tee logo

Εκδήλωση: «Η συνθετική σκέψη στην ελληνική αρχιτεκτονική»

Aίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ Νίκης 4, Αθήνα, Ελλάδα

Η Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία Ε.Α.Ε. διοργανώνει -από τον Οκτώβριο 2016 μέχρι Ιούλιο 2017- σειρά εκδηλώσεων με γενικό θέμα: «Η συνθετική σκέψη στην ελληνική αρχιτεκτονική». Θα περιλαμβάνει περίπου δέκα επιμέρους θεματικές ενότητες που θα προσεγγίζονται με κριτική θεώρηση, σχετικά με την πρώτη κατοικία. Σε κάθε εκδήλωση θα συμμετέχουν τρεις εισηγητές αρχιτέκτονες που θα αναλύουν βάσει κριτηρίων τρεις επιλεγμένες περιπτώσεις ο καθένας, από τις οποίες μία μπορεί να αναφέρεται σε έργο μελετημένο από τον ίδιο. Οι παρουσιαζόμενες συνθετικές προσεγγίσεις εννέα συνολικά επιλεγμένων έργων, θα αποτελούν αντικείμενο ανοικτής συζήτησης των παρουσιαστών και του ακροατηρίου, πού θα αφορά τόσο την πορεία όσο και το τελικό αποτέλεσμα των παραπάνω προσεγγίσεων. Στην πρώτη εκδήλωση –που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τ.Ε.Ε., Νίκης 4 (1ος όροφος) την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016, ώρα 19:00- ομιλητές θα είναι: Α.ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης-MEDITERRANEAN ARCHITECTURE ATELIER, με θέμα: «ΙΣΤΟΡΙΑ, ΜΝΗΜΗ, ΑΝΑΜΝΗΣΗ, 2+1 ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΕΩΝ» Χ. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΒLP ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, με θέμα: «ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ-ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ ΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» Ε. ΚΕΡΕΣΤΕΤΖΗ-MOLD ARCHITECTS, με θέμα: «ΑΡΧΕΓΟΝΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΟΜΕΣ».

Εκδήλωση της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας: «Η συνθετική σκέψη στην ελληνική αρχιτεκτονική»

Αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ Νίκης 4, ΑΘΗΝΑ

Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας με γενικό θέμα: «Η συνθετική σκέψη στην ελληνική αρχιτεκτονική» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 20 Δεκεμβρίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τ.Ε.Ε., Νίκης 4 (1ος όροφος) και ώρα 19:00. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν οι ομιλίες: - «Χτίζοντας σε πολυσύχναστες λεωφόρους» - «Ρευστό όριο δημοσίου και ιδιωτικού χώρου στην πόλη» -«Ξεπερνώντας τις δεσμεύσεις- η διαδικασία της συνθετικής προσέγγισης σε κτίρια γραφείων»

Ημερίδα για τα 70 χρόνια της ΕΑΕ: «Μια πορεία από το παρελθόν στο μέλλον»

Αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ Νίκης 4, ΑΘΗΝΑ

Επετειακή εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου 2017 (στην Αίθουσα Διαλέξεων του ΤΕΕ, Νίκης 4, 1ος ορ., 10.30 πμ - 19.30 μμ.). Η εκδήλωση -όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση- αποτελεί την πρώτη εκδήλωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που προέκυψε από την τελευταία εκλογική διαδικασία της ΕΑΕ. Κεντρικός στόχος της είναι κατ’ αρχήν να προσεγγίσει και αναδείξει τις δράσεις και τα κεκτημένα που προέκυψαν από την μακρόχρονη δραστηριότητα και παρουσία της ΕΑΕ στο Αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι του τόπου μας, αναφερόμενη συνοπτικά μεν αλλά αναδεικνύοντας την σημασία αυτών των δράσεων και την ευρύτερη επίδραση τους. Παράλληλα, να διατυπώσει προτάσεις για νέες δράσεις και προγράμματα αλλά και την αναβίωση ορισμένων αξιόλογων του παρελθόντος που ατόνησαν, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον κορμό της δημιουργίας μιας νέας επίκαιρης, ανανεωμένης και δυναμικής ταυτότητας της ΕΑΕ με ιδιαίτερο στίγμα, ώστε να διεκδικήσει και πάλι τον διακριτό όσο και ευρύτερα αναγκαίο ρόλο της στον σύγχρονο χώρο της Αρχιτεκτονικής, της Πολεοδομίας, του Περιβάλλοντος κλπ. στην σημερινή Ελλάδα. Οι εργασίες της ημερίδας περιλαμβάνουν 2 συνεδρίες (πρωινή και απογευματινή) που χωρίζονται σε δυο κύκλους ομιλιών η κάθε μια. Στους προσκεκλημένους ομιλητές περιλαμβάνονται οι: Κ. Δεκαβάλλας, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Σ. Κοκκολιάδης, Αρχιτέκτων, Πολ/μος-Χωρ/της, Ε. Φεσσά Ομ. Καθηγήτρια Παν. Αθηνών, Σ. Ρογκάν Καθηγητής ΕΜΠ, Δ. Καρύδης, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ, Γ. Τσουδερός, Καθηγητής ΕΜΠ, Σ. Τσέτσης, Δρ Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Α. Πρέπης, Καθηγητής ΔΠΘ, B. Γκικαπέππας, Λέκτορας ΔΠΘ, Γ. Προκάκης, Αν. Καθηγητής Πολ. Κρήτης, Ν. Τερζόγλου, επικουρ. Καθηγητής ΕΜΠ, Γ. Αγγελής, επικουρ. Καθηγητής ΕΜΠ. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν παράλληλα 6 τεύχη Α3 του αρχείου της ΕΑΕ με έργα 37 εκλιπόντων Αρχιτεκτόνων- μελών της (γεν. μεταξύ 1896-1909). Eπίσης, κατά την διάρκεια των τριών διαλειμμάτων θα γίνεται προβολή με συνεχή ροή των σημαντικότερων πεπραγμένων της 70ετιας της ΕΑΕ αλλά και των μελών της, όπως εντοπίστηκαν κατά την πρώτη διερεύνηση και καταγραφή του αρχείου της.

Εκδήλωση της ΕΑΕ για τις τουριστικές εγκαταστάσεις

Aίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ Nίκης 4, Αθήνα, Ελλάδα

      Tο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.) από Νοέμβριο 2017 μέχρι Μάιο 2018, αναπτύσσεται ως 2ος κύκλος του περσινού γενικού θέματος: «Η συνθετική σκέψη στην ελληνική αρχιτεκτονική». Περιλαμβάνει επτά επί μέρους θεματικές ενότητες  που προσεγγίζονται με κριτική θεώρηση, με 3η τις «Τουριστικές Εγκαταστάσεις». Στην 3η φετινή εκδήλωση ομιλητές θα είναι: -           3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες Α.Ε., "Η αρχιτεκτονική των διακοπών & το πρόβλημα της κλίμακας". -           Λεωνίδας  Παπαλαμπρόπουλος,  αρχιτέκτων, "Ξενοδοχείο ΛΕΙΒΑΘΩ / οι διακοπές του Ηomo Μedicus". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Νίκης 4 (1οςοροφος) την Τετάρτη 14  Φεβρουαρίου 2018, ώρα 19.00 μμ. Σημειώνεται ότι σε κάθε εκδήλωση συμμετέχουν εισηγητές αρχιτέκτονες που αναλύουν βάσει κριτηρίων τρεις επιλεγμένες περιπτώσεις ο καθένας, από τις οποίες μια μπορεί να αφορά σε έργο μελετημένο από τον ίδιο-α. Οι παρουσιαζόμενες συνθετικές προσεγγίσεις των συνολικά επιλεγμένων έργων, αποτελούν αντικείμενο ανοικτής συζήτησης των παρουσιαστών και του ακροατηρίου, που αφορά τόσο την πορεία όσο και το τελικό αποτέλεσμα αυτών των προσεγγίσεων.

«Αρχιτεκτονική και Πόλη»

Αίθουσα Εκδηλώσεων TEE

Η 3η εκδήλωση της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας «Προς μία διαλογική Ελληνική Αρχιτεκτονική» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, 1ος όροφος) την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 18.30.  Η ΕΑΕ –όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- προκειμένου να αναπτύξει τον λόγο και την πράξη της προς την κατεύθυνση της προστασίας της εντοπιότητας, την οικολογική θεώρηση, την κοινωνική συνοχή και σε αγαστή σχέση με το περιβάλλον, αποφάσισε για το έτος 2018-19 να αναπτύξει την δραστηριότητα της σε διακριτές ενότητες-στοχεύσεις μιας διαλογικής σχέσης της Αρχιτεκτονικής με τέσσερεις άλλες παραμέτρους: - Αρχιτεκτονική και Τόπος (παράδοση, ιστορία, κλίμα, τρόπος ζωής κλπ.)- Αρχιτεκτονική και Πόλη (αστική κλίμακα, κτίριο σαν κύτταρο, κλ.    χώρος-ανοικτός χώρος κλπ.)-   Αρχιτεκτονική και Φύση (αστ. και περιαστ. τοπίο, εvεργ. πόροι, βιοκλιματικά κλπ.)-   Αρχιτεκτονική και συναφείς τομείς τεχνών και επιστημών    (διεπιστημονικότητα, διάλογος, συνέργειες κλπ.) Προς τον σκοπό αυτό έχει αποφασιστεί η οργάνωση για την περίοδο 2018-19 οκτώ συνολικά εκδηλώσεων, αφιερωμένων ανά δύο σε κάθε ένα από τα παραπάνω 4 θέματα. Πληροφορίες: https://eae.com.gr/

Διάλεξη

Αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ Νίκης 4, ΑΘΗΝΑ

Η Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία διοργανώνει διάλεξη με θέμα: «Γιατί το Τοπίο;   Πώς το Tοπίο;», την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 και ώρα 18.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα). Ομιλητής θα είναι ο  Δρ  Αρχιτέκτων - Mηχανικός και Καθηγητής Ε.Μ.Π.  Κωνσταντίνος  Μωραΐτης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «η ΕΑΕ προκειμένου να αναπτύξει τον λόγο και την πράξη της  προς την κατεύθυνση της προστασίας της εντοπιότητας, την οικολογική θεώρηση, την κοινωνική συνοχή και σε αγαστή σχέση με  το περιβάλλον, αποφάσισε για το έτος 2018-9 να αναπτύξει την δραστηριότητα της σε  διακριτές ενότητες-στοχεύσεις μιας διαλογικής σχέσης της Αρχιτεκτονικής με τέσσερεις άλλες παραμέτρους : Α. Αρχιτεκτονική και  Τόπος  (παράδοση, ιστορία, κλίμα, τρόπος ζωής κλπ.) Β. Αρχιτεκτονική και Πόλη (αστική κλίμακα, κτίριο σαν κύτταρο, κλ. χώρος-ανοικτός χώρος κλπ.) Γ. Αρχιτεκτονική και Φύση (αστ.και περιαστ. τοπίο, ενεργ. πόροι, βιοκλιματικά κλπ.) Δ. Αρχιτεκτονική και συναφείς τομείς τεχνών και επιστημών (διεπιστημονικότητα, διάλογος, συνέργειες κλπ.) Προς τον σκοπό αυτό έχει αποφασιστεί η οργάνωση για την περίοδο 2018-19 οκτώ συνολικά εκδηλώσεων, αφιερωμένων ανά δύο σε κάθε ένα από τα παραπάνω 4 θέματα».

Πόλη- αρχιτεκτονική –φυσικό περιβάλλον

Αίθουσα Εκδηλώσεων TEE

Εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξετασθεί η σχέση Πόλης, Αρχιτεκτονικής και Φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα διοργανώνει  στις 20 Νοεμβρίου 2019 η Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα γίνουν οι παρακάτω εισηγήσεις: «Πόλη και φυσικό περιβάλλον στη συνθήκη της κρίσης», Εύη Αθανασίου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,  Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ «Συρραφές κατακερματισμένων τοπίων: Στρατηγικές αστικής ανθεκτικότητας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για το Τυμπάκι του 2100», Μαρία Σκορδούλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, MSc Urbanism and Strategic Planning, KU Leuven. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, 1οςοροφος) και ώρα 18.30μμ.

Eκδήλωση της ΕΑΕ

Αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ Νίκης 4, Αθήνα

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας - Ε.Α.Ε.  με γενικό τίτλο: «Η  σχέση  αρχιτεκτονικής  και  άλλων  γνωστικών  τομέων» θα πραγματοποιηθεί -στις 18 Δεκεμβρίου 2019- εκδήλωση, όπου θα εξετασθεί η σχέση του Αστικού  περιβάλλοντος στην Ελλάδα με την ψυχική υγεία –η περίπτωση της Αθήνας,  μέσα από  τις ακόλουθες εισηγήσεις: Χρίστος Παπανικολάου, σύμβουλος ψυχικής υγείας: Από τον πολίτη στον κάτοικο και τον "αστικό αυτισμό" Αλτάνη Παλιογιάννη, συγγραφέας της σειράς "Άρρητοι Λόγοι" - ερευνήτρια της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας:  «Η Θεά  Αθηνά προστατεύει ακόμη την Αθήνα; » Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, 1ος όροφος) και ώρα 18.30 μ.μ.

Εκδήλωση της ΕΑΕ

Αίθουσα Εκδηλώσεων TEE

Η Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία διοργανώνει στις 12 Φεβρουαρίου 2020 την 4η εκδήλωση, στο πλαίσιο της ενότητας:  «Η  σχέση  αρχιτεκτονικής  και  άλλων  γνωστικών  τομέων» , κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξετασθεί η σχέση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής με το παρελθόν,  μέσα από  την εισήγηση με τίτλο: «ΠΑΛΙΟ- ΝΕΟ :  Μια σχέση διαρκούς αναζήτησης ». Το θέμα θα αναπτύξουν  οι: Κ. Αδαμάκης,    Αρχιτέκτων  ΕΜΠ-Phd  - Καθηγητής  ΑΠΘ και Σ. Αδαμάκης,     Αρχιτέκτων   ΑΠΘ  -  Μsc ΠΘ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, 1ος όροφος) και ώρα 18.30 μμ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η συνολική ενότητα περιλαμβάνει επτά επί μέρους θεματικές, που θα προσεγγίζονται με κριτική θεώρηση και με κεντρικό στόχο την ανάδειξη της σημασίας τόνωσης του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών  συγγενών πεδίων των  επιστημών και των τεχνών, προς κοινό όφελος όλων τους αλλά και κυρίως των πόλεων και οικισμών της χώρας μας και των κατοίκων τους.