tee logo

Εκδήλωση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ Μ. Αλεξάνδρου 49 - Ισόγειο, Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης διοργανώνει –υπό την αιγίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ- την 1η από τις συνολικά 9 εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει για το 2015 με τίτλο: "Be Part of the Future" | Deep Energy Renovation | Conference and Workshops. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Ιουνίου 2015 στην έδρα του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μεγ. Αλεξάνδρου 49), στο πλαίσιο του European Sustainable Energy Week 2015 και τελεί υπό την αιγίδα του European Commission. Στόχος του "Be Part of the Future" είναι η ενίσχυση του γνωστικού πεδίου των επαγγελματιών του χώρου της κατασκευής κτιρίων, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών σε θέματα που αφορούν εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και η ενδυνάμωση της συμμετοχής των φορέων και οργανισμών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση για τα οφέλη και τις προοπτικές των ριζικών ενεργειακών αναβαθμίσεων καθώς και η μεταφορά της γνώσης και της εμπειρίας από εφαρμοσμένα παραδείγματα. «Το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση –τονίζεται σε ανακοίνωση- αποτελεί τον πλέον ενεργοβόρο τομέα και οι μελέτες δείχνουν πως το 80% αυτού θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για τα επόμενα 50 τουλάχιστον χρόνια. Η ριζική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αποτελεί έναν από τους δυναμικούς τρόπους για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας σε όλα τα Κράτη- Μέλη και την απεξάρτηση - σε σημαντικό βαθμό - από τις εισαγωγές ενέργειας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον».

Διήμερη εκπαίδευση: “Monitoring and Targeting – Measurement and Verification”

Αθήνα

Το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης διοργανώνει διήμερη εκπαίδευση με θέμα: “Monitoring and Targeting – Measurement and Verification”. H εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 4 και 5 Απριλίου 2016. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η διοργάνωση της συγκεκριμένης εκπαίδευσης, καθώς η θεματολογία της έχει άμεση σχέση τόσο με τις Ευρωπαϊκές όσο και με τις Ελληνικές οδηγίες και κανονισμούς. Συγκεκριμένα, συνδέεται με το Άρθρο 8 της οδηγίας 27/2012/EU Energy Efficiency Directive (Νόμος 4342/2015 – Άρθρο 10) περί ενεργειακών ελέγχων και συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης, αναφέροντας την υποχρέωση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων, να υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενους ενεργειακούς ελέγχους κάθε 4 χρόνια ή την εναλλακτική υιοθέτηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, με προθεσμία ολοκλήρωσης του πρώτου ελέγχου νωρίτερα της 9ης Νοεμβρίου του 2016. Η εκπαίδευση αποτελείται από δύο θεματικές: - Α’ Θεματική: Τεχνική διάλεξη και συζήτηση σε θέματα ενεργειακής διαχείρισης. - Β’ Θεματική: Διαδραστικό σεμινάριο 8 ωρών στο οποίο θα αναλυθούν οι βασικές αρχές και οι πρακτικές στις τεχνικές ενεργειακής διαχείρισης. Και οι δύο θεματικές θα πραγματοποιηθούν στην Αγγλική γλώσσα.

Ημερίδα για την ενεργειακή φτώχεια

Το ΙΝΖΕΒ- Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης σε συνεργασία με την MINOAN ENERGY COMMUNITY και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνουν ημερίδα ενημέρωσης και εργαστήριο την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, 09.30 – 16.45, στο Πολύκεντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, στο Ηράκλειο Κρήτης. Στόχος της ημερίδας και του εργαστηρίου, είναι η ενημέρωση αναφορικά με τις δράσεις του έργου POWERPOOR ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα όπως η ενθάρρυνση της συμμετοχής των ενεργειακά ευάλωτων πολιτών σε προγράμματα στήριξης, η παρουσίαση των εργαλείων που αφορούν την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο του έργου και πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς και η ενημέρωση ως προς με την ίδρυση Γραφείων Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας. Επιπλέον, θα ανακοινωθεί και ο νέος κύκλος υποβολής προτάσεων για δωρεάν τεχνική βοήθεια προς τους δήμους από εκπρόσωπο του Energy Poverty Advisory Hub (EPAH). Το έργο POWERPOOR, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, με κύριο στόχο να υποστηρίξει προγράμματα/σχέδια για ενεργειακά φτωχούς πολίτες και να ενθαρρύνει τη χρήση εναλλακτικών συστημάτων χρηματοδότησης. Το POWEROOR θα διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, καθώς και την υλοποίηση μικρής κλίμακας παρεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης και την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυξάνοντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συντονιστής του έργου είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Για εγγραφή https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RegistrationForm_InfoDayWorkshop_Crete_21102022