Ο σεβασμός και η εκτίμηση που τρέφουν οι αρχιτέκτονες της Κίνας για τον ελληνικό πολιτισμό και το φιλοσοφικό υπόβαθρο του λαού μας, αλλά και η θέληση για επιβράβευση εκ μέρους των Κινέζων μηχανικών του μεγάλου ενδιαφέροντος που επέδειξε ο σπουδαίος Έλληνας μηχανικός, Βασίλης Σγούτας για την αρχιτεκτονική της μακρινής Κίνας, ήταν η αφορμή για την μετάφραση στην Κινεζική γλώσσα, του βιβλίου του με τίτλο «A Journey with the Architects of the World». Μέσα από το βιβλίο αναδεικνύεται η αμφίδρομη αναγνώριση του σπουδαίου έργου των μηχανικών των δύο χωρών, των προερχόμενων από τους μόνους πολιτισμούς που πάνε, αδιάλειπτα, τόσο πίσω… Χαρακτηριστικό είναι το ξεκίνημα της ομιλίας του κ. Βασ. Σγούτα στο Πεκίνο, που είχε πει τα εξής και τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλίο: «Θα ήθελα να απευθυνθώ σε αυτό το ακροατήριο σε μια από τις μόνες δύο γλώσσες που ομιλούνται αδιάλειπτα για πάνω από 4.000 χρόνια. Αλλά Κινέζικα δεν ομιλώ και Ελληνικά δεν θα καταλάβετε. Και έτσι είμαι υποχρεωμένος να καταφύγω στην lingua franca που τώρα έχουν γίνει τα Αγγλικά».
Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Σγούτας υπήρξε Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (1999-2002) και από το 2019 κατέχει την τιμητική θέση του Επιτίμου Πρόεδρου της UIA. Επίσης, είναι το πρώτο ξένης χώρας Επίτιμο Μέλος της Ένωσης Αρχιτεκτόνων Κίνας (ASC).
Το 2007 η UIA θεσμοθέτησε το “Vassilis Sgoutas Prize” το οποίο επιβραβεύει αρχιτέκτονες που έχουν συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, σε περιοχές που οι κάτοικοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα, η UIA απονέμει, κάθε τρία χρόνια, τις κορυφαίες της διακρίσεις σε αρχιτέκτονες – το Χρυσό Μετάλλιο, καθώς και πέντε βραβεία, το Patrick Abercrombie Prize για “Urban Planning and Design”, το Auguste Perret Prize για “Technology in Architecture”, το Jean Tschumi Prize για “Architectural Writing”, το Robert Mathew Prize για “Sustainable and Human Environments” και το Vassilis Sgoutas Prize για ” Architecture against Poverty”.
Το βιβλίο «Ένα Ταξίδι με τους Αρχιτέκτονες του Κόσμου» (Jovis Verlag / 2017) μεταφράστηκε στα Κινεζικά Μανδαρινικά, υπό την αιγίδα της Αρχιτεκτονικής Εταιρείας της Κίνας (2020).
- Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «A Journey with the Architects of the World» αναφέρονται τα εξής:
«Αυτό το βιβλίο αναδεικνύει, με ομιλίες, άρθρα και συνεντεύξεις, μερικές από τις πιο σημαντικές παραμέτρους που έτρεχαν παράλληλα με τα βήματα του Βασίλη Σγούτα στην αρχιτεκτονική. Περιλαμβάνει, επίσης, ένα Ημερολόγιο με αναφορές που δεν εστιάζουν σε προφορικές ή γραπτές αναμνήσεις, αλλά σε εμπειρίες και σκέψεις που προέκυψαν από γεγονότα σχετιζόμενα με αρχιτέκτονες και αρχιτεκτονική. Παρ’ όλο που το βιβλίο είναι ένα προσωπικό βιβλίο, είναι επίσης ένας καθρέφτης των παράλληλων διαδρομών πολλών αρχιτεκτόνων. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, αναδεικνύονται πτυχές της πιο πρόσφατης ιστορίας της UIA, μιας μοναδικής παγκόσμιας επαγγελματικής οργάνωσης η οποία ενώνει τους αρχιτέκτονες του κόσμου στην αναζήτηση κοινών ιδεωδών και στόχων.
Η μνήμη είναι ο πλούτος μας. Η καταγραφή αυτών των κειμένων και γεγονότων βοηθάει να ανακαλύψουμε τις μεταβολές στις προτεραιότητες μας, και πως αυτές διαφέρουν ανά τον κόσμο. Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, ο αναγνώστης θα διαπιστώσει τι μας έχουν κληροδοτήσει οι δράσεις μας, ή η αδράνεια μας, και που οι αρχιτέκτονες, ατομικά και συλλογικά, άφησαν θετικό αποτύπωμα στην προώθηση οραμάτων. Το βιβλίο είναι, συνεπώς, κάτι περισσότερο από ιστορική καταγραφή, αποτελεί και επίκληση για αφύπνιση.
- Επιπλέον, στον πρόλογο του βιβλίου ο Rahul Mehrotra τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «Αυτό είναι που κάνει τη συμβολή του Βασίλη Σγούτα, και του βιβλίου του, σημαντική και πηγή έμπνευσης για τους αρχιτέκτονες. Μας δείχνει, με το παράδειγμα του, πως να συνδιαλέγεσαι, αθόρυβα αλλά πλατειά, με τον κόσμο γύρω μας».
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) μνημονεύεται στο βιβλίο 11 φορές. Ο πλήρης κατάλογος των αρχιτεκτόνων που αναφέρονται στο βιβλίο είναι: Νίκος Αγριαντωνής, Σουζάνα Αντωνακάκη, Θανάσης Αραβαντινός, Φανή Βαβύλη, Αποστόλης Γερονίκος, Γιάννης Δεσποτόπουλος, Νίκος Δεσύλλας, Γρηγόρης Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Δοξιάδης, Γιάννης Ζερβός, Γεώργιος Κανδύλης, Κύρος Κύρτσης, Άρης Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Κώνστας, Γεώργιος Λάββας, Αργυρώ Λεβέντη, Παύλος Λέφας, Ευάγγελος Λυρούδιας, Φωτεινή Μαργαρίτη, Γιάννα Μήτσου, Γιάννης Μιχαήλ, Αναστάσιος Ορλάνδος, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Γιάννης Πολύζος, Δημήτρης Σγούτας, Κώστας Σγούτας, Λουκάς Σγούτας, Ελισάβετ Σικιαρίδη, Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ, Νίκος Φιντικάκης, Χρήστος Φλώρος, Σοφία Χατζηκοκκόλη, Άγγελος Ψιλόπουλος, Παναγής Ψωμόπουλος. Επίσης ορισμένοι Ελληνικής καταγωγής αρχιτέκτονες του εξωτερικού όπως ο Δημήτρης Αναστασάκης και ο Αλέξανδρος Τζώνης.