Άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη ενάντια στις διατάξεις του ασφαλιστικού που θίγουν αναδρομικά τους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου ΕλλάδαςΓιώργος Στασινός, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής. Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο πρόεδρος της ΣΕ Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών ΕλλάδοςΕυθύμιος Πρεκετές, οι οποίο τοποθετήθηκαν αναλυτικά καθώς και ο Δημήτρης Βερβεσός εκ μέρους του Ταμείου Νομικών. Με τη τροποποίηση του ασφαλιστικού που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση, τα προσβλεπόμενα έσοδα θα μειωθούν, με αντίστοιχημείωση και της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, τόνισαν οι επικεφαλής των τριών επιστημονικών φορέων και ενημέρωσαν αναλυτικά για τις επιπτώσεις της κατάργησης της δυνατότητας που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους «νέους» (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι με το άρθρο 21 του νόμου 4337/2015 καταργήθηκε η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας, η οποία είχε θεσπισθεί με το άρθρο 39 του ν.4331/2015. Επισημαίνεται ότι στην εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση εντάχθηκαν 20.000 ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί γεγονός που οδήγησε στην αύξηση των εσόδων του ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑ κατά 15% για το 1ο εξάμηνο του 2015 και την εισροή 9,5 εκατομμυρίων ευρώ στο ασφαλιστικό ταμείο. Μάλιστα η νέα διάταξη του ν. 4337/2015 δεν προβλέπει μεταβατικό καθεστώς και καταργεί αναδρομικά τη διάταξη του ν.4331/2015 με αποτέλεσμα οι σχετικές πράξεις του ΕΤΑΑ να καθίστανται ακυρώσιμες, ανατρέποντας ήδη διαμορφωμένες νομικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν για χιλιάδες καλόπιστους μηχανικούς. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ η νέα αυτή διάταξη είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και παραβιάζει πλέγμα διατάξεων του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου, οι δε πλημμέλειές της δεν μπορούν νομικά να θεραπευθούν, με μόνη αιτιολογία ότι αποτελεί «μνημονιακή απαίτηση». Ειδικότερα η νέα διάταξη προσβάλλει την αρχή της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών, την αρχή της ασφάλειας του δικαίου καθώς και την αρχή της αναλογικότητας σε συνδυασμό με την αρχή του κοινωνικού κράτους. Προσθέτως, παραβιάζει το άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα του δικαίου της Ένωσης). Η παραβίαση αυτών των αρχών και των αντίστοιχων δικαιωμάτων θα αποτελέσουν τον κορμό των δικαστικών προσφυγών που θα ακολουθήσουν για την ανατροπή της επίμαχης διάταξης. Ο Γιώργος Στασινός μάλιστα τόνισε με έμφαση ότι η νέα διάταξη προσβάλλει ευθέως το δημόσιο συμφέρον καθώς η κατάργησή της θα οδηγήσει εκ νέου τους μηχανικούς αλλά και τους λοιπούς ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να μην καταβάλουν τις ιδιαίτερα υψηλές εισφορές που επιβλήθηκαν με το ν. 3986/2011 και τελικά θα επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που φέρεται να επιδιώκεται με τη διάταξη του άρθρου 21 του ν.4337/2015, ενώ θα καταστήσει το ΕΤΑΑ, ένα ακόμη μη βιώσιμο ασφαλιστικό ταμείο στη χώρα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών – ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι οι νέοι επιστήμονες που έχουν μείνει στον τόπο μας έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από την ανεργία, και τον παραλογισμό να πληρώνουν εισφορές όσο και ένας μάχιμος στον εργασιακό στίβο επιστήμονας. «Εμείς σε μία τέτοια παράλογη κατάσταση, ενώνουμε τις δυνάμεις μας», σημείωσε. «Αυτές οι δυνάμεις σαφέστατα θα δώσουν απαντήσεις μέσα από τη προσφυγή που θα κάνουμε στις δικαστικές αρχές και φυσικά θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό δεν είναι μία εικονική συνεννόηση, είναι μία πραγματική και θα το πάμε μέχρι τέλους. Σήμερα μέσα από τις εγχώριες δικαστικές διαδικασίες και αύριο όπου αλλού χρειαστεί. Και φυσικά θεωρούμε, επειδή έχουμε και άλλα ζητήματα να αντιμετωπίσουμε και ως γιατροί και ως δικηγόροι και ως μηχανικοί και ως οδοντίατροι και οι υπόλοιπες, δικαστικοί και λοιπά, είναι σίγουρο ότι αυτή η ένωση και η ενότητα θα μας δώσει την δυνατότητα να συζητήσουμε και για τα άλλα προβλήματα τα οποία έχουν οι επιστήμονες και οι νέοι συνάδελφοί μας και θα το πάμε μέχρι τέλους. Δεν μπορεί η επιστημονική κοινότητα της χώρας μας να έχει την μεγαλύτερη επιστημονική κατάρτιση – και αυτό είναι αποδεδειγμένο όπου και αν βρεθούν στην Ευρώπη – και εδώ να είναι άνεργοι πολίτες, αδύναμοι και φυσικά συνεχώς από ένα κράτος που πυροβολεί εναντίον τους».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής επεσήμανε ότι «το μεγάλο ερώτημα είναι αν πλέον μετά από αυτή την τελευταία ρύθμιση, μπορεί να υπάρξουν έστω και κάποια ελάχιστα περιθώρια βιωσιμότητας του ΕΤΑΑ. Η απάντηση είναι όχι. Είναι αποδεδειγμένο ότι με το προγενέστερο ευνοϊκό καθεστώς είχαμε δεδομένη εισπραξιμότητα του Ταμείου και δεδομένη, επίσης, προσφορά δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών να προσαρμόζουν την εισφοροδοτική τους ικανότητα και να καταβάλλουν ό,τι αναλογεί στην προσαρμογή μίας κατώτερης ασφαλιστικής κλίμακας με στόχο και ενήμεροι να είναι ασφαλιστικά και να παραμείνουν στον κλάδο. Η τελευταία αυτή ρύθμιση, θεωρείται παράλογη, παραβιάζει οπωσδήποτε την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του ιδιώτη. Αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλει να το γνωρίζει ο κοινός νομοθέτης ώστε να μην αιφνιδιάζει με αλλεπάλληλες μεταβολές τον πολίτη που είναι πρόθυμος να εισφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Είναι αντίθετο, επίσης, με την αρχή της αναλογικότητας που συνδέεται με την αρχή του κοινωνικού κράτους. Όπως επίσης και με τις διατάξεις της ΕΣΔΑ διότι ασφαλώς θεμελιώνεται περιουσιακό δικαίωμα από το προηγούμενο καθεστώς το οποίο αιφνιδιαστικά καταργείται υπό το σημερινό καθεστώς». Και συνεχίζοντας τόνισε πως όλες αυτές οι ρυθμίσεις των κοινών νομοθετικών «τακτοποιήσεων συνδέονται με το άρθρο 22, παρ. 5 του Συντάγματος, με την αρχή της αναλογικότητας. «Δεν μπορεί, δηλαδή, να υποχρεώνεται ο πολίτης, ο επαγγελματίας, ο δικηγόρος, ο μηχανικός, ο γιατρός, ο συμβολαιογράφος, να καταβάλλει εισφοροδοτικά ένα ποσό το οποίο δεν αναλογεί στο εισόδημά του ή στην δυνατότητά του. Αυτά, λοιπόν, όλα όφειλε ο νομοθέτης και προνομοθετικά να τα εκτιμήσει και να τα αξιολογήσει. Δεν τα αξιολόγησε, προχώρησε σε αυτή τη ρύθμιση, η ρύθμιση αυτή είναι κοινωνικά άδικη και καταστροφική για τη βιωσιμότητα του ΕΤΑΑ. Σύσσωμοι θα αντιδράσουμε και θα αντιδράσουμε δικαστικά σε όλα τα επίπεδα και εντός και εκτός Ελλάδος αφού εξαντληθούν όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας σημείωσε ότι «αργά, αλλά εξαιρετικά σταθερά αυτά τα οποία ονομαζόταν ευγενή ταμεία άρχισαν εδώ και ορισμένα έτη να αποσαρθρώνονται. Αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή επιστημονικό επάγγελμα, δηλαδή όσοι είμαστε ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ δεν έχουμε την απλή δυνατότητα της επαγγελματικής επιβίωσης. Αυτό φαίνεται από τους συναδέλφους μου οι οποίοι με εισοδήματα 12.000 ή 15.000 ευρώ αυτή τη στιγμή καλούνται να καταβάλλουν εισφορές που είναι το 1/3 από το εισόδημά τους. Νομοτελειακά αυτό οδηγεί όλους όσους ασχολούνται με επιστημονικά επαγγέλματα στην εξαθλίωση. Η βούλησή μας και η απόφασή μας είναι ότι, έστω και αυτή τη χρονική στιγμή, σύσσωμοι θα αντιταχθούμε στην ολοκληρωτική ισοπέδωσή μας».
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος Ευθύμιος Πρεκετέςυπογράμμισε ότι «στα συνολικότερα προβλήματα που υπάρχουν στους κλάδους που συγκροτούν το ΕΤΑΑ προστέθηκε και η διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4337. Η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας συντάσσεται με τους υπόλοιπους φορείς του ΕΤΑΑ και τονίζουμε και εμείς ότι η αντίδραση, η αντίδρασή μας, η αντίδραση των επιστημονικών φορέων θα είναι καθολική».
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι τρεις πρόεδροι των επιστημονικών φορέων σημείωσαν ότι η διάταξη πλήττει άμεσα και αναδρομικά 20.000 μηχανικούς, 6.000 δικηγόρους και 7.000 ιατρούς και για αυτό το λόγο ξεκινούν δικαστικές προσφυγές εντός της εβδομάδας με τη σειρά σε όλους τους βαθμούς της Ελληνικής Δικαιοσύνης και όχι μόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός λόγω της καταργούμενης ρύθμισης το ΕΤΑΑ εισέπραξε μόνο από τους ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς πάνω από 76 εκατ. φέτος (76.347.723€) έναντι λιγότερων από 67εκατ. πέρυσι, (66.829.440€, δηλαδή 9.518.383 περισσότερα) δηλαδή υπήρξε αύξηση εσόδων κατά 14,20%. Επιπλέον για το 2015 πλήρωσαν τις εισφορές τους 41.068 ελεύθεροι επαγγελματίες έναντι 33.607 που είχαν πληρώσει το αντίστοιχο Β΄εξάμηνο του 2014, δηλ. 7.401 περισσότεροι μηχανικοί, οι οποίου αφού μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πλήρωσαν και τις τρέχουσες εισφορές τους, που σημαίνει μια αύξηση στον αριθμό των μηχανικών που πλήρωσαν τις τρέχουσες εισφορές τους της τάξεως του 22%.