του χώρου (δωματίου) και της στέγης.
γ. Κεραμοσκεπή επί κεκλιμένης ξύλινης στέγης. Και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι στέγες οι οποίες δεν διαθέτουν οριζόντιο δομικό στοιχείο μεταξύ του χώρου (δωματίου) και της στέγης.
Αυτές οι τιμές είναι βοηθητικές στην περίπτωση που οι επιθεωρητές δεν έχουν την δυνατότητα προσδιορισμού της κατασκευής ενός δομικού στοιχείου και πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια τιμή για τους υπολογισμούς. Οι επιθεωρητές δεν δεσμεύονται να χρησιμοποιήσουν τις τιμές αυτές στην περίπτωση που έχουν πραγματικά και αληθή δεδομένα για το εξεταζόμενο δομικό στοιχείο και μπορούν να υπολογίσουν το U αναλυτικά.
Πως ορίζονται οι γυάλινες προσόψεις
Κάθε πρόσοψη που αποτελείτε στο σύνολό της από γυαλί καλείται "γυάλινη πρόσοψη" και είναι μερικά ανοιγόμενη όταν κάποιο τμήμα της είναι ανοιγόμενο, π.χ. γυάλινη πόρτα σε γυάλινη πρόσοψη καταστήματος.
Το τμήμα της γυάλινης πρόσοψης που είναι ανοιγόμενο πρέπει να ορίζεται ξεχωριστά από το μη ανοιγόμενο τμήμα, καθώς με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται η διείσδυση αέρα του κτηρίου αναφοράς για το ανοιγόμενο τμήμα.
Κούφωμα με εξωτερικό ρολό. Πως υπολογίζεται ο συντελεστής θερμοπερατότητας
Τα ρολά όπως και όλα τα προστατευτικά φύλλα των κουφωμάτων, δεν λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου ως στοιχεία σκίασης του κτηρίου. Γι' αυτόν τον λόγο δεν καθορίζεται η χρήση τους και στο λογισμικό.
Παρ' όλα αυτά το κυτίο περιέλιξης του ρολού που βρίσκεται επάνω από τον κούφωμα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του συντελεστή θερμοπερατότητας U του κουφώματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:
α) με τη θεώρησή του ως τμήμα του κουφώματος και συγκεκριμένα ως τμήμα του πλαισίου με τα αντίστοιχα θερμικά χαρακτηριστικά ανάλογα με το είδος κατασκευής του κιβωτίου.
β) με τη θεώρησή του ως τμήμα τοιχοποιίας (αδιαφανές δομικό στοιχείο) στην περίπτωση που το κιβώτιο είναι χωνευτό στην τοιχοποιία με εσωτερική επικάλυψη (π.χ. μονή πλινθοδομή) από άλλο δομικό στοιχείο.
γ) ως ξεχωριστό τμήμα που υπολογίζεται ως πέτασμα σύμφωνα με τον τύπο 2.13. της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2 και λαμβάνοντας υπόψη τη θερμογέφυρα στο σημείο επαφής με το πραγματικό πλαίσιο (αυτός ο τρόπος προσφέρεται για τον υπολογισμό, ιδίως αν το κυτίο περιέλιξης του ρολού είναι θερμομονωμένο, οπότε λαμβάνεται ο συντελεστής U χαμηλότερος, αναλόγως της θερμομονωτικής προστασίας που προσφέρει).
Διόρθωση διατύπωσης στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2/2010 για τον υπολογισμό της θερμοπερατότητας δομικών στοιχείων μεταξύ θερμαινόμενων χώρων.
Στην ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010, στη σελίδα 41, στην πρώτη παράγραφο της ενότητας 2.5,υπήρχε ένα λάθος διατύπωσης το οποίο διορθώθηκε ως εξής:
"Οι εξωτερικές επιφάνειες σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον αποτελούν διαχωριστικά στοιχεία με θερμαινόμενο χώρο, υπεισέρχονται στον υπολογισμό της επιφάνειας Α στο σύνολό τους, όπως ορίζεται στην ενότητα 2.6.1."
Συντελεστές σκίασης από φύτευση κτηρίου
Η περιφερειακή φύτευση (δέντρα, πέργκολες κ.ά) που δημιουργεί σκίαση στις επιφάνειες του κτηρίου λαμβάνεται επίσης υπόψη στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου. Ανάλογα με τη θέση, το ύψος και την απόσταση της φύτευσης υπολογίζονται οι αντίστοιχοι συντελεστές σκίασης για κάθε επιφάνεια που σκιάζεται.
Για παράδειγμα, η δεντροφύτευση γύρω από το κτήριο λαμβάνεται ως σκίαση από φυσικά εμπόδια του περιβάλλοντα χώρου, ενώ μια πέργκολα λαμβάνεται υπόψη ως πρόβολος, δηλαδή ως οριζόντιο σκίαστρο.
Συντελεστές σκίασης οριζόντιας επιφάνεια κτηρίου
Ο συνολικός συντελεστής σκίασης για τις επιστεγάσεις οριζόντιες ή κεκλιμένες (π.χ. δώματα ή στέγες), εξαρτάται από τη μορφολογία του περιβάλλοντος χώρου (δηλαδή από φυσικά ή τεχνητά εμπόδια) και από τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν επάνω στις επιστεγάσεις, όπως η απόληξη κλιμακοστασίου, οι ηλιακοί συλλέκτες, οι εγκαταστάσεις κλιματισμού κ.ά.
Για λόγους απλοποίησης, για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων ο συντελεστής σκίασης κατά την ενεργειακή μελέτη και επιθεώηση λαμβάνεται ίσος με 0,9, ανεξαρτήτως του βαθμού σκίασης των οριζόντιων επιφανειών, υπό την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων είναι μικρότερος από 0,6 [W/(m2/K)].
Ο υπολογισμός του συνολικού συντελεστή σκίασης είναι αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, στην περίπτωση αδυναμίας αναλυτικού υπολογισμού, ο συντελεστής σκίασης των επιστεγάσεων λαμβάνεται ίσος με:
0,9 για συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μεγαλύτερο ή ίσο από 0,6 [W/(m2/K)] και περιορισμένη σκίαση των επιστεγάσεων. Ως περιορισμένη σκίαση νοείται η έλλειψη φυσικών ή τεχνητών εμποδίων, καθώς και η ύπαρξη Η/Μ εγκαταστάσεων μικρής επιφάνειας.
0,6 για συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μεγαλύτερο ή ίσο από 0,6 [W/(m2/K)] και μερική σκίαση των επιστεγάσεων.
0,3 για συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μεγαλύτερο ή ίσο από 0,6 [W/(m2/K)] και με σημαντική σκίαση των επιστεγάσεων (π.χ. μεγάλου ύψους κτήρια, μεγάλο ποσοστό κάλυψη επιστεγάσεων από Η/Μ εγκαταστάσεις κ.ά.).
Οι ως άνω συντελεστές σκίασης για επιστεγάσεις μπορούν να ληφθούν υπόψη και για ανοίγματα οροφής, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν κάποιο ειδικό σύστημα σκίασης.
Πότε και πώς εισάγονται οι θερμογέφυρες στο λογισμικό για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοση του κτηρίου;
Στα παλαιά κτήρια κατασκευής, δηλαδή στα ανεγερθέντα πριν από το 1979, οι θερμογέφυρες θεωρούνται αμελητέες σε σχέση με τις συνολικές απώλειες του κελύφους και για' αυτό το λόγο δεν λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς . Κατά συνέπεια δεν απαιτείται η εισαγωγή δεδομένων για τις θερμογέφυρες στο λογισμικό.
Για κτήρια κατασκευής κατά την περίοδο 1979-2010, οι θερμογέφυρες εισάγονται αυτόματα στους υπολογισμούς στο λογισμικό, ως σταθερή τιμή (0,10 W/(m2/K)) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2010 και εφόσον έχει καθοριστεί η ημερομηνία κατασκευής του κτηρίου και έχει επιλεγεί η ένδειξη "θερμομόνωση κατακόρυφων δομικών στοιχείων του κτηρίου".
Για τα νέα κτήρια, που μελετώνται σύμφωνα με τον Κ.Εν.Α.Κ., οι θερμογέφυρες εισάγονται αναλυτικά στο ίδιο φύλλο εισαγωγής δεδομένων των δομικών στοιχείων και κάτω από τα διαφανή και αδιαφανή δομικά στοιχεία του κτηρίου.
Πώς λαμβάνονται υπόψη οι θερμογέφυρες για κτήρια της περιόδου 1979-2010;
Για τα κτίρια που κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο 1979-2010, σύμφωνα με την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2010 στο λογισμικό εισάγεται η τιμή U ίση με την τιμή της υφιστάμενης μελέτης ή, σε περίπτωση μη ύπαρξης μελέτης, εισάγεται η τιμή του βοηθητικού πίνακα 3.4α. και 3.4β. της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.
Η τιμή 0,10 W/(m2/K) για τις θερμογέφυρες προστίθεται αυτόματα από το λογισμικό, όταν έχει καθοριστεί η ημερομηνία κατασκευής του κτηρίου και έχει επιλεγεί η ένδειξη "θερμομόνωση κατακόρυφων δομικών στοιχείων του κτηρίου".
Ορίζουμε θερμογέφυρες μεταξύ θερμαινόμενων και μη θερμαινόμενων χώρων;
Οι θερμογέφυρες ορίζονται αναλυτικά μεταξύ θερμαινόμενου και μη θερμαινόμενου χώρου. Δείτε οδηγίες στη σελίδα 39 της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2/2010.
Όταν στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2/2010 δεν δίνεται κάποιος τύπος θερμογέφυρας, ποια τιμή λαμβάνεται για τους υπολογισμούς;
Η Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2/2010 δίνει τους πιο αντιπροσωπευτικούς τύπου θερμογεφυρών για τα ελληνικά κτήρια. Σε περίπτωση μη αναφοράς ενός τύπου θερμογέφυρας του κτηρίου, τότε για τους υπολογισμούς λαμβάνεται ο πλησιέστερος τύπος θερμογέφυρας που περιγράφεται στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2/2010.
Επειδή ο Κ.Εν.Α.Κ. στον υπολογισμό των θερμογεφυρών δεν έχει λάβει υπόψη άλλα υλικά εκτός του οπλισμένου σκυροδέματος και της οπτοπλινθοδομής, όλα τα υπόλοιπα υλικά κατά απλοποιητική παραδοχή ανάγονται σε αυτά τα δύο. Δηλαδή:
α) Η πέτρα και το μέταλλο έρχονται πλησιέστερα προς το οπλισμένο σκυρόδεμα.
β) Τα διαφόρων τύπων πετάσματα από οργανικά και ανόργανα υλικά και το ξύλο ανάγονται στην οπτοπλινθοδομή.
Καθορισμός μη θερμαινόμενων χώρων σε περίπτωση υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης τμήματος κτηρίου (π.χ. διαμέρισμα), κατά την ενεργειακή επιθεώρηση;
Κατά την διαδικασία ενεργειακής επιθεώρησης τμήματος κτηρίου και μόνο (π.χ. διαμερίσματος), το οποίο εφάπτεται με μη θερμαινόμενους χώρους (π.χ. κλιμακοστάσιο), για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου, θεωρείται κατά παραδοχή ότι εφάπτεται με τον εξωτερικό αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα δομικά στοιχεία του τμήματος κτηρίου που εφάπτονται με το μη θερμαινόμενο χώρο (τοιχοποιίες, ανοίγματα κ.ά.), περιγράφονται ως εφαπτόμενα με τον εξωτερικό αέρα αλλά με συντελεστή θερμοπερατότητας (U) μειωμένο κατά το ήμισυ του υπολογιζόμενου (δηλαδή πολλαπλασιαζόμενο επί μειωτικό συντελεστή b=0,5) και με πλήρη σκίαση (μηδενικό συντελεστή σκίασης) χειμώνα και καλοκαίρι. Ο υπολογισμός του συντελεστή θερμοπερατότητας U γίνεται βάσει της πραγματικής θέσης του δομικού στοιχείου, δηλαδή σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο.
Στην περίπτωση που στην επιφάνεια του τμήματος κτηρίου προς μη θερμαινόμενο χώρο υπάρχει και εξώθυρα, ο συντελεστής θερμοπερατότητας πρέπει να υπολογιστεί προς μη θερμαινόμενο χώρο. Οι τιμές του πίνακα 3.12 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, αφορούν πόρτες σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα. Για εξωτερικές πόρτες χωρίς υαλοπίνακες και σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο, οι συντελεστές θερμομόνωσης είναι για μεταλλικές 4 [W/(m2. Κ)] και 2,7 [W/(m2.K)] για πλαστικές και ξύλινες. Η εξώθυρα θα πρέπει να οριστεί ως "μη ανοιγόμενο κούφωμα", καθώς δεν υπάρχει διείσδυση αέρα μεταξύ θερμικής ζώνης και ΜΘΧ και με μηδενική διαπερατότητα στην ηλιακή ακτινοβολία στην περίπτωση που είναι 100% αδιαφανής.
Στην περίπτωση που εφαρμοστεί η πιο πάνω παραδοχή για το τμήμα κτηρίου προς ΜΘΧ ή ηλιακό χώρο, δεν ορίζεται ο μη θερμαινόμενος χώρος, ούτε διαχωριστική επιφάνεια.
Τονίζεται και πάλι ότι ο παραπάνω απλοποιητικός τρόπος υπολογισμού δεν ισχύει στην περίπτωση υπολογισμού ενεργειακής απόδοσης ολόκληρου του κτηρίου.
Πως ορίζονται στο λογισμικό οι επιφάνειες μεταξύ δύο ΜΘΧ (π.χ. δάπεδο ισόγειου ΜΘΧ προς οροφή ενός άλλου υπόγειου ΜΘΧ);
Όταν μια αδιαφανής επιφάνεια του μη θερμαινόμενου χώρου είναι σε επαφή με έναν άλλο μη θερμαινόμενο χώρο δεν ορίζεται χωριστά, διότι λαμβάνεσαι ως αδιαβατική. Δηλαδή μεταξύ των δύο μη θερμαινόμενων χώρων θεωρητικά δεν υπάρχει θερμική σύζευξη.
Ως αδιαφανείς και διαφανείς επιφάνειες μη θερμαινόμενων χώρων ορίζονται μόνον αυτές που έρχονται σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα ή με το έδαφος.
Κατά συνέπεια δεν ορίζονται στο λογισμικό.
Πώς ορίζεται η εξώθυρα ενός κτηρίου ή διαμερίσματος;
1. Ως αδιαφανές δομικό στοιχείο της διαχωριστική επιφάνειας μεταξύ διαμερίσματος και κλιμακοστασίου. Στην περίπτωση αυτή ο συντελεστής θερμοπερατότητας για τις πόρτες πρέπει να υπολογιστεί προς μη θερμαινόμενο χώρο. Οι τιμές του πίνακα 3.12 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, αφορούν πόρτες σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα. Για εξωτερικές πόρτες χωρίς υαλοπίνακες και σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο, οι συντελεστές θερμομόνωσης είναι 4 [W/(m2.K)] για μεταλλικές και 2,7[W/m2.K)] για πλαστικές και ξύλινες.
2. Ως αδιαφανές δομικό στοιχείο σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα, όταν δεν μεσολαβεί κλιμακοστάσιο.
3. Ως διαφανές δομικό στοιχείο σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα «ανοιγόμενο κούφωμα» όταν δεν μεσολαβεί κλιμακοστάσιο και μηδενικό συντελεστή διαπερατότητας στη ηλιακή ακτινοβολία «g».
4. Ως διαφανές δομικό στοιχείο «μη ανοιγόμενο κούφωμα» εφόσον είναι σε επαφή με ΜΘΧ ή ηλιακό χώρο (π.χ. κλιμακοστάσιο) και θεωρηθεί κατά την επιθεώρηση τμήματος κτιρίου ότι εφάπτεται με τον εξωτερικό αέρα, οπότε και δεν αξιολογείται η διείσδυση αέρα. Ο συντελεστής διαπερατότητας στη ηλιακή ακτινοβολία «g» θεωρείται και σε αυτή την περίπτωση μηδενικός.
Η διείσδυση αέρα από την εξώθυρα πρέπει να συνυπολογίζεται στον αερισμό από κουφώματα μόνο στην περίπτωση που εφάπτεται με τον εξωτερικό αέρα.
Στην περίπτωση διαχωριστικής επιφάνειας μιας θερμικής ζώνης με ένα μη θερμαινόμενο χώρο (Μ.Θ.Χ.) ή ηλιακό χώρο ποιοι συντελεστές δηλώνονται;
Όταν επάνω στη διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ ζώνης και μη θερμαινόμενου ή ηλιακού χώρου προσπίπτει στη διάρκεια της ημέρας ηλιακή ακτινοβολία, τότε πρέπει να προσδιοριστούν και οι ακόλουθες παράμετροι:
1. Οι συντελεστές σκίασης, οι οποίοι ισούνται με 0 όταν δεν ηλιάζεται η επιφάνεια, ενώ όταν ηλιάζεται υπολογίζονται ανάλογα με τις γωνίες θέασης.
2. Ο προσανατολισμός γ, ο οποίος δεν ορίζεται όταν δεν ηλιάζεται η επιφάνεια, ενώ όταν ηλιάζεται παίρνει τιμή ανάλογα με τον προσανατολισμό της διαχωριστικής επιφάνειας.
3. Οι τιμές των συντελεστών α και ε, οι οποίοι δηλώνονται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία η διαχωριστική επιφάνεια δέχεται ηλιακή ακτινοβολία.
Πιστοποίηση ανοιγμάτων - Σήμανση CE.
Στην παράγραφο 3.2.3.2. της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2010, ο πίνακας 3.10. για ανοίγματα, ισχύει μόνο στην περίπτωση υφιστάμενων κτιρίων ή νέων κτιρίων με υποβολή φακέλου στην αρμόδια πολεοδομία πριν από την 1.10.2010 που τέθηκε σε ισχύ ο Κ.ΕΝ.Α.Κ.
Για τα νέα κτίρια μετά την εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ., όλα τα δομικά υλικά θα πρέπει βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας να φέρουν σήμανση CΕ. Άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανένα δομικό στοιχείο όπως τα κουφώματα, οι υαλοπίνακες κ.ά. χωρίς την σήμανση CE.
Η διαδικασία είναι η εξής: Μαζί με το δελτίο αποστολής, ο προμηθευτής θα πρέπει να δώσει συνοδευτικό έγγραφο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κουφωμάτων (θερμοπερατότητα υλικών, διαπερατότητα στην ηλιακή ακτινοβολία, κ.τ.λ.), που προϋποθέτει η σήμανση CE.
Για τους υπολογισμούς, κατά τη διαδικασία μιας ενεργειακής μελέτης, ο μελετητής μπορεί να χρησιμοποιήσει ενδεικτικές τιμές των πινάκων που δίνονται στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2, αν δεν γνωρίζει τις τιμές των προϊόντων της αγοράς. Όμως κατά το στάδιο της κατασκευής θα πρέπει να βρεθούν τα προϊόντα με αυτές τις τιμές των θερμοφυσικών χαρακτηριστικών που θα περιγράφονται στη μελέτη και που θα πιστοποιούνται με τα κατάλληλα πιστοποιητικά κατά CE. Σε περίπτωση επιλογής υλικών (π.χ. κουφωμάτων) με άλλες τιμές, θα πρέπει με την ολοκλήρωση του έργου να γίνει ενημέρωση του φακέλου στη Διεύθυνση Πολεοδομίας.
Ελαφροβαρείς τσιμεντόλιθοι και υπολογισμός θερμογεφυρών
Επειδή οι ελαφροβαρείς τσιμεντόλιθοι εμφανίζουν θερμομονωτικές ιδιότητες και μπορούν να θεωρηθούν στην πράξη ως θερμομονωτικά υλικά. Για τον υπολογισμό του γραμμικού συντελεστή Ψ, μέσω της κατάλληλης επιλογής λεπτομέρειας θερμογεφυρών, ο μελετητής μπορεί να θεωρήσει την ευμενέστερη δυνατή θέση θερμομόνωσης ανά περίπτωση.
Προσοχή, κατά τους υπολογισμούς πρέπει να γίνεται χρήση του συντελεστή αγωγιμότητας (λ) σχεδιασμού, δηλαδή της αγωγιμότητας για 4% κατ' όγκο υγρασία και όχι του "λ" ξηρού (dry) που ενδεχομένως να δίνει η εταιρεία στην σήμανση CE.
Πως ορίζονται οι ψευδοροφές μια θερμικής ζώνης για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης κτηρίου
Οι δευτερεύοντες βοηθητικοί χώροι που δεν θερμαίνονται και που συνδέονται λειτουργικά με μια θερμική ζώνη (π.χ. αποθηκευτικός χώρος εντός διαμερίσματος, ψευδοροφή που διαχωρίζεται από το θερμαινόμενο χώρο με δομικό στοιχείο που δεν είναι θερμομονωμένο) λαμβάνονται ως τμήμα της θερμικής ζώνης.
Πως αντιμετωπίζονται κατά την έκδοση ΠΕΑ τα καταστήματα με μεταλλικό ρολό
Στην περίπτωση εμπορικού καταστήματος με μεταλλικό ρολό, το οποίο είναι συνεχώς ανοιγμένο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του (π.χ. οπωροπωλείο, ιχθυοπωλείο κτλ.), το κατάστημα δεν μπορεί να διασφαλίσει τις απαιτούμενες εσωτερικές συνθήκες θερμικής άνεσης, καθώς αερίζεται συνεχώς. Για το λόγο αυτό δεν θα έπρεπε να θερμαίνεται ή να ψύχεται.
Ο Κ.Εν.Α.Κ. δεν αντιμετωπίζει ξεχωριστά τις επιμέρους χρήσεις εμπορικών καταστημάτων, όπως και αυτά τα οποία, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους ο εσωτερικός χώρος δεν διαχωρίζεται από το εξωτερικό περιβάλλον μέσω κάποιου δομικού στοιχείου (συμπαγές ή κούφωμα), οπότε υπάρχει συνεχής ανανέωση του αέρα.
Κατά την ενεργειακή επιθεώρηση τα κτίρια μελετώνται λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δομικών και Η/Μ στοιχείων τους που θα τους προσδώσουν τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση. Δηλαδή στην περίπτωση κτιρίων με μεταλλικά ρολά, η μελέτη ενεργειακής απόδοσης γίνεται θεωρώντας ότι η επιφάνεια του κτιρίου, που καλύπτεται από το ρολό, είναι μεταλλική με συντελεστή θερμοπερατότητας U τον αντίστοιχο για μεταλλικές επιφάνειες ανάλογα με το πάχος του στοιχείου.
Ορισμός συστήματος θέρμανσης ή/και ψύξης κατά την ενεργειακή επιθεώρηση όταν υπάρχουν δύο διαφορετικά συστήματα.
Στη περίπτωση που ένα κτίρια / κτιριακή μονάδα διαθέτει δύο συστήματα θέρμανσης ή ψύξης και τα οποία έχουν και τα δύο τη δυνατότητα κάλυψης του 100% των απαιτήσεων θέρμανσης ή ψύξης, για το σύνολο των θερμαινόμενων / ψυχόμενων χώρων, τότε, κατά την ενεργειακή επιθεώρηση προτείνεται ως βέλτιστη λύση, να οριστεί ως σύστημα θέρμανσης ή ψύξης αυτό που διαθέτει την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και καταναλώνει την χαμηλότερη πρωτογενή ενέργεια για να καλυφθούν τα απαιτούμενα φορτία θέρμανσης ή ψύξης.
Ορισμός συστήματος θέρμανσης κατά την ενεργειακή επιθεώρηση όταν το υπό επιθεώρησης κτίριο / κτιριακή μονάδα δεν διαθέτει κανένα (τοπικό ή κεντρικό) σύστημα θέρμανσης.
Όταν το υπό επιθεώρηση κτίριο / κτιριακό μονάδα δεν διαθέτει κανένα τοπικό ή/και κεντρικό σύστημα θέρμανσης, θεωρείτε ότι διαθέτει ένα θεωρητικό σύστημα με τεχνικά χαρακτηριστικά ίδια με αυτά του κτηρίου αναφοράς όπως περιγράφονται στην ενότητα 4.1.1. της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010.
Δηλαδή το σύστημα θέρμανσης του κτιρίου αναφοράς περιλαμβάνει:
α) Μονάδα παραγωγής θερμότητας λέβητα-καυστήρα πετρελαίου, με θερμικό βαθμό απόδοσης 93,5% (0,93).
β) Δίκτυο διανομής με συντελεστή απωλειών 5% (δηλαδή θερμική απόδοση 0,95) όπως ορίζεται στην παράγραφο 4.3.1 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010.
γ) Τερματικές μονάδες με θερμική απόδοση 95% (0,95) όπως ορίζεται στην παράγραφο 4.4.1. της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010.
Ορισμός συστήματος θέρμανσης κατά την ενεργειακή επιθεώρηση όταν το κεντρικό σύστημα θέρμανης έχει τεθεί εκτός λειτουργίας
Σε πολλές περιπτώσεις το υπό εξέταση κτίριο διαθέτει κεντρικό σύστημα θέρμανσης (λέβητας, αντλία θερμότητα κτλ), το οποίο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω:
α) βλάβης η οποία πρόκειται να αποκατασταθεί,
β) παλαιότητας, με κατάργηση μονάδων (μερική ή πλήρη αποξήλωση εξοπλισμού),
γ) απόφασης ενοίκων, π.χ. ασυμφωνία για οικονομικούς λόγους, κτλ.
Κατά την ενεργειακή επιθεώρηση δηλώνεται ως σύστημα θέρμανσης, το υφιστάμενο κεντρικό σύστημα που υπάρχει στο κτίριο εγκατεστημένο. Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 189533/2011, για κάθε σύστημα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά φύλλο συντήρησης και ρύθμισης του συστήματος θέρμανσης, του τρέχοντος έτους ή του προηγούμενου έτους.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι το κεντρικό σύστημα θέρμανσης έχει καταργηθεί λόγω παλαιότητας, τότε κατά την ενεργειακή επιθεώρηση δηλώνεται ως σύστημα θέρμανσης, οποιοδήποτε άλλο σύστημα υπάρχει διαθέσιμο στο κτίριο ή κτιριακή μονάδα, για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, π.χ. ηλεκτρικά σώματα, αντλίες θερμότητας, θερμάστρες αερίου, κτλ.
Διαδικασίες συντήρησης και ρύθμισης της λειτουργίας σταθερών εστίων καύσης (λέβητες-καυστήρες). Πραγματική μετρούμενη θερμική ισχύς λέβητα.
Επιβάλλεται η εκτέλεση εργασιών συντήρησης και ρύθμισης λειτουργίας σε σταθερές εστίες καύσης σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 189533/2011 (ΦΕΚ 2654/9-11-2011). Η εφαρμογή είναι υποχρεωτική σε ετήσια ή εξάμηνη βάση ανάλογα με την τελική χρήση των μονάδων, θέρμανση χώρων ή/και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης ή/και ατμού. Ειδικά για τις μονάδες με θερμική ισχύ μεγαλύτερη από 400kW η εφαρμογή της πιο πάνω Κ.Υ.Α. είναι υποχρεωτική σε μηνιαία βάση για την περίοδο λειτουργίας τους.
Κάθε κτήριο με εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης λέβητα-καυστήρα υποχρεούται στην εφαρμογή της πιο πάνω ΚΥΑ.
Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 189533/2011 και το υπόδειγμα του φύλλου ελέγχου του λέβητα, το βασικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση καυσαερίων είναι ο εσωτερικός βαθμός θερμικής απόδοσης της μονάδας λέβητα-καυστήρα (ή απόδοση καύσης). Ο εσωτερικός βαθμός θερμικής απόδοσης, (αγνοώντας τις απώλειες δια ακτινοβολίας και μεταφοράς από το λέβητα), είναι ο λόγος της ωφέλιμης αποδιδόμενης από το λέβητα θερμικής ισχύος, προς την θερμική ισχύ του καυσίμου που καταναλώνει ο καυστήρας η οποία υπολογίζεται ως το γινόμενο:
[κατανάλωση καυσίμου] x [κατώτερη θερμογόνος δύναμη].
Η πραγματική ωφέλιμη θερμική ισχύς Pm του λέβητα, υπολογίζεται από το γινόμενο του εσωτερικού βαθμού θερμικής απόδοσης ngm της καύσης όπως μετρήθηκε, επί την θερμική ισχύ του καυσίμου που καταναλώνει ο καυστήρας:
Pm = [θερμική ισχύς καυσίμου που καταναλώνει ο καυστήρας] x [μετρούμενος βαθμός απόδοσης]
Μονάδα παραγωγής θέρμανσης. Ποια τιμή εισάγουμε ως θερμική ισχύ (kW) λέβητα;
Η τιμή της θερμικής ισχύος της μονάδας λέβητα-καυστήρα, χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον καθορισμό του βαθμού θερμικής απόδοσης (%) του κτηρίου αναφοράς. Η θερμική ισχύς του λέβητα καθορίζεται κατά περίπτωση:
1. Για τα νέα ή ριζικά ανακαινιζόμενα κτήρια, κατά την ενεργειακή μελέτη ή επιθεώρηση, χρησιμοποιούμε την ονομαστική θερμική ισχύ (kW) του λέβητα-καυστήρα από τις τεχνικές προδιαγραφές τον κατασκευαστή.
2. Για υφιστάμενα κτήρια χρησιμοποιούμε τη θερμική ισχύ από το φύλλο ανάλυσης καυσαερίων της μονάδας λέβητα-καυστήρα, το οποίο είναι υποχρεωτικό να εκδίδεται κάθε χρόνο ή κάθε 6 μήνες (ανάλογα την ισχύ), για όλα τα κτήρια με κεντρικό σύστημα θέρμανσης λέβητα-καυστήρα (σταθερές εστίες καύσης).
3. Αν το κτήριο δεν διαθέτει σύστημα θέρμανσης τότε ως θερμική ισχύ εισάγουμε την τιμή 0.
Μονάδα παραγωγής θέρμανσης. Ποια είναι η θερμική απόδοση (%) λέβητα-καυστήρα η οποία λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς;
Για τους υπολογισμούς χρησιμοποιείται ως θερμική απόδοση (%) λέβητα-καυστήρα η υπολογιζόμενη ngen, η οποία προκύπτει από τον έλεγχο υπερ-διαστασιολόγησης. Για τον υπολογισμό της θερμικής απόδοσης ngen απαιτείται ο προσδιορισμός της θεωρητικής ισχύος της μονάδας λέβητα-καυστήρα Pgen και της πραγματικής ωφέλιμης ισχύος Pm.
Η θεωρητική ισχύς Pgen υπολογίζεται από την σχέση 4.1 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, ενώ η πραγματική Pm λαμβάνεται ως ακολούθως:
1. Για τα νέα ή ριζικά ανακαινιζόμενα κτήρια, κατά την ενεργειακή μελέτη, χρησιμοποιείται η ονομαστική θερμική απόδοση (%) του λέβητα-καυστήρα από τον κατασκευαστή. Αν δεν είναι γνωστή, προσδιορίζεται από τις αναλυτικές σχέσεις που δίνονται στον πίνακα 4.2. της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010.
2. Για όλα τα κτήρια προς επιθεώρηση χρησιμοποιείται η θερμική ισχύ λέβητα από το φύλλο ανάλυσης καυσαερίων. Σύμφωνα με την ΚΥΑ 189533/2011 (ΦΕΚ 2654/9-11-2011), σε όλα τα νέα ή υφιστάμενα κτήρια, μετά την εγκατάσταση μιας νέας μονάδας θέρμανσης (λέβητα-καυστήρα), συμπληρώνεται το σχετικό φύλλο ανάλυσης καυσαερίων, πριν την έναρξη λειτουργίας της μονάδας στο κτήριο.
Από τον λόγο Pm / Pgen , προσδιορίζονται και οι μειωτικοί συντελεστές ng1 και ng2, βάσει των οποίων υπολογίζεται η τελική θερμική απόδοση του λέβητα-καυστήρα ngen.
Για τον υπολογισμός της θεωρητικής ισχύος Pgen από την σχέση 4.1. η επιφάνεια Α που χρησιμοποιείται, είναι η συνολική εξωτερική επιφάνεια του κτηριακού κελύφους (τοίχοι, οροφές, πυλωτή, ανοίγματα), που είναι εκτεθειμένη στον εξωτερικό αέρα ή/και σε επαφή με όμορα κτήρια ή/και σε επαφή με μη θερμαινόμενους χώρους ή/και σε επαφή με το έδαφος, όπως λαμβάνονταν υπόψη στον Κανονισμό Θερμομόνωσης και όπως λαμβάνεται υπόψη πλέον κατά τον έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας του κτηρίου.
Έλεγχος ΥΠΕΡΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗΣ συστήματος θέρμανσης που καλύπτει παράλληλα φορτία μηχανικού αερισμού ή/και Ζ.Ν.Χ.
Σε περίπτωση που η υφιστάμενη μονάδα λέβητα-καυστήρα του κτηρίου, καλύπτει παράλληλα τις ανάγκες για θέρμανση χώρων και παροχής ζεστού νερού χρήσης, τότε στη σχέση 4.1 θα πρέπει να προστεθεί και το θερμικό φορτίο για ζεστό νερό χρήσης.
Αντίστοιχα σε περίπτωση που η υφιστάμενη μονάδα λέβητα-καυστήρα του κτηρίου, καλύπτει παράλληλα και θερμικά φορτία για τον μηχανικό αερισμό των χώρων (παροχή νωπού αέρα μέσω ΚΚΜ κ.τ.λ.), τότε στη σχέση 4.1. θα πρέπει να προστεθεί και το αντίστοιχο θερμικό φορτίο για τον μηχανικό αερισμό.
Τέλος σε περίπτωση που η υπολογιζόμενη μέγιστη θερμική ισχύς Pgen είναι μικρότερη από 20kW, τότε λαμβάνεται ίση με 20kW. Το ίδιο ισχύει και για τους τοπικούς λέβητες θερμικής ισχύος Pm μέχρι 20kW, οι οποίοι καλύπτουν συνήθως μονοκατοικίες ή διπλοκατοικίες ή τμήμα κτιρίου (π.χ. διαμέρισμα), και κατά συνέπεια στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζεται έλεγχος υπερδιαστασιολόγησης.
Μονάδα παραγωγής θέρμανσης σε τμήμα κτηρίου. Ποια είναι η θερμική απόδοση (%) λέβητα-καυστήρα η οποία λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς, για τμήμα κτηρίου (π.χ. διαμέρισμα);
Η θερμική απόδοση (%) της μονάδας λέβητα-καυστήρα παραμένει η ίδια, είτε καλύπτει ένα διαμέρισμα, είτε το σύνολο του κτηρίου, εφόσον πρόκειται για κοινό κεντρικό σύστημα θέρμανσης.
Κατά συνέπεια και η θερμική ισχύς (kW) της μονάδας λέβητα-καυστήρα που λαμβάνεται ως δεδομένο για τους υπολογισμούς είναι η συνολική ισχύς του λέβητα.
Η τιμή της θερμικής ισχύος της μονάδας λέβητα-καυστήρα, χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον καθορισμό του βαθμού θερμικής απόδοσης (%) του κτηρίου αναφοράς.
Σε όλες τις περιπτώσεις επιθεωρήσεων, τμήματος κτηρίου ή σύνολο κτηρίου, θα πρέπει να ελεγχθεί η μονάδα λέβητα ως προς την υπερ-διαστασιολόγηση όπως περιγράφεται μέσα στην ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, παράγραφος 4.1.2.1.
Εστίες καύσης (τζάκια). Σε ποιες περιπτώσεις ορίζετε μια εστία καύσης (τζάκι) ως σύστημα θέρμανσης.
Όταν η εστία καύσης (τζάκι) είναι εφεδρική μονάδα θέρμανσης δεν δηλώνεται ως μονάδα θέρμανσης. Όταν η εστία καύσης καλύπτει τμήμα του κτηρίου ή όλο το κτήριο γιατί δεν υπάρχει άλλη συμβατική μονάδα για την θέρμανση χώρων, τότε δηλώνεται ως κανονικό σύστημα θέρμανσης.
Καθορισμός θυρίδων αερισμού στο λογισμικό.
Ως θυρίδες αερισμού θεωρούνται τα ανοίγματα που λόγω της κατασκευής τους και της θέσης τους, συμμετέχουν στο συνεχή φυσικό αερισμό των χώρων.
Δεν θεωρούνται ως θυρίδες αερισμού οι απορροφητήρες στις κουζίνες και οι εξαερισμοί των λουτρών, καθώς εφαρμόζουν βεβιασμένη κυκλοφορία (μηχανικός αερισμός) και η χρήση τους είναι περιοδική.
Κτήριο χωρίς σύστημα ψύξης. Όταν το υπό επιθεώρηση κτήριο / κτιριακή μονάδα δεν διαθέτει σύστημα ψύξης, τι χαρακτηριστικά συστήματος ψύξης εισάγουμε;
Όταν το υπό επιθεώρηση κτήριο δεν διαθέτει σύστημα ψύξης, θεωρείτε ότι διαθέτει ένα θεωρητικό σύστημα με τεχνικά χαρακτηριστικά ίδια με αυτά του κτηρίου αναφοράς όπως περιγράφονται στην ενότητα 4.2.1. της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010.
Δίκτυο διανομής - Ποια τιμή εισάγουμε ως θερμική ή ψυκτική ισχύ (kW) που μεταφέρει ένα δίκτυο διανομής;
Η τιμή της θερμικής ισχύος του δικτύου διανομής, χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της θερμικής απόδοσης (%) του δικτύου διανομής του κτηρίου αναφοράς.
Η θερμική ισχύς που μεταφέρει το δίκτυο διανομής, υπολογίζεται από την πραγματική Pm θερμική ισχύ (kW) της μονάδας λέβητα καυστήρα μειωμένη κατά το μειωτικό συντελεστή ng (%) που προκύπτει από τον έλεγχο υπερ-διαστασιολόγησης.
Σε περίπτωση τμήματος κτηρίου (π.χ. διαμέρισμα) που καλύπτεται από έναν επιμέρους κλάδο του δικτύου διανομής, τότε ως θερμική ισχύς λαμβάνεται αυτή που μεταφέρει ο κλάδος ακόμα και αν καλύπτει μεγαλύτερο τμήμα κτηρίου από το εξεταζόμενο (π.χ. δύο ή τρία διαμερίσματα). Ο καταμερισμός θερμικής ισχύος γίνεται ποσοστιαία ανάλογα με τα χιλιοστά θέρμανσης ή την επιφάνεια δαπέδου των χώρων, τους οποίους καλύπτει ο κλάδος.
Αντίστοιχα η τιμή της ψυκτικής ισχύος του δικτύου διανομής, χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της ψυκτικής απόδοσης (%) του δικτύου διανομής του κτηρίου αναφοράς. Σε περίπτωση τμήματος κτηρίου (π.χ. όροφος) που καλύπτεται από έναν επιμέρους κλάδο του κεντρικού δικτύου διανομής ψύξης, τότε ως ψυκτική ισχύς δικτύου διανομής λαμβάνεται αυτή που μεταφέρει ο κλάδος ακόμα και αν καλύπτει μεγαλύτερο τμήμα κτηρίου από το εξεταζόμενο (π.χ. δύο ή τρείς ορόφους). Ο καταμερισμός ψυκτικής ισχύος γίνεται ποσοστιαία ανάλογα με την επιφάνεια δαπέδου των χώρων που καλύπτει ο κλάδος διανομής.
Δίκτυο διανομής - Ποια τιμή εισάγουμε ως θερμική ή ψυκτική απόδοση (%) δικτύου διανομής;
Η θερμική απόδοση του δικτύου διανομής προσδιορίζεται από τον πίνακα 4.11 της παραγράφου 4.3.4 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, ανάλογα με την θερμική ισχύ που μεταφέρει το δίκτυο διανομής ή ο κλάδος διανομής, την θερμοκρασία θερμικού μέσου του δικτύου διανομής και την ποιότητα θερμομόνωσης.
Για τοπικά συστήματα παραγωγής θερμικής ενέργειας (π.χ. τζάκια, ηλεκτρικά σώματα, κ.τ.λ.) οι θερμικές απώλειες δικτύου λαμβάνονται μηδενικές.
Η ψυκτική απόδοση του δικτύου διανομής προσδιορίζεται από τον ίδιο πίνακα 4.11 της παραγράφου 4.3.4, ανάλογα με την ψυκτική ισχύ που μεταφέρει το δίκτυο διανομής ή ο κλάδος διανομής, την θερμοκρασία ψυκτικού μέσου του δικτύου διανομής και την ποιότητα θερμομόνωσης.
Τερματικές μονάδες. Ποια τιμή εισάγουμε ως βαθμό απόδοσης (%) τερματικών μονάδων;
Ανάλογα τον τύπο τερματικής μονάδας θέρμανσης προσδιορίζεται από τους πίνακες 4.12 και 4.13 η απόδοση εκπομπής, η οποία προσαυξάνεται ανάλογα αν υπάρχουν αεραγωγοί. Στην συνέχεια εισάγετε αυτή η τιμή στην σχέση 4.7 καθώς και οι λοιποί παράμετροι (frad) θέσης κ.τ.λ. προκειμένου να υπολογιστεί ο τελικό βαθμός θερμικής απόδοσης των τερματικών μονάδων.
Αν το κτήριο δεν διαθέτει σύστημα θέρμανσης τότε θεωρείτε ότι διαθέτει ίδιο σύστημα με του κτηρίου αναφοράς και ο βαθμός απόδοσης τερματικών μονάδων λαμβάνεται 93% (0,93).
Σε περίπτωση που οι τερματικές μονάδες θέρμανσης είναι παροχής αέρα (με αεραγωγούς και στόμια) χαρακτηρίζονται κατά σύμβαση ΚΚΜ, και η απόδοση εκπομπής θεωρείται 100%.
Αντίστοιχα, ανάλογα τον τύπο τερματικής μονάδας ψύξης προσδιορίζεται από τον πίνακα 4.14 η απόδοση εκπομπής, η οποία προσαυξάνεται ανάλογα αν υπάρχουν αεραγωγοί. Στην συνέχεια εισάγετε αυτή η τιμή στην σχέση 4.8 καθώς και οι λοιποί παράμετροι (fim) διακοπτόμενης λειτουργίας κ.τ.λ. προκειμένου να υπολογιστεί ο τελικό βαθμός ψυκτικής απόδοσης των τερματικών μονάδων.
Σε περίπτωση που οι τερματικές μονάδες ψύξης είναι παροχής αέρα (με αεραγωγούς και στόμια) χαρακτηρίζονται κατά σύμβαση ΚΚΜ, και η απόδοση εκπομπής θεωρείται 100%.
Βοηθητικά συστήματα εγκαταστάσεων θέρμανσης ή ψύξης. Ποια τιμή και πότε εισάγουμε ηλεκτρική ισχύ (kW) για βοηθητικά συστήματα;
Εισάγουμε την συνολική ισχύ σε (kW) όλων των βοηθητικών συστημάτων ενός κεντρικού συστήματος θέρμανση ή ψύξης όπως: κυκλοφορητές, ανεμιστήρες εξαερισμού ανεμιστήρες τερματικών μονάδων στοιχείου ανεμιστήρα, ηλεκτροβάνες, απορροφούμενη ηλεκτρική ισχύ καυστήρα, κ.α.
Αν έχουμε τοπικά συστήματα απ΄ ευθείας εκτόνωσης όπως αντλίες θερμότητας που δεν χρησιμοποιούν βοηθητικά συστήματα, τότε η βοηθητική ισχύς τους είναι μηδενική.
Αν δεν υπάρχει σύστημα θέρμανσης θεωρείται ότι είναι το ίδιο με του κτήριο αναφοράς και τότε λαμβάνετε η τιμή 5 W/m2 για κτήρια κατοικία ή 10 W/m2 για κτήρια του τριτογενή, όπως καθορίζεται στο κείμενο διόρθωσης (παράγραφος 4.5) της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010.
Συστήματα αντιστάθμισης για την αντιμετώπιση μερικών φορτίων. Ποια συστήματα θεωρούνται ως συστήματα αντιστάθμισης για την αντιμετώπιση μερικών φορτίων.
Με τον όρο αντιστάθμιση, στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης ή/και ψύξης, νοείται η δυνατότητα ρύθμισης της λειτουργίας του λέβητα ή η ρύθμιση της θερμοκρασίας του μέσου στο δίκτυο διανομής ή η ρύθμιση της παροχής του μέσου με κατάλληλες διατάξεις, προκειμένου να εξασφαλισθεί την λειτουργία του συστήματος θέρμανσης σε υψηλό βαθμό απόδοσης ακόμα και σε μερικά φορτία. Ο έλεγχος και οι αντίστοιχες ρυθμίσεις γίνονται ανάλογα τη θερμοκρασία εξωτερικού αέρα ή/και τη διακύμανση του θερμικού/ψυκτικού φορτίου ή/και τη θερμοκρασία του μέσου στο δίκτυο διανομής ή/και την θερμοκρασία εσωτερικών χώρων, κ.α.
Ως σύστημα αντιστάθμισης για την αντιμετώπιση μερικών φορτίων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε τεχνολογία με τις πιο πάνω δυνατότητες όπως:
α) πολυβάθμια συστήματα θέρμανσης (λέβητες ή/και καυστήρες), πολυβάθμια συστήματα ψύξης.
β) διατάξεις ελέγχου και ρύθμισης της θερμοκρασίας και παροχής του δικτύου διανομής, τρίοδες ή τετράδες βάνες.
γ) χρήση δύο μονάδων θέρμανσης ή/και ψύξης με διαφορετική θερμική ή/και ψυκτική ισχύ, ανάλογα την διακύμανση του θερμικού/ψυκτικού φορτίου,
δ) όλα τα παραπάνω συστήματα;
Κοινή μον. παραγ. θέρμ. χώρων και ΖΝΧ. Σε περίπτωση που χρησιμ. λέβητας αερίου συνδυασμένης λειτουργίας (για θέρμ. και παραγ. ΖΝΧ), πως γίνεται ο διαχωρισμός της ισχύος μεταξύ συστ. θέρμ. και συστ.παραγ.ΖΝΧ για την εισαγ. των απαιτ. στοιxείων στο λογισμ.
Η τιμή της θερμικής ισχύος της μονάδας λέβητα-καυστήρα χρησιμοποιείται μόνο για τον καθορισμό της θερμικής απόδοσης (%) του κτηρίου αναφοράς, είτε για το σύστημα θέρμανσης, είτε για το σύστημα παραγωγής ΖΝΧ.
Η θερμική ισχύς (kW) και θερμική απόδοση (%) της μονάδας λέβητα-καυστήρα παραμένει η ίδια, τόσο για την θέρμανση χώρων, όσο και για την παραγωγή ΖΝΧ, εφ όσον υπάρχει κοινό κεντρικό σύστημα θέρμανσης.
Κατά συνέπεια και η θερμική ισχύς (kW) της μονάδας λέβητα-καυστήρα που λαμβάνεται ως δεδομένο για τους υπολογισμούς, τόσο για την θέρμανση χώρων, όσο και για το ΖΝΧ είναι η ίδια.
Όταν όμως ο ίδιος λέβητας, κατά την θερινή περίοδο, λειτουργεί μόνο για την παραγωγή ΖΝΧ, τότε ο βαθμός θερμικής απόδοσης του μειώνεται σημαντικά, εκτός αν είναι πολυβάθμιος.
Αν κατά την θερινή περίοδο χρησιμοποιείται κάποιο άλλο συμβατικό σύστημα για την παραγωγή ΖΝΧ (π.χ. ηλεκτρική αντίσταση), τότε πρέπει να δηλωθεί και δεύτερο συμβατικό σύστημα παραγωγής ΖΝΧ που θα καλύπτει μόνο τους θερινούς μήνες.
Ποσοστό κάλυψης ψυκτικού φορτίου κτηρίου με χρήση καταστήματος ή άλλης χρήση τριτογενούς τομέα
Τα καταστήματα όπως όλα τα κτήρια του τριτογενή τομέα πρέπει να έχουν κάλυψη ψυκτικών φορτίων 100%. Αν δεν καλύπτονται 100%, τότε θεωρείτε ότι το τμήμα που δεν καλύπτεται έχει σύστημα ψύξης ίδιο με του κτιρίου αναφοράς (ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, παράγραφος 4.2.1) και ορίζεται κανονικά σαν επιπλέον σύστημα ψύξης στο λογισμικό και με ποσοστό φορτίου κάλυψης το αντίστοιχο ποσοστό της επιφάνειας που καλύπτει.
Ποσοστό κάλυψης ψυκτικού φορτίου κατοικίας
Το κτήριο αναφοράς για τις κατοικίες, διαθέτει σύστημα ψύξης που καλύπτει τα ψυκτικά φορτία του 50% της συνολικής επιφάνειας του κτηρίου.
Εάν στο υπό εξέταση κτήριο κατοικίας, υπάρχει σύστημα ψύξης που καλύπτει επιφάνεια του κτηρίου μεγαλύτερη από το 50% της συνολικής επιφάνειας (χώρων διαμονής), τότε ως ποσοστό κάλυψης ορίζεται το αντίστοιχο ποσοστό της επιφάνειας που καλύπτει το σύστημα ψύξης. Στην πράξη, επειδή τα συστήματα ψύξης κατοικιών είναι συνήθως αυτόνομες αντλίες θερμότητας τα οποία δεν λειτουργούν ταυτόχρονα, μπορεί να θεωρηθεί ότι το ποσοστό κάλυψης του ψυκτικού φορτίου, είναι 50% και όχι το ποσοστό της επιφάνειας που μπορεί να ψυχτεί από το υφιστάμενο σύστημα ψύξης. Αν το σύστημα ψύξης είναι κεντρικό αυτό δεν ισχύει
Εάν στο υπό εξέταση κτήριο κατοικίας, υπάρχει σύστημα ψύξης που καλύπτει επιφάνεια μικρότερη από το 50% της συνολικής επιφάνειας (χώρων διαμονής), τότε ως ποσοστό κάλυψης ορίζεται το 50% ίδιου με του κτηρίου αναφοράς.
Σε καμία περίπτωση το άθροισμα του ποσοστού κάλυψης φορτίου ψύξης για κάθε θερινό μήνα, δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 0.5 (50%).
Παλαιό σύστημα μηχανικού αερισμού ή μη ύπαρξη συστήματος μηχανικού αερισμού σε κτίριο του τριτογενή τομέα.
Σε περίπτωση μη ύπαρξης συστήματος μηχανικού αερισμού, τότε, θεωρείται ότι το εξεταζόμενο κτήριο του τριτογενούς τομέα διαθέτει σύστημα αερισμού παροχής νωπού αέρα σύμφωνα με τον πίνακα 2.3. της ΤΟΤΕΕ-1, με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κτηρίου αναφοράς, αλλά χωρίς ανακυκλοφορία του αέρα και σύστημα ανάκτησης θερμότητας / ψύξης (εναλλάκτη θερμότητας). Το ίδιο εφαρμόζεται και στην περίπτωση αδυναμίας καταγραφής και προσδιορισμού των τεχνικών χαρακτηριστικών του υφιστάμενου συστήματος μηχανικού αερισμού λόγω παλαιότητας.
Μηχανικός αερισμός κτιρίων τριτογενή τομέα.
Για εσωτερικούς χώρους κτιρίων, και κυρίως αυτών με μεγάλη συγκέντρωση ατόμων, η ελάχιστη ποσότητα νωπού αέρα καθορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα ΤΟΤΕΕ 2425/86 που αφορά στον σχεδιασμό συστημάτων κλιματισμού εσωτερικών χώρων. Σε κάθε περίπτωση, όταν οι απαιτήσεις σε νωπό αέρα είναι πολύ μεγάλες, η κάλυψη τους μπορεί να γίνει μόνο μέσω συστήματος μηχανικού αερισμού, προκειμένου για την αποφυγή εφαρμογής φυσικού αερισμού και κατά συνέπεια την αύξηση των θερμικών απωλειών, ιδιαίτερα κατά τις εποχές με ακραίες θερμοκρασίες.
Στο άρθρο 8 του ΚΕΝΑΚ στο (όπως διευκρινίστηκε με το εδάφιο Β.3. της εγκυκλίου 1603/4-10-2010) ο μηχανικός αερισμός κρίνεται υποχρεωτικός στα κτήρια του τριτογενούς τομέα και ιδιαίτερα στην περίπτωση μεγάλης ποσότητας παροχής νωπού αέρα, το σύστημα μηχανικού αερισμού πρέπει να διαθέτει και τις κατάλληλες διατάξεις ανάκτησης θερμότητας. Για την ενεργειακή κατάταξη ενός κτιρίου, η ποσότητα νωπού αέρα που χρησιμοποιείται κατά τους υπολογισμούς αναφέρεται στον πίνακα 2.3 της ΤΟΤΕΕ-20701-1.
Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση που το υπό εξέταση κτήριο του τριτογενούς τομέα, δεν διαθέτει μηχανικό αερισμός, για την κάλυψη της απαιτούμενης ποσότητα νωπού αέρα (σύμφωνα με τον πίνακα 2.3 της ΤΟΤΕΕ 20701-1), και παράλληλα σύστημα ανάκτησης θερμότητας (εναλλάκτης), τότε υστερεί ενεργειακά έναντι του κτηρίου αναφοράς.
Υποχρέωση εγκατάστασης ηλιοθερμικών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ)
Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 4 του νόμου 4122/2013 και όπως ορίζεται και στο άρθρο 8 (παράγραφος 3.1.στ.) του ΚΕΝΑΚ: «Σε όλα τα νέα ή ριζικά ανακαινιζόμενα κτίρια, είναι υποχρεωτική η κάλυψη του 60% των αναγκών σε ΖΝΧ από ηλιοθερμικά συστήματα ή άλλο σύστημα ΑΠΕ, ΣΗΘ, Τ/Θ ή αντλιών θερμότητας υψηλής απόδοσης».
Αδυναμία εφαρμογής των πιο πάνω εγκαταστάσεων πρέπει να τεκμηριώνεται, όπως στις περιπτώσεις όπου:
1. Η θέση του κτηρίου δεν ευνοεί την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών. Κτήριο χωρίς ηλιασμό λόγω μεγάλου ύψους των παράπλευρων κτηρίων ή φυσικών εμποδίων.
2. Στα κτήρια παραδοσιακών οικισμών και στα διατηρητέα κτήρια υπάρχει απαγόρευση εγκατάστασης οποιουδήποτε ηλιοθερμικού συστήματος στη στέγη ή στο δώμα.
3. Μη δυνατότητα πρόσβασης στο δώμα, δεν υπάρχει κοινόχρηστος επισκέψιμος χώρος για τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών.
Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις ή και σε άλλες όπου υπάρχει αδυναμία εφαρμογής ηλιακών συλλεκτών, τότε κατά τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης γίνεται μια σύντομη αναφορά και αιτιολόγηση της αδυναμίας εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών καθώς και των υπολοίπων προτεινόμενων τεχνολογιών (ΑΠΕ, ΣΗΘ., Τ/Θ. Α/Θ.). Στην περίπτωση αυτή το προβάδισμα που έχει το κτήριο αναφοράς από την εφαρμογή ηλιακών συλλεκτών για την κάλυψης του ΖΝΧ κατά 15%, να καλυφθεί στο υπό εξέταση κτήριο με κάποια άλλη τεχνολογία σε κάποια άλλη τελική χρήση (θέρμανση χώρων, ψύξη χώρων) του κτηρίου.
Όταν στο υπό εξέταση κτήριο δεν υπάρχει σύστημα παραγωγής ΖΝΧ, τι σύστημα θα πρέπει να ορίζεται στο λογισμικό;
Σε περίπτωση που το υπό εξέταση κτήριο ή τμήμα κτηρίου δεν διαθέτει σύστημα παραγωγής ΖΝΧ, τότε θα πρέπει να καθοριστεί ένα σύστημα που θα έχει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με αυτά του κτηρίου αναφοράς όπως περιγράφονται στην σχετική ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010 (παράγραφος 4.8.1.1.), εκτός από την κάλυψη 15% του ΖΝΧ από ηλιοθερμικό σύστημα.
Στην περίπτωση αυτή το προβάδισμα που έχει το κτήριο αναφοράς από την εφαρμογή ηλιακών συλλεκτών για την κάλυψης του ΖΝΧ κατά 15%, να καλυφθεί στο υπό εξέταση κτήριο με κάποια άλλη τεχνολογία σε κάποια άλλη τελική χρήση (θέρμανση χώρων, ψύξη χώρων) του κτηρίου.
Συστήματα παραγωγής ΖΝΧ. Ποσοστό κάλυψης θερμικού φορτίου ΖΝΧ από συμβατικά συστήματα παραγωγής ΖΝΧ.
Όταν καταχωρείται ένα σύστημα παραγωγής ΖΝΧ, π.χ. ηλεκτρικός θερμαντήρας (θερμοσίφωνας), τότε το φορτίο κάλυψης είναι μονάδα για όλους του μήνες του χρόνου.
Όταν έχουμε πάνω από ένα σύστημα παραγωγής ΖΝΧ, τότε το άθροισμα των ποσοστών κάλυψης φορτίων από όλα τα συστήματα για κάθε μήνα θα πρέπει να είναι πάντα μονάδα.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και όταν υπάρχει ηλιοθερμικό σύστημα για την κάλυψη ποσοστού του ΖΝΧ, πάντα ορίζεται τουλάχιστον ένα συμβατικό σύστημα παραγωγής ΖΝΧ, με μηνιαίο ποσοστό κάλυψης φορτίου μονάδα (1).
Πως προσδιορίζεται η συνεισφορά των ηλιακών συλλεκτών στο σύστημα ΖΝΧ
Όταν στο κτήριο υπάρχει ηλιακός συλλέκτης, ορίζονται αρχικά όλα τα δεδομένα των συμβατικών συστημάτων παραγωγής ΖΝΧ (π.χ. λέβητας, ηλεκτρικός θερμαντήρας, κ.α.) και στην συνέχεια ορίζεται και το ηλιοθερμικό σύστημα.
Το λογισμικό αυτόματα υπολογίζει την ενεργειακή συνεισφορά των ηλιακών συλλεκτών και την αφαιρεί από την αρχικά υπολογιζόμενη συμβατική κατανάλωση θερμικής ενέργειας για ΖΝΧ.
Σύστημα παραγωγής ΖΝΧ διπλής ενέργειας με ηλεκτρικό θερμαντήρα και ηλιακό συλλέκτη.
Στο λογισμικό το σύστημα διπλής ενέργειας (θερμαντήρας και ηλιακός συλλέκτης) για την κάλυψη των αναγκών σε ΖΝΧ καθορίζεται ως εξής:
α) Ο ηλεκτρικός θερμαντήρας (ηλεκτρική αντίσταση) ορίζεται ως το μόνο συμβατικό σύστημα για την παραγωγή ΖΝΧ και με 100% ποσοστό φορτίου κάλυψη ΖΝΧ (1). Πρέπει οπωσδήποτε να ορίζεται και απόδοση του δικτύου διανομής και του συστήματος εκπομπής (αποθήκευσης).
β) Ο ηλιακός συλλέκτης ορίζεται ξεχωριστά ως έχει, στο αντίστοιχο παράθυρο. Θα πρέπει να καθοριστούν όλα τα δεδομένα.
Το λογισμικό αυτόματα υπολογίζει την ενεργειακή συνεισφορά των ηλιακών συλλεκτών και την αφαιρεί από την αρχικά υπολογιζόμενη συμβατική κατανάλωση θερμικής ενέργειας για ΖΝΧ.
Σύστημα παραγωγής ΖΝΧ τριπλής ενέργειας, με λέβητα, ηλιακούς συλλέκτες και ηλεκτρική αντίσταση (εφεδρική ή μη)
Τα συστήματα τριπλής ενέργειας (λέβητας με ηλιακό συλλέκτη και ηλεκτρική αντίσταση) για την παραγωγή ΖΝΧ, λειτουργούν με κύρια μονάδα παραγωγής ΖΝΧ, τον συμβατικό λέβητα και κάλυψη μέρους των θερμικών φορτίων από τους ηλιακούς συλλέκτες όταν υπάρχει διαθέσιμη ηλιακή ακτινοβολία. Η ηλεκτρική αντίσταση μπορεί να λειτουργεί ως εφεδρική ή ως το κύριο συμβατικό σύστημα παραγωγής ΖΝΧ κατά την θερινή περίοδο. Το σύστημα στο λογισμικό ορίζεται ως εξής:
α) Ο λέβητας ορίζεται ως το κύριο συμβατικό σύστημα παραγωγής ΖΝΧ με όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και 100% ποσοστό κάλυψης του φορτίου ΖΝΧ για τους μήνες που λειτουργεί. Αν του θερινούς μήνες για την παραγωγή ΖΝΧ χρησιμοποιείται αποκλειστικά η ηλεκτρική αντίσταση, τότε πρέπει να δηλωθεί ως δεύτερο συμβατικό σύστημα παραγωγής ΖΝΧ που θα καλύπτει σε ποσοστό 100% το φορτίο ΖΝΧ τους αντίστοιχους θερινούς μήνες. Πρέπει οπωσδήποτε να ορίζεται και απόδοση του δικτύου διανομής και του συστήματος εκπομπής (αποθήκευσης).
β) Ο ηλιακός συλλέκτης ορίζεται ξεχωριστά ως έχει, στο αντίστοιχο παράθυρο. Θα πρέπει να καθοριστούν όλα τα δεδομένα.
Το λογισμικό αυτόματα υπολογίζει την ενεργειακή συνεισφορά των ηλιακών συλλεκτών και την αφαιρεί από την αρχικά υπολογιζόμενη συμβατική κατανάλωση θερμικής ενέργειας για ΖΝΧ.
Επισήμανση. Στη περίτπωση που υπάρχει κοινός κυκλοφορητής που μεταφέρει από το λέβητα το θερμό νερό για θέρμανση χώρων και για την παραγωγή ΖΝΧ, τότε θα πρέπει να ορίζεται η ισχύς του ως βοηθητικό σύστημα: α) μόνο μια φορά στο λογισμικό, π.χ. στο σύστημα θέρμανσης χώρων ή β) επιμερισμένη στα δύο συστήματα ανάλογα με το φορτίο για θέρμανση χώρων και ΖΝΧ.
Όταν σε μια πολυκατοικία δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα παραγωγής ΖΝΧ και με ηλιακούς συλλέκτες, πως επιμερίζεται η επιφάνεια των ηλιακών συλλεκτών που καλύπτει κάθε διαμέρισμα;
Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας. Προτείνεται ο επιμερισμός της επιφάνειας του ηλιακού συλλέκτη να γίνεται ανάλογα το φορτίο ΖΝΧ του κάθε διαμερίσματος, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 4 του ν. 4122/13, υπάρχει υποχρέωση κάλυψης του 60% του φορτίου για ΖΝΧ του κτηρίου ή της κτηριακής μονάδας από ηλιακούς συλλέκτες.
Θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι σε κάθε διαμέρισμα το θερμικό φορτίο για ΖΝΧ καλύπτεται τουλάχιστον κατά 15% από ηλιακούς συλλέκτες όσο και στο κτήριο αναφοράς, στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί την έκδοση ΠΕΑ σε επίπεδο διαμερίσματος.
Κατηγορία αυτοματισμών κτηρίων χωρίς συστήματα θέρμανσης, ψύξης, αερισμού (τριτογενής) ή ΖΝΧ
Eφόσον το κτήριο δεν διαθέτει συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού (για τριτογενή τομέα), χρησιμοποιούνται μεν τα θεωρητικά συστήματα του κτηρίου αναφοράς, αλλά δε διαθέτει και τους ίδιους αυτοματισμούς με το κτήριο αναφοράς. Στην περίπτωση αυτή, βάσει του σχετικού πίνακα 5.5 της ΤΟΤΕΕ-1 για τις διατάξειας αυτομάτου ελέγχου, εφόσον το κτήριο δεν διαθέτει καμία διάταξη αυτοματισμών, κατατάσεται στην ενεργειακή κατηγορία Δ και μόνο.
Στην περίπτωση εγκατάστασης Φ/Β στα πλαίσια του προγράμματος για τον ενεργειακό συμψηφισμό "metering", απόφαση υπ' αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ. 24461 (ΦΕΚ Β' 3583/31.12.2014), λαμβάνονται υπόψη τα Φ/Β στην εκτίμηση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων;
Σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ-4/20701, στην τελευταία παράγραφος της ενότητας 2.1.7.Πίνακας 4 - Συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, αναφέρεται ότι: "Η καταγραφή των φωτοβολταϊκών (ΦΒ) αφορά στην περίπτωση που το κτίριο διαθέτει φωτοβολταϊκά για κάλυψη του συνόλου ή μέρους των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια του προς επιθεώρηση κτιρίου/ τμήματος κτιρίου και όχι για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο".
Κατά συνέπεια, στην περίπτωση εγκατάτασης Φ/Β συστημάτων για ιδιοκατανάλωση, όπως είναι η περίπτωση του metering, τότε αυτά λαβάνονται υπόψη για την εκτίμηση της ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακής πιστοποίησης του κτηρίου.