tee logo

2ο πανελλήνιο συνέδριο «Νέες Τεχνολογίες και Πολιτική Προστασία»

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου Παλιό Λιμάνι Χανίων

Το Πολυτεχνείο Κρήτης διοργανώνει το 2ο πανελλήνιο συνέδριο «Νέες Τεχνολογίες και Πολιτική Προστασία» με αντικείμενο τη συμβολή του τρίπτυχου Εκπαίδευση-Έρευνα-Καινοτομία στην αντιμετώπιση συμβάντων σχετικών με την Πολιτική Προστασία, όπως οι φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, οι αποστολές έρευνας και διάσωσης και η ανθρωπιστική βοήθεια. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 10 ως τις 12 Ιουνίου 2015 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο Παλιό Λιμάνι Χανίων. Οι θεματικοί τομείς που θα καλυφθούν στο συνέδριο περιλαμβάνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα όλων των βαθμίδων της προετοιμασίας των μαθητών σε θέματα πολιτικής προστασίας, τις πρόσφατες ερευνητικές εξελίξεις στον τομέα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών περιστατικών και τεχνολογικών καταστροφών, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη πρόληψη μεγάλων θαλάσσιων, οδικών και αεροπορικών ατυχημάτων, τα σχέδια δράσης για αντιμετώπιση καταστροφών και τρομοκρατικών ενεργειών, για ανθρωπιστική βοήθεια, διάσωση ναυαγών, καθώς και παρουσίαση καινοτόμων εμπορικών εφαρμογών για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση συμβάντων πολιτικής προστασίας. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ερευνητές, εκπρόσωποι του δημόσιου τομέα και του επιχειρηματικού χώρου.

Σεμινάριο για ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης

Το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων), ως μέλος του δικτύου συνεργατών της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Trust EPC South, συμμετέχει στο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα “Independent Assessment of Energy Efficiency Building Renovations – GREPCon service” (Ανεξάρτητη αξιολόγηση ανακαινίσεων ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια – H νέα υπηρεσία GREPCon), που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2018. Η γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι η Αγγλική. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου -όπως τονίζεται σε ανακοίνωση- θα παρουσιαστούν οι ευκαιρίες για επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης και Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) στην Ευρώπη, καθώς και στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Trust EPC South. Ακόμα, θα παρουσιαστεί η GREPCon, μια υπηρεσία που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας, και η οποία παρέχει μια τυποποιημένη προσέγγιση στην αξιολόγηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια του τριτογενούς τομέα, επιτρέποντας τη συγκριτική αξιολόγηση επενδύσεων με την επικύρωση της Bureau Veritas. Το Πολυτεχνείο Κρήτης θα παρουσιάσει ένα από τα πιλοτικά έργα της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα. Το σεμινάριο αφορά φορείς που ασχολούνται με έργα ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια του τριτογενούς τομέα, όπως επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα που ενδιαφέρονται να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται εγγραφή στο σύνδεσμο: https://register.gotowebinar.com/register/570956985216605954.

«Καλές πρακτικές για επενδύσεις σε έργα ενεργειακής απόδοσης»   

ΕΒΕΑ Ακαδημίας 7, 6ος όροφος, Αθήνα

Το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων), διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: «Καλές πρακτικές και εργαλεία για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε έργα ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα», την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, από τις 9:30 ως τις 13:30 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ακαδημίας 7, Αθήνα). Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου –όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση- οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν καλές πρακτικές για την υλοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης. Θα παρουσιαστεί το εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης επενδύσεων σε έργα ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα, το οποίο έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Trust-EPC-South, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τα αποτελέσματα της εφαρμογής του σε πιλοτικά έργα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Η προστιθέμενη αξία του εργαλείου έγκειται στην τυποποιημένη προσέγγιση που ακολουθείται για την μοντελοποίηση 45+ τεχνικών παρεμβάσεων εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας σε διαφορετικούς τύπους κτιρίων και στο γεγονός ότι η εφαρμογή του πιστοποιείται από τρίτο ανεξάρτητο φορέα, την Bureau Veritas, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κόσμο στις υπηρεσίες πιστοποίησης, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Τέλος, θα παρουσιαστούν περιπτώσεις μελέτης από έργα στον τριτογενή τομέα στη χώρα μας». Το σεμινάριο, διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν, απαιτείται όμως προεγγραφή στον σύνδεσμο: https://goo.gl/forms/ozOUYDEnS83gxMLt2 .  Πληροφορίες: maria.frangou@enveng.tuc.gr

Πολυτεχνείο Κρήτης: Ημερίδα για την οδική ασφάλεια

Πολυτεχνείο Κρήτης Χανιά, Ακρωτήρι, Ελλάδα

Ημερίδα αφιερωμένη στην οδική ασφάλεια διοργανώνει το Πολυτεχνείο Κρήτης, στις εγκαταστάσεις του στο Ακρωτήρι Χανίων, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ημερίδα πραγματοποιείται, καθώς το Πολυτεχνείο Κρήτης θέλει να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των μελών του όσον αφορά την ασφαλή οδήγηση, την προώθηση της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και πάνω από όλα την ασφάλεια των φοιτητών του. Σημειώνεται ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη δύο νέων, της Στέλλας και του Γιάννη, οι οποίοι στις 17 Αυγούστου 2017 έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο, ενώ βάδιζαν στον δρόμο μπροστά από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Η ημερίδα περιλαμβάνει δύο ενότητες: - Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και βιωματικές δράσεις (για τα μέλη της πολυτεχνικής κοινότητας). Αμφιθέατρο Κτιρίου Επιστημών, από τις 12:00 έως τις 16:00. - Εσπερίδα με θέμα την οδική ασφάλεια (ανοικτή στο κοινό). Αμφιθέατρο «Μανούσος Μανουσάκης», από τις 18:00 έως τις 21:00. «Χρειάζεται αρκετή υπομονή και επιμονή για να γίνουν οι δρόμοι ασφαλείς για όλους μας. Στη μνήμη των δύο παιδιών, που με τον θάνατό τους ίσως κάνουν εμάς καλύτερους ανθρώπους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης.  

Εργαστήριο βιωματικής μάθησης 

Σεράφειο Κολυμβητήριο

Ο Δήμος Αθηναίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης διοργανώνουν το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 (11:00-13:00), την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τις εγκαταστάσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του εργαστηρίου Maker Space του Δήμου, στο Σεράφειο. «Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαστήριο βιωματικής μάθησης και δημιουργικού πειραματισμού με την τεχνολογία που επιδιώκει να ενεργοποιήσει και να υποστηρίξει το maker culture στην πόλη μας, κάνοντας την τεχνολογία προσβάσιμη, προσιτή και χρήσιμη για όλους, αναφέρεται σε ανακοίνωση. Συγκροτήθηκε για να ενισχύσει λειτουργικά τις δράσεις του προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» (ΕΜΚ) με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και φορέα συντονισμού το Athens Partnership. Αποτελεί τη μοναδική δημοτική δομή αυτού του είδους στην Ελλάδα η οποία διευρύνει τις δράσεις της προσφέροντας υπηρεσίες και επιμορφωτικές δράσεις σε κάθε κατηγορία χρηστών, είτε προέρχονται από το χώρο των δημιουργικών επαγγελμάτων, όπως για παράδειγμα αρχιτέκτονες, διακοσμητές, σχεδιαστές κοσμημάτων, γραφίστες, product designers, ξυλουργοί, επιπλοποιοί, κ. ά., είτε πρόκειται για άτομα χωρίς καμία εξοικείωση με το αντικείμενο και τις πρακτικές του εργαστηρίου. Στα σεμινάρια που θα διεξαχθούν, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με πρακτικές και σύγχρονα εργαλεία σχεδιασμού, εκτύπωσης και ψηφιακής κατασκευής (digital fabrication): laser cutters, 3d printers, CNC router, vinyl cutter, καθώς και με ποικίλα εργαλεία χειρός στο πλαίσιο μιας learn-together/do-it-yourself μεθοδολογικής προσέγγισης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν». Δηλώσεις συμμετοχής στη διεύθυνση: tielab@isc.tuc.gr (μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου).

13ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης

Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνειούπολη, Χανιά, Ελλάδα

Το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης), η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συνδιοργανώνουν το 13ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης “LION 13 – Learning and Intelligent Optimization” (Μάθηση και Ευφυής Βελτιστοποίηση), το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 31 Μαΐου 2019 στα Χανιά (Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Πολυτεχνειούπολη). Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης στο συνέδριο, 13ο στη σειρά, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά διεθνώς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στο οποίο και θα συμμετάσχουν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, διεθνούς κύρους, παρουσιάζοντας εργασίες τους. Προσκεκλημένοι ομιλητές: Marco Dorigo, Université Libre de Bruxelles (ULB), Brussels · Panos Pardalos, University of Florida, USA · Xin-She Yang, Middlesex University London, UK». Πληροφορίες: http://www.lion13.pem.tuc.gr  

13ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης

Κεντρικό Αμφιθέατρο Σχ. ΗΜ&ΜΥ Πολυτεχνειούπολη, Χανιά, Ελλάδα

Το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης), η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συνδιοργανώνουν το 13ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης “LION 13 – Learning and Intelligent Optimization” (Μάθηση και Ευφυής Βελτιστοποίηση), από σήμερα έως τις 31 Μαΐου 2019 στα Χανιά (Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Πολυτεχνειούπολη).