tee logo

Ημερίδα για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ

Κτηρίο Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Αθήνα, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, Ελλάδα

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 σχετικά με τη διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για μονάδες ΑΠΕ, συνεχίζει το δημόσιο διάλογο και οργανώνει ανοιχτή προς κάθε ενδιαφερόμενο Ημερίδα με θέμα: «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Ρυθμιστικό πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για τα έτη 2018, 2019 και 2020» την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 09:30 π.μ.στην Αίθουσα Τελετών του κτιρίου Διοίκησης του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφου – ΕΜΠ-κτίριο Διοίκησης). Στην Ημερίδα γράφει το energypress.gr  θα γίνει συνοπτική παρουσίαση από τη ΡΑΕ του θεσμικού πλαισίου βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι μόνιμες ανταγωνιστικές διαδικασίες και θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές και οι σκέψεις της Αρχής αναφορικά με: -  Τα προς δημοπράτηση ετήσια όρια ισχύος ανά τεχνολογία ή/και κατηγορία σταθμών ΑΠΕ. -  Τον ελάχιστο, κατ΄ έτος, αριθμό ανταγωνιστικών διαδικασιών. -  Τις ανώτατες τιμές προσφοράς για κάθε ανταγωνιστική διαδικασία. Τέλος θα παρουσιαστεί προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ως άνω διαδικασιών. Θα ακολουθήσει διαλογική συζήτηση με τους συμμετέχοντες. Η πρόσβαση στον χώρο της Ημερίδας μπορεί να γίνει με μέσα μαζικής μεταφοράς ή με ιδιωτικό μέσο (Πληροφορίες: https://www.ntua.gr/el/contact/general-information)

Πανευρωπαϊκό συνέδριο για την καθαρή ενέργεια στα νησιά

Πολιτιστικό Κέντρο Ουρσουλινών Χώρα Νάξου, Ελλάδα

Με σκοπό να αναδείξει τις καινοτόμες και πρωτοπόρες πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα στα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα και τις προοπτικές χρήσης έξυπνων τεχνολογιών προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας, ξεκινά σήμερα –και ολοκληρώνεται στις 11 Ιουλίου 2018- το πανευρωπαϊκό συνέδριο με τίτλο: «European Forum on Clean Energy for Islands», που διοργανώνει η ΡΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και με την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ουρσουλινών της Νάξου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Forum θα αποτελέσει πεδίο ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και ανάλυσης των ρυθμιστικών ζητημάτων για την εξασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού, υπό καθεστώς αειφορίας, με αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχος είναι να εξαχθούν συμπεράσματα και πολιτικές που οδηγούν στην ενεργειακή απεξάρτηση των νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων της χώρας μας αλλά και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντικό όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η εμπειρία και η καινοτομία των ενεργειακών πολιτικών της Ελλάδας αναγνωρίζεται διεθνώς και, στη συνάντηση αυτή, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί ο σχεδιασμός των διασυνδέσεων των Μη Διασυνδεμένων Νησιών με το Ηπειρωτικό Σύστημα. Επίσης, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της εξαιρετικά καινοτόμου και διαφανούς ηλεκτρονικής δημοπρασίας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουλίου, στο πλαίσιο των Διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ, και η οποία έχει αναγνωριστεί ως υπόδειγμα διαγωνιστικής διαδικασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η προοπτική διαγωνισμών για πράσινα-έξυπνα νησιά, όπως επίσης και οι προτάσεις για το νέο ειδικό πλαίσιο τιμολόγησης για υβριδικούς σταθμούς στα νησιά, που συνδυάζουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με αποθήκευση.

Διαδικτυακή ημερίδα της ΡΑΕ για αποθήκευση ενέργειας και διείσδυση των ΑΠΕ

Η  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και με σκοπό την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση της ενεργειακής αγοράς- διοργανώνει, στις 15 Μαΐου 2020, διαδικτυακή ημερίδα προκειμένου να παρουσιάσει τη μελέτη της αναφορικά με τις ανάγκες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεσοπρόθεσμη βάση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ΕΔΣ). Η μελέτη εκπονήθηκε από το ΕΜΠ και εξετάζει τη αναγκαιότητα αποθηκευτικών σταθμών προκειμένου να υποστηριχθεί η λειτουργία του ΕΔΣ υπό τις συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ του ΕΣΕΚ, με έτος αναφοράς το 2030. Κύρια ζητήματα τα οποία πραγματεύεται η μελέτη είναι τα παρακάτω: Αναμενόμενα οικονομικά οφέλη από τη λειτουργία αποθηκευτικών σταθμών διαφορετικού μεγέθους και τεχνολογίας. Αναγκαία πρόσθετη ικανότητα αποθήκευσης στο ΕΔΣ για τους δεδομένους στόχους του ΕΣΕΚ.  Ενδεδειγμένη κατανομή της σε τεχνολογίες (αντλησιοταμίευση και μπαταρίες). Συσχέτιση αναγκών αποθήκευσης με το επίπεδο διείσδυσης των ΑΠΕ. Μετά τους χαιρετισμούς και την παρουσίαση της μελέτης θα ακολουθήσει διαδικτυακή συζήτηση / στρογγυλή τράπεζα με εκπροσώπους της ενεργειακής αγοράς για τα περιεχόμενα και των κύρια συμπερασμάτα της συγκεκριμένης μελέτης. Επισημαίνεται ότι στη διαδικτυακή ημερίδα υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (1.000 συμμετέχοντες) και επομένως οι πρώτες 1.000 εγγραφές θα γίνουν αποδεκτές αυτόματα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Ενότητα: Μελέτη για τις ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων διείσδυσης ΑΠΕ της Ελλάδας   Χαιρετισμοί: Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γεράσιμος Θωμάς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, Γεν. Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής, Πρόεδρος ΡΑΕ   ·         Παρουσίαση της μελέτης ·         Ενότητα: Ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων διείσδυσης ΑΠΕ της Ελλάδας - Παρουσίαση αποτελεσμάτων μελέτης της ΡΑΕ Σταύρος Παπαθανασίου, Καθηγητής ΕΜΠ   Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής, Πρόεδρος ΡΑΕ Εκπρόσωποι φορέων Δρ. Γεώργιος Ιωάννου, Δ/νων Σύμβουλος ΕΧΕ ΑΕ Ιωάννης Μάργαρης, Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ ΑΕ Αναστάσιος Μάνος, Δ/νων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ Ιωάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ Δρ. Σπυρίδων Οικονόμου, Πρόεδρος ΚΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης, ΕΣΗΑΠΕ Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, ΕΣΕΠΗΕ Γιώργος Κούβαρης, ΕΣΑΗ Παναγιώτης Παπασταματίου, ΕΛΕΤΑΕΝ Κωνσταντίνος Βασιλικός, ΕΣΜΥΕ Δρ. Στέλιος Λουμάκης, ΣΠΕΦ. Εγγραφές για παρακολούθηση της ημερίδας: https://attendee.gotowebinar.com/register/1504781025315553039  

Ημερίδα της ΡΑΕ για τις νέες επεκτάσεις του πληροφοριακού συστήματος ΑΠΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 11:00 π.μ., με σκοπό να παρουσιάσει τις εξελίξεις του τομέα ΑΠΕ και τις επεκτάσεις του νέου πληροφοριακού συστήματος των ΑΠΕ που αναπτύχθηκε από τη ΡΑΕ και με τις οποίες θα πραγματοποιείται πλέον ηλεκτρονικά η υποβολή των νέων αιτήσεων για τροποποίηση/μεταβίβαση/ενημέρωση των αδειών παραγωγής ή/και Βεβαιώσεων Παραγωγού σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4685/2020 και του Κανονισμού Βεβαιώσεων. Σε σχετική ανακοίνωση της Αρχής σημειώνεται πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία τον κύκλο αιτήσεων του Δεκεμβρίου 2020, λαμβάνοντας 1.864 αιτήσεις συνολικής ισχύος 45,54GW και ξεπερνώντας από την ίδρυσή της το όριο κάθε προηγούμενου κύκλου, τόσο σε πλήθος αιτήσεων, όσο και σε ισχύ. Με τις επεκτάσεις αυτές το σύστημα ΑΠΕ παραμένει καινοτόμο, απολύτως ασφαλές και αξιόπιστο (είσοδος με κωδικούς TAXIS), ταυτόχρονα εξαιρετικά φιλικό προς το χρήστη, ενισχύοντας τη διαφάνεια και μειώνοντας δραστικά τη γραφειοκρατία. Κύριο χαρακτηριστικό της καινοτομίας του νέου συστήματος είναι η πλήρης, ασφαλής και αξιόπιστη διαλειτουργικότητα με τα πληροφοριακά συστήματα: • της ΑΑΔΕ και της ΓΓΠΣ καθώς η είσοδος πραγματοποιείται με χρήστη των Κωδικών ΤΑΧΙS • του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ για τις πληρωμές του προβλεπόμενου τέλους (τροποποίησης/μεταβίβασης) υπέρ ΡΑΕ • του πληροφοριακού συστήματος GIS της ΡΑΕ σχετικά με τα χωρικά δεδομένα • της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ για την αυτόματη δημοσίευση των σχετικών Βεβαιώσεων Παραγωγού εφόσον πληρούνται προηγουμένως όλα τα κριτήρια Μετά τους χαιρετισμούς και τις εισαγωγικές τοποθετήσεις θα γίνει η παρουσίαση του νέου πληροφοριακού συστήματος και θα ακολουθήσει συζήτηση με εκπροσώπους της ενεργειακής αγοράς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν και να θέσουν σχετικά ερωτήματα.